Μουσική | Πρόσωπα

Νίκος Τουλιάτος: «Ερωτεύτηκα το θέατρο και παντρεὐτηκα τη μουσική» 08 Ιανουαρίου 2018

«Δε θα εγκαταλείψω την μουσική αλλά θα της δώσω άλλο περιεχόμενο. Τα κρουστά στο θέατρο μεταμορφὠνονται σε ρόλο».

Ο Νίκος Τουλιάτος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στο μουσικόφιλο κοινό, καθώς θεωρείται ο μεγαλύτερος Έλληνας «κρουστός», αλλά και ένας από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες μουσικούς της JAZZ, σύγχρονης και αυτoσχεδιαζόμενης μουσικής. Βασικός συνεργάτης για περισσότερο από 30 χρόνια των Θάνου Μικρούτσικου, Μίκη Θεοθωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Χρήστου Λεοντή κ.α. έχει συνεργαστεί διεθνώς με τους Gunter Sommer – Herman Naehring – Mra Oma – Fredy Studer – Mark Ambrams – Michelle Vurcio – Peter Kowald – Σαβίνα Γιαννάτου – Don Parker – Ανδρέα Συμβουλόπουλο – Αnatoly Vapirof –Antony Ntotsef - Stoyan Yankoulov – Elitsa Todorova κ.α.. Έχει συνεργαστεί με εικαστικούς, καλλιτέχνες, χορευτές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες Έλληνες και ξένους, έχει σκηνοθετήσει και παρουσιάσει παραστάσεις multi media στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει γράψει μουσική για ταινίες και θέατρο.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε δημιούργησε ένα ζωντανό ηχοτοπίο για τον «Ίωνα» του Ευριπίδη που παρουσιάστηκε  σε νέα μετάφραση και σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη στο 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων. Η παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστούν η Δήμητρα Χατούπη και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, θα παρουσιαστεί στις 8, 15, 22 & 29 Ιανουαρίου στο θέατρο Αλφα- Ιδέα.
Με αφορμή αυτή, είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Νίκο Τουλιάτο.

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στη συγκεκριμένη παράσταση;
Η σκηνοθετική ματιά της Ιόλης Ανδρεάδη. Ότι βρίσκομαι στην σκηνή με την Δήμητρα Χατούπη και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή. Η Λιτότητα. Αυτή η παράσταση εἰναι από μόνη της αρμονία. Διαφορετικές μελωδικές γραμμές που δημιουργούν μια αρμονία έξω από τη δική μου παρέμβαση.

Διαβάζουμε πως δημιουργείτε ένα ζωντανό ηχοτοπίο στην παραστάση. Τι ακριβώς εννοείτε;
Ηχοτοπίο σημαίνει ότι ο ήχος σχολιάζει, τονίζει, διαμορφὠνει, δημιουργεί συναισθηματικές καταστάσεις, σχεδόν σε όλη την διάρκεια της παράστασης. Δεν υπάρχουν άλλα μελωδικά όργανα εκτός από τις φωνές. Οι ρυθμοί και οι “μελωδίες” που προσθέτουν στον λόγο, παράγονται από κρουστά όργανα και αντικείμενα. Χρησιμοποιούνται τύμπανα, ξύλα, gong, κουδούνια, σωλήνες, νερά, δοξάρια, πιατίνια, bell διάφορα, χαρτιά κλπ.

Ποια η συμβολή του στον Ίωνα; Τι επιπλέον προσφέρει στο όλο;
Ο ήχος λειτουργεί σαν τρίτος ρόλος στην παράσταση. Είτε διαμορφὠνοντας το ηχητικό τοπίο του κάθε διαφορετικού ρόλου, είτε παρεμβαίνοντας και σχολιάζοντας.

Πώς «δένει» η μουσική και ο ήχος των κρουστών με τον λόγο του Ευριπίδη; Πόσο απαραίτητη είναι η μουσική στο λόγο των αρχαίων τραγικών;
Ο λόγος των αρχαίων τραγικών είναι ρυθμικός. Ακόμα και στις μεταφράσεις υπάρχει ο κρυμμένος ρυθμός των κειμένων. Τα κρουστἀ ταιριάζουν απόλυτα εάν τα χρησιμοποιήσεις και ρυθμικά αποκαλύπτοντας τον ρυθμό του λόγου, αλλά και ατμοσφαιρικά δημιουργὠντας αυτό που ονομάζουμε Ηχοτοπίο.

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σας;
Η καθημερινότητα. Η ζωή. Δεν εμπνέομαι έξω από την πραγματική ζωή, από κάτι “μαγικό”.

Μέχρι τώρα έχετε στο ενεργητικό σας εξαιρετικές συνεργασίες. Ξεχωρίζετε κάποια;
'Εχω πει πολλές φορἐς ότι με έχουν επηρεἀσει κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι μου άνοιξαν δρόμους που δεν είχα ως τότε φανταστεί. Είναι πολλοί. Δεν μπορώ να μην μνημονεύσω π.χ. τον Θάνο Μικρούτσικο που μου έδωσε ευκαιρίες να κολυμπήσω στα βαθειά απο την ηλικία των 18. Επίσης σημαντικές και βέβαια δημιουργικές στιγμές ήταν οι iskra, το ντουέτο με την Σαβίνα Γιαννάτου, με τον Gunter Baby Sommer, συνεργασίες με ξένους μουσικούς αλλά κυρίως με καλλιτέχνες άλλων τεχνών. Εαν συνεχίσω όμως με τα ονόματα θα αδικήσω πολλούς. Αυτοί ξέρουν. 

Κάποιο καλλιτεχνικό απωθημένο/ συνεργασία σας;
Όχι δεν έχω απωθημένα. Σίγουρα εάν είχα κάνει κάποιες επιλογές στην ζωή μου όταν βρέθηκαν αυτές οι ευκαιρίες θα είχα βιώσει διαφορετικά πράγματα, αλλά δεν θα είχα αυτά που έζησα και έχω. Οπότε όχι δεν έχω απωθημένα. 50 χρόνια στον χώρο είναι πολλά με απίστευτες συνεργασίες και εμπειρίες και ευχαριστώ την ζωή που μου έδωσε τις ευκαιρίες να ανοίξω αυτές τις πόρτες που άνοιξα και είχα την δυνατότητα και το κουράγιο να δω και να βιώσω αυτά που έκρυβαν απο πίσω. 

Αν δεν ήσασταν μουσικός θα ήσασταν….
Ηθοποιός

Μελλοντικά σχέδια;
Με τη μουσική; Να κλεἰσω αυτόν τον κύκλο των 50 ετών με μια μεγάλη συναυλία με 250 κρουστούς, τραγουδιστές, χορευτές, ηθοποιούς επί σκηνής και να ανοίξω έναν καινούργιο στο Θέατρο. Δε θα εγκαταλείψω την μουσική αλλά θα της δώσω άλλο περιεχόμενο. Τα κρουστά στο θέατρο μεταμορφὠνονται σε ρόλο. Και αυτό είναι που με κάνει δημιουργικό πια. Ερωτεύτηκα το θέατρο και παντρεὐτηκα την μουσική. Τώρα λοιπόν μετά από 50 χρὀνια γάμου επιστρέφω στον έρωτά μου με ότι σημαίνει αυτό. Αλλά υπάρχει και ένας άλλος λόγος πιο σοβαρός. Οι “δἀφνες” και οι “σιγουριές” παρέχουν ασφάλεια και η ασφάλεια είναι θάνατος. Δεν είναι η ώρα μου ακόμα για “σύνταξη” και παραίτηση. Θέλω ακόμα αναταράξεις..

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider Μαντλέν Πεϊρού: «Δεν είμαι η νέα Billie Holiday» Η διάσημη τραγουδίστρια μιλά στο www.tospirto.net. Main_original_slider Βασίλης Τσιτσάνης: «Κατέβηκε από το πάλκο μόνο για να πεθάνει» Η Ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης» κάνει την πρώτη εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Main_slider Μετά τον Χαρούλη, ποιος; Λέγαμε λοιπόν ότι αν μέσα στην τελευταία δεκαετία βγάλουμε από τον ορίζοντα το φαινόμενο Χαρούλης, το έντεχνο γυναικοκρατείται. Main_%ce%a0%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b1_%ce%9b%ce%b5%cf%85%ce%ba%cf%8c_%ce%a1%cf%8c%ce%b4%ce%bf_%ce%91._%ce%a0%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85__%ce%91._%ce%93%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b7%cf%82_%ce%a6%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%93._%ce%94%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%82 Θέμελης Γλυνάτσης - Αφροδίτη Πατουλίδου: Ένα Λευκό ρόδο ενάντια στον ναζισμό Από τις 3 Νοεμβρίου και για οκτώ παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Main_original_slider Συνέντευξη: Η Μαρίζα Ρίζου ανάμεσα στα... άστρα «Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι γράφω μονοδιάστατα, αλλά έχω κι άλλες πλευρές, πιο σκοτεινές, αλλιώτικες...» Main_slider Συνέντευξη: Η Χριστίνα Μαξούρη και το Άσπρο που... νοσταλγεί «Το κυριότερο απ' όλα είναι να πιστέψεις σ' αυτό που κάνεις».
#load_content_with_ajax