ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Πρόσωπα

Οι Opera Chaotique και η αριστοφανική πρόκληση των «Βατράχων» 03 Μαΐου 2019

Οι «αλχημιστές του σουρεαλιστικού καμπαρέ» μιλούν στο www.tospirto.net.

Οι «αλχημιστές του σουρεαλιστικού καμπαρέ» Opera Chaotique και η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin ζωντανεύουν στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ (στις 3,4 Μαΐου 2019) ένα ατμοσφαιρικό, απόκοσμο σύμπαν από εκστατικούς ήχους, κινηματογραφικές εικόνες και κούκλες λαμπρών πνευμάτων του παρελθόντος. Σε αυτή τη διασκευή των «Βατράχων» του Αριστοφάνη, ο Διόνυσος συναντά τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε, τον Τσαρλς Μπουκόφσκι, τον Αρθούρο Ρεμπώ, ενώ το πνεύμα του Τομ Γουέιτς περιπλανιέται στα βερολινέζικα καμπαρέ ξορκίζοντας τους εφιάλτες που στοιχειώνουν τα όνειρά μας.
Το έργο μεταφέρεται στη σημερινή εποχή ως μια αφηγηματική μουσική ιστορία. Ο Διόνυσος, μετά από 2.500 χρόνια, παραμένει απογοητευμένος από το χαμηλό πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων και αποφασίζει να στραφεί ξανά στους πεφωτισμένους νεκρούς του Κάτω Κόσμου. Στο ταξίδι του συναντάει, εκτός από τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, τους Ρεμπώ, Μπουκόφσκι, Πόε, Εμπειρίκο και άλλα λαμπρά πνεύματα του παρελθόντος, σε μια αναζήτηση που στο τέλος έχει μια απρόσμενη ανατροπή. Πόλεμοι, προσφυγικό πρόβλημα, φτώχεια, τηλεόραση, θρησκοληψία οδηγούν στην εξαθλίωση του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Μπορούν οι άνθρωποι του πνεύματος να σώσουν την ανθρωπότητα από την καταστροφή; Ή έστω να βοηθήσουν; Είναι ο Αριστοφάνης πάντα επίκαιρος ή εμείς είμαστε 2.500 χρόνια πίσω;

Εμεις ψάξαμε τις απαντήσεις στη συζήτηση που είχαμε με τους Opera Chaotique (Γιώργος Τζιουβάρας και Χρήστος Κουτσογιάννης).

Τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε στους Βατράχους και τους επιλέξατε;
Ήταν πέρυσι το καλοκαίρι όταν περπατούσαμε στο κέντρο της Αθήνας και αναρωτιόμασταν με τον Χρήστο (Voodoo Drummer) τι καινούριο μπορούμε να κάνουμε, κάτι διαφορετικό και αναπάντεχο αλλά να προσεγγίζει και άλλα θέματα. Έτσι ο Χρήστος σκέφτηκε το έργο «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, το οποίο θέτει θέματα που αγγίζουν τη σημερινή εποχή, μια εποχή που πιστεύεται ότι τέμνει προς την παρακμή των αξιών, την εξαθλίωση της τέχνης ως προς το όφελος. Επίσης, σκεφτήκαμε ότι είναι μια πρόκληση για εμάς να προσεγγίζουμε ένα Αριστοφανικό έργο και να το πειράξουμε κάπως.

Τι διαφορετικό θα δούμε στην δική σας διασκευή;
Η διασκευή του έργου είναι τοποθετημένη στην σημερινή εποχή. Ο Διόνυσος πηγαίνοντας στον Κάτω Κόσμο συναντά εκτός από τον Αισχύλο και τον Ευριπίδη και άλλα ποιητικά πνεύματα του σύγχρονου παρελθόντος. Επίσης, ενώ είναι κωμωδία το προσεγγίζουμε κάπως πιο σκοτεινά, οπότε από μόνο του αυτό συνιστά μια διαφορετικότητα, το αν το διαφορετικό ή πρωτότυπο είναι και αρεστό στο κοινό θα το δείξει η ιστορία.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη μουσική που συνθέσατε...
Η μουσική είναι πολύ ωραία. (γέλια) (ή και χαμόγελα).  Έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετούς ελληνικούς ρυθμούς σε συνδυασμό με μια Δυτική αρμονική σκέψη, μοτίβα που επαναλαμβάνονται, και το στυλ είναι μια μίξη από επιρροές μας, από καμπαρέ, Tom Waits, Kurt Weil,  ποπ, γκόθικ, κλασσικό, με πολύ προσήλωση σε ωραίες μελωδίες και εναλλαγές ρυθμών. Δεν ξέρουμε πως να το εκφράσουμε ακριβώς πια, απλά λέμε είναι η μουσική των Opera Chaotique και όποιος έρθει θα καταλάβει.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin;
Γνωριζόμαστε χρόνια με τα παιδιά, κάνουμε και παρέα, θέλαμε πολύ καιρό να κάνουμε μια παράσταση μαζί και επιτέλους ήρθε η στιγμή.

Πώς επικοινωνεί η αριστοφανική αυτή κωμωδία με το σήμερα;
Στην ουσία αυτό ακριβώς σκεφτόμασταν, ότι το πρόβλημα αυτό που υπήρχε 2.500 χρόνια πριν υφίσταται και σήμερα. Μπορεί να μην έχουμε άμεσα εμφύλιο πόλεμο όπως υπήρχε τότε μεταξύ Αθηνών και Σπάρτης, νομίζω Σπάρτη και Αθήνα είναι εντάξει σήμερα, όλα φαίνονται οκ, όμως ο κόσμος στο σύνολο του είναι σε «πόλεμο» πολλών ειδών.

Εσείς τι θέλετε να «περάσετε» στο κοινό;
Θα μας πει το κοινό τι θέλαμε και θα σας το πούμε μετά.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_original_slider_(2) Μαρίζα Ρίζου: «Η μουσική, όπως και η ζωή ανήκει σε όλους» « Είναι σημαντικό και συγκινητικό να μπαίνω με τη μουσική στην ψυχή ενός άλλου ανθρώπου». Main_slider «Η mobile γενιά της μουσικής ξέρει ότι όπου και να πας η …πόλη θα σε ακολουθεί» Leon of Athens και Irene Skylakaki στο Κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Main_703 Μυρτώ Παπαθανασίου - Γιώργος Πέτρου - Μαίρη Έλεν Νέζη μιλούν για την «Αλτσίνα» Main_slider_3 Όταν το youtube βρήκε τον Σωκράτη Μάλαμα Ο Σωκράτης επιστρέφει στις ρίζες του μέσω youtube Main_%ce%a3%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%af_%ce%9c._%ce%9c%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b7__%ce%94._%ce%9d%ce%b1%ce%bb%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%82_%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%91._%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82_(3) Κόλαση ή παράδεισος για τον Αλέξανδρο Ευκλείδη και τον Δημήτρη Δημόπουλο; Οι σκηνοθέτες της «Σατανερί» μιλούν στο www.tospirto.net. Main_1553489_280725752076974_328242620_o Νέα πρόσωπα: Κορίνα Λεγάκη Με ήχο ακουστικό κινήθηκε με ευκολία τραγουδώντας από το οσκαρικό “Shallow” και “Ο Pastor” μέχρι Χατζιδάκι, Κραουνάκη, Ξυδάκη, Ανδρέου, Άκη Πάνου, Ζαμπέτα.
#load_content_with_ajax