ΤΡΙΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Πρόσωπα

Όταν το youtube βρήκε τον Σωκράτη Μάλαμα 28 Μαΐου 2019

Ο Σωκράτης επιστρέφει στις ρίζες του μέσω youtube

Δυο κιθάρες μια φωνή. Άντε κι ένα μπουζούκι (του Πάππου) εκεί που χρειαζόταν. Ο Σωκράτης Μάλαμας είχε την επιθυμία να επιστρέψει στη ρίζα του –«στα τραγούδια που μου έδωσαν ψωμί επί πολλά χρόνια»- και έστησε μια κάμερα μέσα στο δωμάτιο του. Απλά πράγματα. Σε τρόπο και ουσία. Γιατί το youtube δίνει τη δυνατότητα να τον βλέπουμε κιόλας…

 Για να πω την αλήθεια, πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιδέα που στήθηκε με σύνεση- προσεγμένα μεν, χωρίς ιδιαίτερες σκηνοθεσίες δε- δείχνει την τάση των καιρών μας. Το «επίσημο κανάλι» στο youtube (όπου μπορεί να συγκεντρωθεί η συνολική δισκογραφία του καλλιτέχνη και γενικά όλες οι δραστηριότητες και τα βίντεο του) γίνεται σιγά σιγά μια καθημερινότητα στον χώρο του τραγουδιού. Κι ενώ στην όχθη των καλλιτεχνών πίστας η προσαρμογή στους κανόνες της «αγοράς» (εν προκειμένω της youtubικής) ήταν αμεσότατη, το έντεχνο πήγαινε με το …δεκανίκι. Δεν ξέρω αν χάρηκε ο Μάλαμας που άρχισα να τον ρωτώ για την youtubική του δραστηριότητα, αλλά- κακά τα ψέματα- αυτό ήταν η αφορμή να τον πάρω τηλέφωνο. Και βέβαια το θέμα... ξεστράτισε και είπαμε για τα «Σκέτα».

Σωκράτης ο youtuber
«Τι με μπερδεύεις τώρα μ’ αυτά, εγώ δεν τα ξέρω καθόλου. Το γραφείο ασχολείται» ήταν η πρώτη άμεση αντίδραση του. «Άλλωστε δεν το σκέφτηκα ρε παιδί μου και ιδιαίτερα. Μάλλον δεν το σκέφτηκα καθόλου. Ήταν ο Αριστοτέλης εκεί με την καμερούλα του, κάτσαμε γράψαμε, απλά πράγματα. Κι έχει και ο άλλος μια εικόνα άμεση..

Και γιατί όχι ένας νέος δίσκος; (χαζή η ερώτηση, αλλά την έκανα…)
Μα πλάκα κάνεις τώρα; Αφού το ξέρεις, οι δίσκοι δεν πουλάνε πια. Ίσως να έχει νόημα ένας στην 5ετεία, για τους συλλέκτες κυρίως. Να μαζεύεται μπόλικο υλικό και να τα συμπεριλαμβάνουμε όλα μέσα.

Μετράνε περισσότερο τα views στο youtube απ’ ότι καταλαβαίνω – για να έχεις και διαφήμιση…
Δεν τα ξέρω αυτά τα πράγματα εγώ. Το γραφείο ασχολείται. Εγώ ήθελα να κάνω αυτή την δουλειά τιμής ένεκεν στους ανθρώπους που μου έδωσαν ψωμί τα πρώτα χρόνια –αυτό που γράφω στο σημείωμα μου..

Δε θες να ξέρεις τι ανταπόκριση έχουν; Αν αρέσουν εννοώ –αλλά αυτό θα το καταλαβαίνεις φαντάζομαι και από τα λάιβ σου.
Δεν τα περνάω όλα αυτά τα τραγούδια στα λάιβ μου. Αλλιώς θα είχα μετατραπεί σε τραγουδιστή λαϊκού πάλκου. Το έχω κάνει άλλωστε τόσα πολλά χρόνια αυτό το πράγμα (σς να τραγουδάει παλιά κλασσικά λαϊκά) .. Όχι δεν είναι εκεί το θέμα.. Όσο για τα views που με ρωτάς, δεν έχω ιδέα.. Ούτε να ελέγχω θέλω..

Άρα με αυτά τα τραγούδια είναι σαν να επιστρέφεις στις ρίζες σου..
Εννοείται ότι εκεί επιστρέφω. Πάω πάλι εκεί απ’ όπου πήραμε νερό. Που φάγαμε φαί. Το «σπίτι» είναι εκεί πίσω. Το σπίτι αυτό είναι..

Είναι δε απίστευτο πώς λειτουργούν ακόμη αυτά τα τραγούδια και σήμερα!
Ναι γιατί η αθωότητα και η αμεσότητά τους δεν ξεπεράστηκαν ποτέ. Εμείς μπλεχτήκαμε με κάτι πιο πολύπλοκο, πιο φιλοσοφικό και εσωτερικό. Εγώ πραγματικά νοσταλγώ εκείνη την απλή γλώσσα και τις τόσο εμπνευσμένες μελωδίες…

Ο Άκης Πάνου βέβαια είχε έναν στίχο που δεν θα τον χαρακτήριζε κανείς απλό…
Ήταν μια ειδική περίπτωση ο Πάνου. Και ως άνθρωπος. Ένας λαϊκός συνθέτης με ανεξίτηλη γραφή. Ερμήνευε τις πιο πολύπλοκες αισθήσεις και καταστάσεις με μια περιεκτικότατη γλώσσα. Και το έκανε αυτό και στην μουσική. Τόσο περιεκτικές μουσικές, τόσο «πατημένες»..

Προς τον Πάνου τείνουν όλοι οι νεώτεροι.. Λειτούργησε ως μοντέλο -αν μπορεί να ειπωθεί αυτό. Νομίζω και για σένα..
Ναι ναι, περάσαμε και δεν ακουμπήσαμε. Μιλάμε για άλλου είδους μοναδικότητες τώρα. Δεν τίθεται καν η ιδέα να μοιάσεις ή να φτάσεις. Λες αυτός ο ζωγράφισε αυτόν τον πίνακα και μην τυχόν τον πειράξει κανείς. Μην του περάσει απ το μυαλό ότι θα ζωγραφίσει σαν κι αυτόν.

Κι εσύ όμως έχεις φτιάξει τον δικό σου πίνακα...
Ναι βρε παιδί μου. Το ξέρω. Αλλά βάζω πολύ ψηλότερα τον Ακη Πάνου. Ή τον Καλδάρα. Τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Τσιτσάνη... Το ξέρεις αυτό. Δεν υποτιμώ τον εαυτό μου, απλώς τους θαυμάζω αυτούς τους ανθρώπους.

Η Ιστορία κρίνει καλύτερα…
Βρε άσε ήσυχη την Ιστορία. Χεστήκαμε για την Ιστορία. Τώρα εδώ, όσο είμαστε εν ζωή .Για την υστεροφημία δηλαδή; Σιγά..

Δεν σε νοιάζει καθόλου ;
Στο υπογράφω Και με μεγάλα γράμματα. Μα καθόλου. Κα θό λου !!!

Τι σε απασχολεί ;
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να γράψω ένα καλό επόμενο τραγούδι. Και μόνον αυτό. Τι θα γίνει στο μέλλον ή τι θα λένε οι άνθρωποι αφού πεθάνω – ε όχι δεν με νοιάζει καθόλου. Αυτή η δουλειά με συντρόφεψε, με αγκάλιασε, με περπάτησε και με περπατάει. Δεν κάθομαι να την κρίνω, απλά την εξυπηρετώ. Και δεν σκέφτομαι τα μέλλοντα γιατί δεν με ενδιαφέρουν καθόλου…

Καλά κάνεις και δεν τα σκέφτεσαι γιατί η πορεία είναι μια και το φινάλε το ξέρουμε όλοι. Κάθε μέρα που περνάει πλησιάζουμε πιο κοντά;
Και τι έγινε δηλαδή; Αυτή δεν είναι η φυσική μας πορεία; Μια χαρά τα πάμε και μια χαρά μεγαλώνουμε...

Χάρη Ποντίδα

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_original_slider_(2) Μαρίζα Ρίζου: «Η μουσική, όπως και η ζωή ανήκει σε όλους» « Είναι σημαντικό και συγκινητικό να μπαίνω με τη μουσική στην ψυχή ενός άλλου ανθρώπου». Main_slider «Η mobile γενιά της μουσικής ξέρει ότι όπου και να πας η …πόλη θα σε ακολουθεί» Leon of Athens και Irene Skylakaki στο Κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Main_703 Μυρτώ Παπαθανασίου - Γιώργος Πέτρου - Μαίρη Έλεν Νέζη μιλούν για την «Αλτσίνα» Main_%ce%a3%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%af_%ce%9c._%ce%9c%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b7__%ce%94._%ce%9d%ce%b1%ce%bb%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%82_%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%91._%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82_(3) Κόλαση ή παράδεισος για τον Αλέξανδρο Ευκλείδη και τον Δημήτρη Δημόπουλο; Οι σκηνοθέτες της «Σατανερί» μιλούν στο www.tospirto.net. Main_slider Οι Opera Chaotique και η αριστοφανική πρόκληση των «Βατράχων» Οι «αλχημιστές του σουρεαλιστικού καμπαρέ» μιλούν στο www.tospirto.net. Main_1553489_280725752076974_328242620_o Νέα πρόσωπα: Κορίνα Λεγάκη Με ήχο ακουστικό κινήθηκε με ευκολία τραγουδώντας από το οσκαρικό “Shallow” και “Ο Pastor” μέχρι Χατζιδάκι, Κραουνάκη, Ξυδάκη, Ανδρέου, Άκη Πάνου, Ζαμπέτα.
#load_content_with_ajax