ΤΡΙΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Πρόσωπα

«Η mobile γενιά της μουσικής ξέρει ότι όπου και να πας η …πόλη θα σε ακολουθεί» 05 Ιουνίου 2019

Leon of Athens και Irene Skylakaki στο Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Ο Leon of Athens και η Ειρήνη Σκυλακάκη ανοίγουν την αυλαία της καλοκαιρινής συναυλιακής περιόδου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής στις 7 Ιουνίου. Δύο Έλληνες καλλιτέχνες με έδρα το Λονδίνο και διεθνείς συνεργασίες επιστρέφουν στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές τους αγαπημένες indie pop και new folk μελωδίες. Λίγο να τολμήσεις να κάνεις τις συγκρίσεις με το παρελθόν, καταλαβαίνεις ότι ετούτη εδώ η γενιά έχει ξημερωθεί σε άλλο αιώνα. Γιατί και η Μούσχουρη έκανε καριέρα στο εξωτερικό, αλλά όφειλε να ρίξει πρώτα μαύρη πέτρα.
Ο Τίμος Βερέμης (Leon of Athens) και η Ειρήνη Σκυλακάκη (Irene Skylakaki) ανήκουν σε εκείνη την φουρνιά Ελλήνων καλλιτεχνών που έχοντας ούριο άνεμο στα youtubικά τους πανιά , «είδαν» τον κόσμο μια σταλιά και «το σπίτι τους» σε μια βαλίτσα. Ωραία γενιά. Τολμηρή. Και mobile. Kι ενώ και οι δύο ξεκίνησαν την καριέρα τους από ‘δω, ενώ και οι δύο είδαν τις πρώτες τους επιτυχίες να «παίζουν» σε ελληνικά ραδιόφωνα φτιάχνοντας από την day one το image μιας νέας αγγλόφωνης γενιάς που θα συνέχιζε τον δρόμο που άνοιξαν πρώτοι οι Raining Pleasure και αμέσως μετά η Μόνικα, αποφάσισαν κάποια στιγμή να κάνουν το «μεγάλο» βήμα μεταφέροντας την έδρα τους στο Λονδίνο. Το πολυεθνικό Λονδίνο. Την πρωτεύουσα των νέων τάσεων, το σπουδαιότερο ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής της μουσικής. Το Λονδίνο των ανοικτών ευκαιριών αλλά και του τεράστιου ανταγωνισμού – κάθε πέτρα και ένα ταλέντο…

Η αλήθεια πάντως είναι ότι έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους. Γιατί όσο κι αν ακουστεί εξωπραγματικό σε όσους δε γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση, η αγγλική γλώσσα στο τραγούδι (στίχος) μπορεί να έχει ενίοτε τις εκλάμψεις της στα μέρη μας, αλλά στο φινάλε δε βγάζει ρίζα εύκολα –ακόμη κι αν ανήκει στο ιδιαίτερα δημοφιλές indie/φολκ κομμάτι της μουσικής όπου συγκαταλέγεται η δουλειά και των δυο τους. Λονδίνο λοιπόν και ένα εισιτήριο ανοικτό για όπου ανοίξει ο δρόμος…

Μέχρι εδώ όλα καλά. Εκείνη ολοκλήρωσε εκεί το τρίτο της άλμπουμ (“Matterless”, 2018) σε παραγωγή του σπουδαίου Danton Supple, ενώ ο Leon of Athens πραγματοποίησε την τέταρτη περιοδεία του στις Ην. Πολιτείες αποσπώντας και ένα πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού «Unsigned Only» ανάμεσα σε 6.000 υποψήφιους από 95 χώρες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και το eurovisionικό «Better Love» (της Κατερίνας Ντούσκα) έχει και τη δική του υπογραφή. Μπορεί να μην το τιμήθηκε ιδιαίτερα από τον εν λόγω διαγωνισμό αυτό δε σημαίνει όμως ότι είναι ένα τραγούδι που δεν έπιασε τόπο –τουλάχιστον στα μέρη μας. Για την Ελλάδα είναι σίγουρα μια επιτυχία (πρώτο κομμάτι στο ελληνικό youtube).

Τι λέει γι αυτό ο Leon; Θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ντούσκα; Kαι θα ξαναπροσπαθούσε ίσως με την Eurovision (ή τον απογοήτευσε το αποτέλεσμα) Ίσως και ως Leon of Athens;
Leon:  Φυσικά, θα ξαναγράψουμε με την Κατερίνα. Η Κατερίνα είναι από τις πιο ταλαντούχες τραγουδοποιούς και ερμηνεύτριες που έχουμε και το ‘Better Love’ που γράψαμε μαζί αγαπήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το κόσμο. Για πρώτη φορά ένα τέτοιου είδους τραγούδι βρέθηκε πρώτο στα ελληνικά chart και σε τουλάχιστον είκοσι άλλες χώρες. Αυτό το θεωρώ πολύ πιο πολύτιμο και σημαντικό από οποιοδήποτε διαγωνισμό. 

Ανήκετε και οι δύο στην μειοψηφία των ελλήνων μουσικών που έκανε έδρα της το Λονδίνο. Τελικά η απόσταση από τα...πάτρια (Αθήνα) σας φέρνει πιο κοντά στην «ελληνικότητα» σας ή το αντίθετο;
 Leon: Η αλήθεια είναι οτι όλα αυτά τα χρόνια που ζω στο Λονδίνο έρχομαι πολύ συχνά στην Αθήνα και δεν ένιωσα ποτέ ότι έχασα επαφή με τον τόπο και τους ανθρώπους. Σίγουρα η απόσταση με έκανε να εκτιμήσω και να νιώθω ευγνώμων για πολλούς λόγους που κατάγομαι από εδώ.
Ειρήνη Σκυλακάκη:  Η «ελληνικότητα» δε νομίζω πως έχει να κάνει με τον τόπο στον οποίο ζει κανείς. Την κουβαλάς στις εμπειρίες σου, στη γλώσσα σου, στον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν αισθάνομαι πως η απόσταση από την Αθήνα με επηρεάζει σε αυτό το επίπεδο. 

Το ρωτάω αυτό γιατί (υποθέτω) θα παίζει ρόλο στο πώς προσεγγίζετε τη δουλειά σας. Στο πως ανακαλύπτετε το στίγμα σας (το καλλιτεχνικό).
Leon:  Όντως παίζει ρόλο. Μεταφέρω μαζί μου εικόνες, αναμνήσεις, ποιήματα, ακούσματα από έναν διαφορετικό τόπο και αυτό σίγουρα επηρεάζει πολύ και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργώ τραγούδια.
Ειρήνη Σκυλακάκη: Σίγουρα παίζει βασικό ρόλο στο πώς εκδηλώνεται σε ένα τραγούδι, η ταυτότητα του συνθέτη του. Η ζωή μεταξύ Λονδίνου – Αθήνας νιώθω πως μου έχει δώσει πλέον μια διπλή ταυτότητα η οποία εναλλάσσεται αναλόγως. Νομίζω πως αυτή η δυαδικότητα είναι εμφανής στον ήχο της μουσικής μου και στους στίχους μου.

Γίνεται όντως πιο ξεκάθαρη η ματιά κάποιου όταν κοιτάζει τον «εαυτό του» (δλδ. την ελληνική του ταυτότητα) από απόσταση;
Leon: Για μένα ναι. Βλέπεις πιο καθαρά τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά. Επίσης μαθαίνεις πολλά όταν έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς.
Ειρήνη Σκυλακάκη: Βέβαια. Αλλά βλέπουμε ακόμα πιο ξεκάθαρα τον εαυτό μας όταν παίρνουμε απόσταση από τις σκέψεις μας και τις απόψεις μας.

Τι είναι εκείνο που η εκεί καθημερινότητα (τουλάχιστον στο επαγγελματικό επίπεδο) το θεωρεί αυτονόητο, ενώ εδώ κάτι για το οποίο πρέπει να κοπιάσεις για να το έχεις;
Leon: Ίσως μια μεγαλύτερη αίσθηση δικαιοσύνης.
Ειρήνη Σκυλακάκη: Αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ είναι ότι η ζωή ενός μουσικού εκεί εμπεριέχει αυτονόητα άπειρα jam nights, συναυλίες, αυτοσχεδιασμούς και συνεργασίες . Από τη μικρή μου εμπειρία στην Αθήνα ως μουσικός δεν έτυχε να γίνω κομμάτι μιας σκηνής ή μιας ομάδας μουσικών με αυτό το κοινό ενδιαφέρον που ψάχνονται διαρκώς και έχουν καθημερινά ένα πλήθος από επιλογές να εξερευνήσουν. Αυτό συμβαίνει όλο και περισσότερο στην Αθήνα αλλά εγώ δεν το έζησα και δεν ήταν το ίδιο αυτονόητο όσο στις παρέες μου στο Λονδίνο.

Η γλώσσα :O Leοσε παλιότερη συνέντευξη του μου έλεγε ότι θεωρεί πιο δύσκολο να γράψει στίχο στα ελληνικά. Και δεν είναι ο μόνος. Θέλετε να γράψετε και στα ελληνικά; Γράφετε; Γιατί;
Leon: Εγώ αυτό το διάστημα ετοιμάζω και ελληνικά κομμάτια.
Ειρήνη Σκυλακάκη: Αυτό που σου βγαίνει φυσικά και αβίαστα είναι και το γνησιότερο. Αλλά σίγουρα θα ήθελα ακόμα και σαν άσκηση να προσπαθήσω να γράψω στο ελληνικά. Επιφυλάσσομαι για το μέλλον.

Θεωρείτε και εσείς ότι για να ξεφύγει κανείς από την εν Ελλάδι αγορά με τις όποιες ιδιαιτερότητες της (που φαντάζομαι είναι κάμποσες) και να δοκιμάσει μια καριέρα πιο «ανοικτή», πρέπει να γράφει στα αγγλικά;
Leon: Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην world μουσική που δεν έχουν αγγλικό στίχο Στην ποπ και την ροκ όμως θα πρέπει και ο ήχος και η μουσική να έχουν κάτι πολύ ιδιαίτερο για να ξεχωρίσει ένα τραγούδι
Ειρήνη Σκυλακάκη: Σίγουρα είναι πιο εύκολο γιατί Αγγλικά καταλαβαίνει όλος ο κόσμος. Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο και σίγουρα .Μπορεί κανείς να τραγουδήσει στην γλώσσα του και να συγκινήσει όλον τον κόσμο. Ακόμα και χωρίς στίχους. Με μία διαφορετικού τύπου επικοινωνία που πηγάζει από κάτι βαθύ.

Διεθνής καριέρα: Γίνεται ή είναι ουτοπία μ’ αυτόν τον ανταγωνισμό που υπάρχει
Leon: Ο καθένας έχει να πει κάτι μοναδικό. Τα βιώματα όλων είναι μοναδικά και ανεπανάληπτα όπως τα σώματα και τα μυαλά μας. Πιστεύω ότι εκφράζοντας την αλήθεια σου μπορείς να βρεις τη θέση σου στον μουσικό χάρτη, όπου και αν είναι αυτή.
Ειρήνη Σκυλακάκη: Γίνεται. Απλώς δε νομίζω πως πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Για να γίνει κάτι τέτοιο εκτός από το ταλέντο και την δημιουργικότητα παίζει ρόλο και η τύχη. Η ουσία είναι να επιμένεις και να δημιουργείς άσχετα με τον τόπο που βρίσκεσαι και το είδος της πορείας που ακολουθείς.

Κι όμως επιστρέφετε διαρκώς εδώ. Γιατί; 
Leon: Γιατί εδώ ξεκίνησα, εδώ ζουν οι πιο αγαπημένοι μου άνθρωποι, την Αθήνα νιώθω σπίτι μου περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο.
Ειρήνη Σκυλακάκη: Γιατί γίνονται ωραία πράγματα και υπάρχει ένα κοινό που μας ακολουθεί -τους καλλιτέχνες της γενιάς μου –μας στηρίζει και θέλουμε να κρατάμε την επαφή!

Τι είναι εκείνο που σας λείπει πολύ όταν δεν είστε εδώ;
Leon: Η συγκέντρωση (χαχα) 
Ειρήνη Σκυλακάκη: Η αδερφή μου, τα ανιψάκια μου, οι γονείς μου, οι φίλοι μου η ευρύτερη οικογένεια μου και οι μυρωδιές της πόλης.

Τελικά, σε δημιουργικό επίπεδο, το εξωτερικό είναι ελευθερία; Τι χάνει κανείς; Τι κερδίζει;
 Leon: Η πόλις θα σε ακολουθεί. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό η ελευθερία είναι μέσα στον κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από το που βρίσκεται.
Ειρήνη Σκυλακάκη:  Για εμένα είναι μεγάλη ελευθερία. Το μόνο που χάνω είναι στιγμές με τους δικούς μου ανθρώπους.

Τι ρόλο έχουν παίξει οι Έλληνες του εξωτερικού στις συναυλίες που κάνετε έξω;
 Leon: Πολύ μεγάλο! Έρχονται πάντα και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια. 
Ειρήνη Σκυλακάκη:  Πολύ σημαντικό. Μια κοπέλα είχε έρθει σε μία συναυλία μου από την άλλη άκρη της Αγγλίας και με συγκίνησε πολύ. Είναι όμορφο κοινό οι Έλληνες του εξωτερικού.

 Εδώ είναι εύκολο να οργανώσετε μια περιοδεία (καλοκαιρινή) η ακόμα είναι κλειστή η αγορά σε νεώτερα ονόματα; 
 Leon: Πλέον είναι πιο εύκολο απ’ ότι παλαιότερα. Το πρόβλημα είναι οτι, ίσως και λόγω κρίσης, δεν τολμά εύκολα η μουσική βιομηχανία να προτείνει νέα πράγματα. Προτιμά τις δοκιμασμένες και “ασφαλείς” λύσεις. Αυτό έχει αρχίσει και αλλάζει όμως πλέον.
Ειρήνη Σκυλακάκη:  Και ο Τίμος κι εγώ είμαστε στον χώρο αρκετά χρόνια και υπάρχουν προτάσεις... Αλλά το γεγονός ότι μοιράζουμε τον χρόνο μας μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας το κάνει πιο δύσκολο

Βλέπετε να αλλάζει κάτι (και στην μουσική )στην Ελλάδα της παρατεταμένης κρίσης;
Leon: Ναι. Πιστεύω ότι μετά από αυτά τα πέτρινα χρόνια σιγά σιγά το τοπίο έχει αρχίσει και αλλάζει.
Ειρήνη Σκυλακάκη:  Παρά τις αναμφισβήτητες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο χώρος μας γίνονται πολύ ωραία πράγματα.

Η συνεργασία σας: Έχετε όντως κάτι κοινό –εγώ τουλάχιστον το διακρίνω . Θα συνεχίσετε μαζί και σας άλλες (εν Ελλάδι) εμφανίσεις;
 Leon: Προς το παρόν δεν έχουμε προγραμματίσει κάτι, αλλά είναι πάντα πολύ μεγάλη χαρά να παίζουμε μαζί με την Ειρήνη γιατί αγαπώ πολύ τη μουσική της και είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. 
Ειρήνη Σκυλακάκη: Εγώ θα το ήθελα πολύ!

Άμεσα σχέδια (για έναν δίσκο ίσως ή περιοδεία στο εξωτερικό ή συνεργασία...)
 Leon: Φέτος έκανα την τέταρτη περιοδεία μου στην Αμερική και απ ότι φαίνεται το φθινόπωρο θα ξαναπάμε. Ετοιμάζω επίσης καινούργιο υλικό οπότε πιστεύω οτι και αυτή θα είναι μια χρονιά γεμάτη συναυλίες.
Ειρήνη Σκυλακάκη:  Ετοιμάζω τρεις δίσκους αυτήν την στιγμή. Οι δύο είναι συνεργασίες και ο τρίτος θα είναι ο τέταρτος προσωπικός μου δίσκος και ανυπομονώ να τους μοιραστώ μαζί σας!

Χάρη Ποντίδα

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_original_slider_(2) Μαρίζα Ρίζου: «Η μουσική, όπως και η ζωή ανήκει σε όλους» « Είναι σημαντικό και συγκινητικό να μπαίνω με τη μουσική στην ψυχή ενός άλλου ανθρώπου». Main_703 Μυρτώ Παπαθανασίου - Γιώργος Πέτρου - Μαίρη Έλεν Νέζη μιλούν για την «Αλτσίνα» Main_slider_3 Όταν το youtube βρήκε τον Σωκράτη Μάλαμα Ο Σωκράτης επιστρέφει στις ρίζες του μέσω youtube Main_%ce%a3%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%af_%ce%9c._%ce%9c%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b7__%ce%94._%ce%9d%ce%b1%ce%bb%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%82_%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%91._%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82_(3) Κόλαση ή παράδεισος για τον Αλέξανδρο Ευκλείδη και τον Δημήτρη Δημόπουλο; Οι σκηνοθέτες της «Σατανερί» μιλούν στο www.tospirto.net. Main_slider Οι Opera Chaotique και η αριστοφανική πρόκληση των «Βατράχων» Οι «αλχημιστές του σουρεαλιστικού καμπαρέ» μιλούν στο www.tospirto.net. Main_1553489_280725752076974_328242620_o Νέα πρόσωπα: Κορίνα Λεγάκη Με ήχο ακουστικό κινήθηκε με ευκολία τραγουδώντας από το οσκαρικό “Shallow” και “Ο Pastor” μέχρι Χατζιδάκι, Κραουνάκη, Ξυδάκη, Ανδρέου, Άκη Πάνου, Ζαμπέτα.
#load_content_with_ajax