ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Κυκλοφορίες

Socratis Sinopoulos Quartet | Eight Winds ΕCMCd_large_ecm_2407_1040  

Οκτώ διαφορετικοί άνεμοι που συναντιούνται πάνω από το Αιγαίο και μας ταξιδεύουν γαλήνια και τρυφερά μέσα στο χρόνο.

Μπορεί για μας ο ήχος της πολίτικης λύρας, να είναι κάτι σαν κιτρινισμένη φωτογραφία βγαλμένη από μικρασιάτικο σεντούκι (ή βραχνή ηχογράφηση που χάνεται μέσα σε καπνούς Καφέ Αμάν), πολίτικη λύρα όμως και Σωκράτης Σινόπουλος is a new experience. Μα εντελώς!
Στο ολοκαίνουργιο «Εight Winds» - πρώτος του δίσκος στην εταιρεία «κόσμημα» του Μάνφρεντ Άιχερ, ECM- o ίδιος και το κουαρτέτο του σαλπάρουν με ούριους ανέμους σε μέρη μακρινά, αλλά ταυτοχρόνως και οικεία – ίσως γατί και οι τέσσερις έμπειροι δεξιοτέχνες, παρά την πολυδιάστατη μουσική τους παιδεία και εμπειρία, έχουν ως αφετηρία τη δική μας παράδοση.
«Δεν αναμειγνύουμε κάτι» λέει ο ίδιος ο Σινόπουλος στο σημείωμα που υπάρχει στο cd. «Απλά ο καθένας από μας έχει ενσωματώσει πολύ γνώση και εμπειρία σε διάφορα στιλ».
Πολίτικη λύρα, ένα μικρό ταπεινό έγχορδο, σχεδόν σαν παιδικό παιχνίδι. Ο λυγμός της, η έντασή της, το αδρό της ηχόχρωμα, που τόσο πολύ έχουμε συνδέσει με μελίρρυτα Μικρασιάτικα ερωτικά τραγούδια μετατρέπεται εδώ σε μια πινελιά μνήμης, κόκκινη πινελιά, σε ένα ευρύτερο μουσικό πρότζεκτ όπου η τέχνη του αυτοσχεδιασμού, περνώντας μέσα από την ελευθερία της τζαζ, καθρεφτίζεται στα νερά του Αιγαίου. Εδώ, ακόμα και αναγνωρίσιμα δικά μας παραδοσιακά μοτίβα (όπως είναι το «Θράκη») πετούν σε άλλα σύμπαντα, διαστέλλονται, φτιάχνουν τις δικές τους συνάψεις, φεύγουν για άλλους ουρανούς...
Το βράδυ πριν την ηχογράφηση τα λόγια του Σινόπουλου στους «συμπαίχτες» του ήταν σαφή: Αν καταλάβετε, στα σόλο σας κυρίως, ότι παίζετε κάτι που μπορεί άνετα να μπει κάτω από την ταμπέλα της τζαζ, της παραδοσιακής ή της κλασσικής, προσπαθήστε να το αποφύγετε. Χωρίς να αυτολογοκρινόμαστε, ας μας δώσουμε μια ευκαιρία να βρούμε την κοινή μας ρίζα, το ενωτικό μας στοιχείο, τον πυρήνα του αυτοσχεδιασμού μας».
Ο ίδιος μάλλον το φέρει στο DNA του αυτό το ενωτικό στοιχείο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που στον ελληνικό μικρόκοσμο των δεξιοτεχνών μουσικών, θεωρείται κορυφαίο όνομα, ένας Μέγας του αυτοσχεδιασμού. Ο οποίος παίζει με την ίδια ευαισθησία και την ίδια δεξιοτεχνία, είτε βρίσκεται κοντά στον Τσαρλς Λόιντ και την Μαρία Φαραντούρη, είτε συγκαταλέγεται στους αυτοσχεδιαστές που επιλέγει Ελένη Καραΐνδρου στα έργα της (σ.σ. Φαραντούρη και Καραΐνδρου τον έφεραν σε επαφή με τον Μάνφρεντ Άιχερ) είτε ακολουθεί εντελώς δικά μας μονοπάτια, σαν παλιός οργανοπαίχτης που ‘χει το χάρισμα.
«Eight Winds», λοιπόν, (όπως αποκάλυψε ο ίδιος είναι τα μουσικά ρεύματα που φυσούν μέσα στον δίσκο) οκτώ διαφορετικοί άνεμοι που συναντιούνται πάνω από το Αιγαίο και μας ταξιδεύουν γαλήνια και τρυφερά μέσα στο χρόνο. Γιατί –να το πούμε κι αυτό- πλην ελάχιστων εξαιρέσεων οι μελωδίες του «Eight Winds» και γενικότερα όλο το mood του έχει την γλύκα, τον λυρισμό, την ενδοσκοπική διάθεση ξεχασμένου Μικρασιάτικου τραγουδιού που θέλει να θυμάται. «Εight Winds», Socratis Sinopoulos Quartet (ή όπως θα έλεγα για να παραφράσω και το «μότο» της ECM) η Καλύτερη Μνήμη μετά τη Σιωπή.
* Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα, Γιάννης Κυριμικιρίδης: πιάνο, Δημήτρης Τσεκούρας: κοντραμπάσο και Δημήτρη Εμμανουήλ: ντραμς.

Χάρη Ποντίδα

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2019

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2019

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2018

Κυκλοφορίες Απριλίου 2018

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2018

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2017

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2017

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2017

Κυκλοφορίες Μαΐου 2017

Κυκλοφορίες Απριλίου 2017

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2017

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2016

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2016

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαΐου 2016

Κυκλοφορίες Απριλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2016

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2015

Κυκλοφορίες Απριλίου 2015

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2015

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2015