ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Κυκλοφορίες

«18 Χρόνια Δρόμος» για τον Κώστα Λειβαδά Feelgood RecordsCd_large_livadas_cover  

Το νέο του διπλό best of άλμπουμ κυκλοφορεί από την Feelgood Records.

Είναι κι αυτός ένας τρόπος να βλέπουμε τον χρόνο που φεύγει. Να τον βλέπουμε καλά, εννοώ. «18 χρόνια δρόμος» (ευτυχώς, γιατί το 20 θα έπεφτε ακόμα πιο βαρύ) και, ναι, μιλάμε για την συλλογή με τις σημαντικότερες στιγμές (41 τραγούδια) της πορείας εκείνου του νεαρού που κάποτε την …είδε «ξανά στα μαύρα ντυμένη Πλατεία Μαβίλη, τέσσερις παρά». Επίσημο ξεκίνημα λοιπόν το 1997. Και πρώτη «συστατική επιστολή» ο εν λόγω στίχος, που τραγούδησε τον πιο up και χορευτικό χωρισμό μέσω Γιώργου Δημητριάδη στο «Σα να μην πέρασε μια μέρα».
Παιδί με μέλλον τον είχαμε ονομάσει τότε, η νεότερη γενιά των ύστερων ‘90s , που και τα φόντα είχε και την θέληση να μπει μέσα στην ευρύτερη παρέα του ηλεκτρικού τραγουδιού και να την μπολιάσει με το δικό του αίμα. Άλλωστε ο Δημητριάδης μας τον σύστησε και με τον Πορτοκάλογλου πορεύτηκε στα πρώτα του βήματα. Όμως ο Λειβαδάς θα είχε την δική του περίεργη πορεία, η οποία αποτυπώνεται και στην εν λόγω συλλογή.
Και αμέσως εξηγώ: όλες του οι «επιτυχίες», και εννοώ τα πιο δημοφιλή του τραγούδια, ανήκουν σε άλλες φωνές. Καταρχήν της Ελένης Τσαλιγοπούλου. Μετρήστε: «Πιάσε με», «Είναι εντάξει μαζί μου», «Εγώ σ’ αγάπησα εδώ», «Παιδιά των δρόμων», «Παραμιλητό μου» «Έρωτας τάχα να ‘ναι αυτό», «Θέλω να αλλάξεις το εισιτήριο». Όπως και τραγούδια της Ανδριάνας Μπάμπαλη («Μοίρα μου έγινες»), της Ελεωνόρας Ζουγανέλη («Μετακόμιση τώρα», «Η επιμονή σου») της Γιώτας Νέγκα («Έχω άνθρωπο» και «Θερμοσίφωνας»), του Μανώλη Λιδάκη («Για να σε συναντήσω»), του Γιάννη Κότσιρα («Πώς θα πεθάνω εγώ για σένα»). Τραγούδια που έχουν κάνει χιλιόμετρα στα αυτοκίνητα μας, στις συνάξεις με τους φίλους μας, που έχουν «μαρκάρει» εποχές. Κάθε φορά όμως που αναφερόμαστε σε αυτά ο Λειβαδάς λείπει. Και δεν είναι τυχαίο αυτό. Η ευκολία του να μπορεί να γράφει για άλλες φωνές, να μπαίνει σε διαφορετικά πρότζεκτ, να κινείται με άνεση πάνω σε μια γκάμα διαθέσεων και στιλ, προϋποθέτει και μια χαμαιλεοντική ικανότητα που, in the long run, υποσκάπτει την αίσθηση ταυτότητας που έχει η δουλειά του.
Το καταλαβαίνεις αυτό στην ακρόαση, όπου συμμετέχουν όλες οι κορυφαίες φωνές με τις οποίες έχει συνεργαστεί, από την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την Ανδριάνα Μπάμπαλη μέχρι τον Σταύρο Λογαρίδη και τον Διονύση Σαββόπουλο. Όπως καταλαβαίνεις και ότι με την πάροδο των χρόνων η «πηγή του» γίνεται πιο βαθειά και πιο πλούσια, οι στίχοι του ξεφεύγουν από την αποκλειστικότητα του έρωτα, ο ίδιος αποκτάει σιγά σιγά την αυτοπεποίθηση να εκτεθεί και ως ερμηνευτής της δουλειάς του.
Ακούγοντας τα 20 τραγούδια του πρώτου cd, το οποίο γενικά συνοψίζει την δράση του έως το 2004, ακούς πολλές φορές τον εαυτό σου να μουρμουρίζει «μα κι αυτό δικό του είναι;». Ή αναρωτιέσαι πώς και δεν έχεις πάρει χαμπάρι απίστευτα ωραία κομμάτια όπως π.χ το «Μια Βουτιά στην Αγάπη» (2002) με τον Σταύρο Λογαρίδη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Το δεύτερο cd ξεκινάει με το ωραιότατο «Βρέχει στην Ίωνος Δραγούμη», ένα από τα τρία νέα δικά του κομμάτια που περιέχει η συλλογή τα οποία ερμηνεύει ο ίδιος μαζί με την Μελίνα Ασλανίδου, ενώ το επόμενο κομμάτι είναι επίσης μια ωραία έκπληξη, το «Θα σε φιλέψω στεναγμέ» με το ελαφρώς Κρητικό ιδίωμα του Βασίλη Σκουλά, τραγούδι του 2004 που ουδέποτε είχα συνδέσει με τον Λειβαδά. Έχει πολλές τέτοιες «άγνωστες», αλλά εξόχως ενδιαφέρουσες στιγμές το δεύτερο cd. «Πάω να δω τα αστέρια» με τον Διονύση Σαββόπουλο, «Το Πρόσωπο σου» με τον Μπάμπη Στόκα «Κόψε την πείνα σου» με τον Μίλτο Πασχαλίδη, «Μπλου Μπερντ» με τον Σταμάτη Κραουνάκη, «Άγγελος μ’ ένα φτερό» με τον Γιώργο Ρωμανό (ναι τον «σταρ» των ‘70s). Τραγούδια κρυμμένα κάτω από την βροχή των νέων εικόνων και στίχων που περνούν καθημερινά από μπροστά μας και δεν προλαβαίνουν να σταθούν στις οθόνες μας. Μέσα σ’ αυτά και οι ξεχωριστές στιγμές όπου ο Λειβαδάς ερμηνεύει Λειβαδά «Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα», «Όχι μπάλα στο σαλόνι», «Δεν Θέλω Άλλες Ειδήσεις». Δεκαοχτώ χρόνια πορείας που εδώ συνοψίζονται σε μια απολαυστική ραδιοφωνική εκπομπή -έτσι μοιάζει- με 41 τραγούδια, γνωστά και άγνωστα με… dj τον Κώστα Λειβαδά και τίτλο «18 χρόνια που περάσαμε μαζί κι ακόμη να γνωριστούμε». Ευτυχώς που είμαστε ακόμα νέοι όλοι κι έχουμε τα καλύτερα μπροστά μας.

Χάρη Ποντίδα

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2019

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2019

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2018

Κυκλοφορίες Απριλίου 2018

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2018

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2017

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2017

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2017

Κυκλοφορίες Μαΐου 2017

Κυκλοφορίες Απριλίου 2017

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2017

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2016

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2016

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαΐου 2016

Κυκλοφορίες Απριλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2016

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2015

Κυκλοφορίες Απριλίου 2015

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2015

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2015