ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Κυκλοφορίες

Ο Φοίβος Δεληβοριάς επέστρεψε στην «Καλλιθέα» Inner EarCd_large_a0025645672_10  

Ο τραγουδοποιός παρουσίασε τον καινούργιο δίσκο του που είναι γεμάτος μνήμες.

Πάντα υπάρχει ένα ιδιαίτερο άρωμα στο παιδικό μας δωμάτιο, ακόμη κι αν έχει παραμείνει κλειστό για δεκαετίες. Οι περισσότεροι από μας, απλά, θα άνοιγαν πόρτες και παράθυρα, θα άφηναν τον ήλιο να φτιάξει φωτεινές δέσμες από σκόνη και μνήμες και αφού εισπνέαμε δυνατά κάνα δύο …τζούρες από το μείγμα, θα τα κλείναμε ξανά όλα, πιθανόν και με θόρυβο, για να επιστρέψουμε τρέχοντας στο παρόν. Τρέχοντας…
Ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι ανάποδος τύπος. Πηγαινοερχόταν στο κλειστό πατρικό του στην Καλλιθέα κάμποσα χρόνια, άνοιγε πόρτες και παράθυρα και αφού έπιανε τη σκονισμένη του κιθάρα (ή το παλιό πιάνο) έγραφε, έγραφε. Οι ιστορίες του θα μπορούσαν να γίνουν και μικρού μήκους ταινία. Ο Φοίβος μπροστά στο ανοικτό παράθυρο να γράφει και οι «μύθοι» των 80ς να ζωντανεύουν, μέσα από παλιά κόμικς, ηλεκτρονικά παιχνίδια, τραγούδια, φίλους και έρωτες, σε μια γειτονιά που τότε ήταν ένα από τα αναπτυσσόμενα κέντρα της αστικής Αθήνας.
Όμως η «Καλλιθέα» του-έντεκα νέα κομμάτια, δύο ορχηστρικά και η «Κική» σε διασκευή- που θα κυκλοφορήσει από την Inner Ear στις 23 Νοεμβρίου, φέροντας και την υπογραφή του Χρήστου Λαϊνά στην παραγωγή, ξετυλίχτηκε μπροστά στα μάτια μας σαν ένα μεγάλο τραγούδι που είχε όλα τα «Δεληβοριακά» χαρακτηριστικά, πιο δουλεμένα και πιο ολοκληρωμένα από ποτέ. Κάθε τραγούδι και μια βιωμένη ιστορία, και κάθε ιστορία ώρες συλλογικής δουλειάς μέσα στο καλωδιωμένο παιδικό δωμάτιο- μια που εκεί, κάτω από τους ετοιμόρροπους σοβάδες, έγινε η ηχογράφηση. Όπως έλεγε και ο ίδιος την Κυριακή το απόγευμα στο Six Dogs –εκεί μαζευτήκαμε για να ακούσουμε τα νέα τραγούδια- «όλα τα κομμάτια, έχουν να κάνουν με τη μνήμη. Όλα τα είδη μνήμης. Ακόμη κι εκείνη που μας μεταδίδουν οι παλιότεροι ή η μνήμη που μεταδίδουμε εμείς στα παιδιά μας».
Ένα παιδί μετράει τα άστρα από το ανοιχτό του παράθυρο, ένα παιδί των 80ς που σήμερα βλέπει την παλιά γειτονιά του να βουλιάζει, το όνειρο- όπως το ζούσε τότε- να φθίνει.
Ο παραγωγός Χρήστος Λαϊνάς (ενορχήστρωση, ηχογράφηση, μίξη και mastering) ήταν κάθετος όταν άκουσε τα τραγούδια. «Πρέπει να ηχογραφηθεί στο χώρο σου» τού είπε κι όλα ξεκίνησαν με μεταφορές και μαστορέματα. Το παλιό δωμάτιο απέκτησε μικρόφωνα παντού και για κανένα εξάμηνο το παλιό δίπατο σπίτι, έγινε κέντρο διερχομένων (μουσικών). «Ήθελα» εξηγούσε ο Λαϊνάς «να κάνουμε μια ηχογράφηση που να μην είναι βαρετή, να είναι πιο χαρούμενη, ιδιαίτερη, να βρισκόμαστε όλοι οι μουσικοί σε έναν οικείο χώρο».
Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τα έργα και τις ημέρες της «Καλλιθέας», ένας δίσκος φτιαγμένος νότα-νότα με την έμπνευση και τη φόρα μιας δεμένης παρέας που δούλεψε συλλογικά, αγκαλιάζοντας και εισχωρώντας στις μνήμες του Φοίβου. Σε επίπεδο παραγωγής δε, είναι ένα σπάνιο παράδειγμα κλίματος και λεπτομέρειας- τα εύσημα εδώ στον Χρήστο Λαϊνά. Ακόμα και ο ήχος που ώρες-ώρες αναπαράγει το κλίμα των 80ς βγαίνει από πραγματικά όργανα που τα έψαξαν και τα κουβάλησαν στην Καλλιθέα ( «μέλοτρον», «Φαρφίσα» , «κλάβινετ» κ.ά.) για να αποφύγουν την προχειρότητα του «σάμπλινγκ» .
«Καλλιθέα» λοιπόν-έβδομος δίσκος – κομψός και ενδιαφέρον, η μνήμη ως διαδικασία κάθαρσης, διαδικασία  συνειδητοποίησης… Γιατί αν καταλάβουμε το χθες, ίσως δούμε και πώς φτάσαμε στο τώρα. Κομμάτια που έχουν ήδη παιχτεί (όπως ο «Μπάσταρδος γιός» και «Ερημιά στην Καλλιθέα») αλλά και πολλά που θα ακουστούν για πρώτη φορά στη συναυλία που θα δώσει στο Gagarin (Σάββατο 28 Νοεμβρίου). Το «Κουνελάκι» για την 3χρονη κόρη του, το Knight Riders για τον παιδικό του φίλο, το Διονύσιος Φοίβος για το εφέ που κάνει το όνομα του, το «Περίπτερο» για την …τρύπα που υπάρχει αυτή την στιγμή στη θέση του , τα «Κορίτσια από άλλα προάστια» για τα κορίτσια που ονειρευόταν κάποτε, το «Θα σε ξαναδώ» για το δημοσιογράφο (και φίλο του) Νίκο Ράλλη που πέθανε πέρυσι… Ανάμεσα στα καινούργια και η «Κική κάθε βράδυ revisited» , το πιο αγαπημένο του τραγούδι ever (το ομολόγησε) που τώρα ηχογραφήθηκε ξανά στο ίδιο πιάνο και στο ίδιο δωμάτιο που το είχε πρωτογράψει το 1995. Όλα αυτά κλείστηκαν στο καλαίσθητο «πακέτο» που έφτιαξε η Inner Ear- να τα λέμε αυτά, γιατί η κυκλοφορία δίσκου ισοδυναμεί πλέον με πράξη ηρωική- το artwork έκανε ο d/b και οι φωτογραφίες είναι του Πέτρου Κουμπλή. Από κάθε άποψη μια ολοκληρωμένη δουλειά...

Σημειώνουμε ότι ο Φοίβος Δεληβοριάς θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ζωντανά όλα τα τραγούδια από το νέο του δίσκο «Καλλιθέα», μαζί με αγαπημένα τραγούδια απ' όλη την δισκογραφία το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στο Gagarin. Με τη γνωστή «ενδόξως μπάσταρδη» τετραμελή μουσική παρέα του (Ντούβας, Χριστοδούλου, Παντέλης, Soto) συνεπικουρούμενη από τον παραγωγό του album Χρήστο Λαϊνά και από τη νέα τραγουδίστρια Αναστασία Βελισσαρίου.

Χάρη Ποντίδα

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2019

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2019

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2018

Κυκλοφορίες Απριλίου 2018

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2018

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2017

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2017

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2017

Κυκλοφορίες Μαΐου 2017

Κυκλοφορίες Απριλίου 2017

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2017

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2016

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2016

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαΐου 2016

Κυκλοφορίες Απριλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2016

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2015

Κυκλοφορίες Απριλίου 2015

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2015

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2015