ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Κυκλοφορίες

Φίλιππος Πλιάτσικας: Ένας Ολοκαίνουργιος Κόσμος Minos EMICd_large_img59755_a348a763bf94c0e2b274d9f9227e4297_1980x820c  

Ο τραγουδοποιός παρουσίασε ένα νέο άλμπουμ με απρόσμενους συνταξιδιώτες

Επιστροφή στα πάτρια λοιπόν. Τον ήχο που τον άνδρωσε και τον ενέπνευσε όταν ακόμα το όνομα Πυξ Λαξ ήταν μια παράξενη λέξη από το ελληνικό λεξικό. Μόνο που εκείνη την εποχή δεν ήξερε ότι το ροκ του μέλλοντος του (των) θα απλωνόταν μέσα στις «έντεχνες» καταβολές όλων τους κι ότι αυτό το έντεχνο κομμάτι  -ως αίσθημα κυρίως- θα ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά στη μουσική τους.
Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι το μουσικό DNA του Φίλιππου Πλιάτσικα διατηρεί σταθερά τη διττή του ταυτότητα κι ότι, ταυτόχρονα, είναι μέσα στα άμεσα ενδιαφέροντα του, κυρίως τα τελευταία χρόνια, να διευρύνει την ματιά του με συνεργασίες που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα, τότε ετούτος ο δίσκος παρότι «’Eνας ολοκαίνουργιος Κόσμος» (Minos EMI) «δανείζεται» πολλά από το παρελθόν. Και ονόματα και τραγούδια…
Αν μέχρι τώρα τον είχαμε δει λόγου χάριν με τη Φιλαρμονική της Πράγας (2014) Gordon Gano και  Liset Alea τώρα τον βλέπουμε, σε μια πιο ροκ εκδοχή, σε έναν δίσκο διάσπαρτο με συμμετοχές διάφορες: Από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Μηλιώκα μέχρι την Nina Hagen , τον Mc Yinka αλλά και την κομψή κυρία από την Νορβηγία- αστέρι της ευρωπαϊκής φολκ των ‘60ς - Αse Kleveland που τόσο ωραία «μεταφράζει» το παλιό «Που να πάμε» σε «Where Should we go».
Ροκ εντάξει, αλλά τι σημαίνει αυτό στη γλώσσα του Πλιάτσικα; Εκ πρώτης όψεως όλα τα απαραίτητα στοιχεία είναι εκεί . Ο κιθαριστικός ηλεκτρισμός των 70ς , ο βρώμικος ήχος του μπάσου, η βραχνάδα των ηλεκτρονικών , ο ρυθμός. Όμως το αίμα νερό δεν γίνεται και το DNA παραμένει αυτό του, χαμηλών τόνων, τροβαδούρου που η μελαγχολία του και η ουσία του παραπέμπει στις έντεχνες καταβολές της γενιάς του.
Αν θέλω να μιλήσω χωρίς περιστροφές όμως (το προσπαθώ) , ένα έχει καταφέρει ο Πλιάτσικας τέλεια σ’ αυτό το δίσκο. Στο casting των φωνών και των συνεργατών. Και στις έξυπνες διασκευές που δίνουν νέα ζωή ακόμα και σε ήδη διασκευασμένα κομμάτια. Προσωπικά, μετά από τις πρώτες ακροάσεις , έπιασα τον εαυτό μου να πηγαίνει κατευθείαν στο τέταρτο κομμάτι «Είμαστε Τρελοί» (από τα νέα τραγούδια του δίσκου) όπου από το πρώτο δευτερόλεπτο και την έξυπνη ηλεκτρονική του εισαγωγή,  μέχρι το αγγλόφωνο «ραπάρισμα» του Mc Yinka στο φινάλε, αλλά και την ιδιόμορφη χροιά του Μηλιώκα που μοιράζεται την ερμηνεία με τον Πλιάτσικα , δίνουν αμέσως ξεχωριστή υπόσταση στο τραγούδι (ενορχήστρωση εδώ έχουν κάνει οι Γιάννης Σκούταρης και Στέφανος Δανιηλίδης ). Ιδιαίτερη στιγμή για το δίσκο –σίγουρα όχι από τα σουξέ- είναι και το «ταπεινό» νούμερο 8«Το Πλάσμα». Μπαλάντα εσωτερική, παιγμένη με την ευαισθησία μιας κιθάρας και την συνδρομή της ιδιαίτερης φωνής του Φίλιππου Πλακιά, είναι (θα έλεγα) ένα από τα χειροπιαστά παραδείγματα του πώς ένα κομμάτι μπορεί να …διευρυνθεί στα αυτιά μας, λόγω του πετυχημένου παντρέματος των δυο φωνών .Για να μην πούμε ότι και στιχουργικά, είναι το πιο «ολόκληρο» νέο τραγούδι του δίσκου.
Μέσα στις προτιμήσεις μου και το παλιό του Μηλιώκα «Για την Αγάπη»- το λένε μαζί στη  νέα του διασκευασμένη εκδοχή- όπως και το νέο «Θα' σαι μια ξένη» που ολοκληρώνει το δίσκο , λικνιζόμενο σε ένα παλιό μπλουζ των '70ς με ανάλογα back vocals αλλά και την συμμετοχή της δικής μας Νina Fos, ερμηνεία/ κόντρα στο μελαγχολικό «εσωτερικό» ύφος του Φίλιππου.
Φύλαξα για το τέλος τα καλύτερα. Και θα είμαι σύντομη. Ψηφίζω χωρίς δεύτερη κουβέντα το αγγλόφωνο «Someone wrote Save me on the Wall»-είναι το παλιό των Πυξ Λαξ "Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο"-  αυτή τη φορά με Nina Hagen και Mc Yinka, σε νέα διασκευή, εντελώς διαφορετική από εκείνη που ξέραμε με τον Gordon Gano. Φωνή με υπόκωφη τρέλα και μέταλλο μοναδικό η Hagen συμπλέει και στο «Now and forever» με τη βελούδινη υφή του Mc Yinka (ωραίο!!) ενώ το «Where Should We go» (το παλιό «Που να πάμε» ) με νέο στίχο και νέα ενορχήστρωση έχει ανατεθεί στην κάπως θεατρική ερμηνεία της Αse Kleveland που όντως του ανοίγει νέο κύκλο ζωής. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Τα «ολοκαίνουργια»- ενίοτε- πάνε χέρι- χέρι με το παρελθόν και μόνο μέσα από αυτό αναβαπτίζονται νέα. Κι εδώ η «συνομιλία» παλιού και νέου είναι διαρκής. «Ένας Ολοκαίνουργιος Κόσμος» που συναντάει το «ροκ της δυτικής όχθης» και το φέρνει στο τώρα.
Με αφορμή το νέο του δίσκο, ο Φίλιππος Πλιάτσικας εμφανίζεται στο Ρυθμός Stage, ξεκινώντας το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου και συνολικά για 4 Σάββατα (19 και 26/12 και 2/1 ). Εκτός από τα τραγούδια των Πυξ Λαξ και της προσωπικής του πορείας θα έχουν ιδιαίτερη θέση τραγούδια του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα, του Σιδηρόπουλου, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, διασκευασμένα με τον ήχο που ξεκίνησε λίγο πριν την δεκαετία του ‘90.

Χάρη Ποντίδα

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2019

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2019

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2018

Κυκλοφορίες Απριλίου 2018

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2018

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2017

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2017

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2017

Κυκλοφορίες Μαΐου 2017

Κυκλοφορίες Απριλίου 2017

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2017

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2016

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2016

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαΐου 2016

Κυκλοφορίες Απριλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2016

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2015

Κυκλοφορίες Απριλίου 2015

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2015

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2015