ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Κυκλοφορίες

Ο Γιώργος Χατζηπιερής οργανώνει συνεχώς «Τα ταξίδια του Τεμπέλη Δράκου»Cd_large_tempelis-drakos-1138717-large  

Οι περιπέτειές του «ζωντάνεψαν» στην παρουσίαση του νέου παιδικού cd στο Public.

Από το 2005 που πρωτοεμφανίστηκε ο «Τεμπέλης Δράκος» στα μέρη μας πέρασαν κι όλας έντεκα χρόνια. Αρκετά για να έχει εγγράψει μια ολόκληρη γενιά τα έργα και τις ημέρες του- τις πλάκες του, τις ιστορίες του, τα «σουερεάλ» ταξίδια του. Ευτυχώς που ο «μπαμπάς του», Γιώργος Χατζηπιερής , δεν αλλάζει γρήγορα. Όχι τόσο όσο οι ακροατές του (ένα παιδί που άκουγε τον πρώτο cd του δράκου στα 4 ή 5 του, τώρα είναι 15 ή 16). Τουναντίον αφήνει την τεμπελιά του δράκου του να κάνει σταθερά και χωρίς άγχη τη δουλειά της και ενώ εκείνος είναι διαρκώς απασχολημένος με τις υποθέσεις του στη Λευκωσία – δικηγόρος είναι το επάγγελμα του- ο δράκος του χτίζει σιγά σιγά τις δικές του ιστορίες.
Ίσως να είναι κι αυτός ο λόγος που κάθε φορά που εμφανίζονται στον κόσμο του οι αχινοί, τα κόκκινα ποτάμια και τα τέρατα που καταπίνουν ήλιους, «πέφτει σήμα» στην κοινότητα των πιο αγαπημένων μας φωνών. Τις προάλλες , στην παρουσίαση του τρίτου του cd «Tα ταξίδια του Τεμπέλη Δράκου» που έγινε στο Public, περιστοιχισμένος από τους φίλους (πλέον) και συνεργάτες του- Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Απόστολος Ρίζος, Δώρος Δημοσθένους, Σοφία Παπάζογλου, Μαριαστέλλα Τζανουδάκη κ.ά.- μας αποκάλυψε και τον λόγο που ο «ήρωας» των ιστοριών του είναι τεμπέλης. «Είναι το ποθημένο μου» είπε. «Τρέχω τόσο πολύ εγώ, είμαι τόσο απασχολημένος που ήθελα να φτιάξω έναν ήρωα που δεν θα έχει καμία ευθύνη. Καμία έννοια».
Πέρα από όλα αυτά όμως (τα χαριτωμένα και συμπαθητικά) εκείνο που μετράει περισσότερο είναι ότι το όνομα του Χατζηπιερή ομού και του δράκου του , έχουν βάλει το λιθαράκι τους στην σύγχρονη ιστορία του –ταλαιπωρημένου λόγω προχειρότητας- παιδικού τραγουδιού. Στις μέρες μας κάθε οικογένεια που σέβεται τον εαυτό της (και που τώρα έχει παιδιά στην εφηβεία) έχει περάσει στα βλαστάρια της κάτι από την αμάραντη γοητεία του Χαρχούδα («Λιλιπούπολη»)  αλλά και από τις ωραίες περιπέτειες του Τεμπέλη Δράκου του Χατζηπιερή. Κομμάτια όπως το «Ελεφαντάκι» με τη φωνή του Φοίβου Δεληβοριά ή το «Σκουλουκούιν» με της Ελευθερίας Αρβανιτάκη έχουν καταγραφεί πλέον ως κλασσικά.
Γιατί όπως φαίνεται ο Γιώργος Χατζηπιερής διατηρεί μια ειδικού τύπου σχέση με το τραγούδι.  Και με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται. Στα «Ταξίδια του Τεμπέλη Δράκου» βλέπουμε το ίδιο μεράκι, την ίδια προσήλωση, το ίδιο κέφι σε όλη τη διαδικασία «τραγούδι». Από τη γέννηση του ( στίχους και μουσικές) μέχρι τις ενορχηστρώσεις  (ο ίδιος μαζί με τον Μάριο Τακούση) , τους μουσικούς, τις φωνές. Όσον αφορά στους στίχους «δουλεύονται μέχρι να μου πουν οι ίδιοι ως εδώ» μας είπε. Και για τις μουσικές «φροντίζουμε να στηρίζονται σε παραδοσιακούς ρυθμούς που γειώνουν τα κομμάτια και τους δίνουν μια διαχρονικότητα». Κυπριακοί καρσιλαμάδες και ζεϊμπέκικα, αλλά και κυπριακά στιχάκια (όπως τώρα το «Έναν τζι Έναν» και το «Σκουλουκούιν» στο πρώτο cd ) δουλεύονται με την προσοχή, τη φαντασία, την όρεξη που προϋποθέτει το «χειρονακτικό» τραγούδι.
Τίποτα όμως απ όλα αυτά δεν θα ήταν το ίδιο αν δεν υπήρχε η αγαπησιάρα  ατμόσφαιρα της παρέας που ενίοτε …διασταυρώνεται και με κουμπαριές (όπως μας αποκάλυψε προχτές, ο «πρώτος κουμπάρος» Αλκίνοος). Πολλές κουμπαριές ο Δράκος (και με Δώρο Δημοσθένους και όχι μόνον) αλλά πιο πολύ μετράει η κατάθεση της ελλαδίτισας που κάποτε πέρασε μια μικρή οδύσσεια ( έκανε φροντιστήριο επί μέρες όπως μας είπε) προκειμένου να πει στα Κυπριακά το «Σκουλουκούιν» που προοριζόταν για τον Αλκίνοο. «Του το πήρα κανονικά και μη γελάτε καθόλου» είπε. «Και είμαι πολύ περήφανη που το είπα γιατί είναι η μοναδική ντοπιολαλιά που έχει μείνει και μιλιέται ακόμα. Τον Γιώργο τον γνώρισα απ τον Αλκίνοο, γίναμε φίλοι και από τότε συμμετέχω με χαρά σε ό,τι κάνει».
Η εποχή των τρελών θηρίων, των κόκκινων ποταμιών, των αστεριών, των ναζιάρικων κοραλλιών. Κυκλοφορούν εκεί έξω με τις φωνές που αγαπάμε. Της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, Ελένης Τσαλιγοπούλου, Σωκράτη Μάλαμα , Αλκίνοου Ιωαννίδη, Φοίβου Δεληβοριά, Λιζέτας Καλημέρη, Σοφίας Παπάζογλου, Δώρου Δημοσθένους, Απόστολου Ρίζου, Μαριαστέλλας Τζανουδάκη, και του συγκρότηματος Monsieur Doumani. Συμμετέχει και η πολυβραβευμένη χορωδία Rosarte υπό την διεύθυνση της Ρόζυ Μαστροσάββα και η χορωδία του Α΄ Δημοτικού Αμαρουσίου υπό τη διεύθυνση του Θωμά Κοντογιώργη.

Χάρη Ποντίδα

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2019

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2019

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2018

Κυκλοφορίες Απριλίου 2018

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2018

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2017

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2017

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2017

Κυκλοφορίες Μαΐου 2017

Κυκλοφορίες Απριλίου 2017

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2017

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2016

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2016

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαΐου 2016

Κυκλοφορίες Απριλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2016

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2015

Κυκλοφορίες Απριλίου 2015

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2015

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2015