ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Κυκλοφορίες

«Φύλαξα τ όνειρο» για τα 90χρονα του ΜίκηCd_large_theodorakis_oneiro  

Οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Χαρούλης και η Μαρία Φαραντούρη συναντώνται σε ένα διπλό tribute cd με τραγούδια του Θεοδωράκη.

Δεν ξέρω αν αποτελεί είδηση στις μέρες μας η κυκλοφορία ενός cd (ακόμη κι αν «ξύπναγε» ο Πρίσλευ κι έπιανε το μικρόφωνο) για τους …παροικούντες την Ιερουσαλήμ όμως ακόμα κι ένα απλό ενσταντανέ με την Φαραντούρη στο κέντρο και τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα και Γιάννη Χαρούλη να την αγκαλιάζουν σαν σε οικογενειακό τραπέζι είναι από μόνη της μια «στιγμή» που σε τσιγκλάει (δημοσιογραφικά ομιλώντας). Πόσο μάλλον όταν ξέρεις ότι επίκεντρο της ιστορίας αυτής είναι ο Μίκης Θεοδωράκης.
Το διπλό cd «Φύλαξα τ’ όνειρο» που μόλις κυκλοφόρησε από την Μinos EMI περιέχει 21 δικά του τραγούδια και είναι ένα δώρο για τα 90 του χρόνια . Τα μικρά «διαμάντια» που γνωρίζουμε όλοι (ή και κάποια που δεν είναι τόσο γνωστά), εκτός από τη διαχρονική δύναμη των στίχων τους -Γκάτσος, Λειβαδίτης, Ρίτσος, Ελύτης, Ελευθερίου, Τριπολίτης κ.ά- αποκτούν τώρα το «ατού» μιας πιο φρέσκιας ματιάς. Τα εύσημα για την ιδέα (και το τρέξιμο που ακολούθησε ) ανήκουν στην Μαρία Φαραντούρη που συμμετέχει και η ίδια με τρία τραγούδια. Τραγούδια του Θεοδωράκη μέσα από τους κορυφαίους της νεώτερης γενιάς που και η ίδια εμπιστεύεται και εκτιμάει - να επιλέξουν εκείνοι, να διεισδύσουν, να ενορχηστρώσουν και τελικά να ερμηνεύσουν (ο καθένας με τη δική του ομάδα μουσικών ) τον Μίκη της καρδιάς του.
Όσο όμως κι αν κάποτε ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε να είναι μια καθημερινότητα για τη δισκογραφία, σήμερα χρειάζεται περισσή αποφασιστικότητα, ενέργεια και πάθος –από όλες τις πλευρές. Και δεν εννοούμε μόνο την εταιρεία .Έλεγε χτες στο στούντιο Sierra (όπου έγινε η παρουσίαση) η Μαρία Φαραντούρη.
«Το να συντονιστούν τρεις καλλιτέχνες, ο καθένας με τους μουσικούς του, δεν είναι κι εύκολο. Κι έπειτα ήταν και τα διαδικαστικά εμπόδια -ανήκουν σε διαφορετικές εταιρείες – πολλές καθυστερήσεις, πισωγυρίσματα… Αφού μου έλεγαν όλοι “το σκέφτηκες καλά, πού πας;”. Ναι απαντούσα . Όταν πιστεύει κανείς σε κάτι το καταφέρνει».
«Φύλαξα Τ Όνειρο» λοιπόν, Μίκης του τότε που συναντάει το σήμερα μέσα από την συνύπαρξη καλλιτεχνών διαφορετικής γενιάς .«Τον γνωρίζω από τότε που γεννήθηκα γιατί τον ακούγαμε στο σπίτι μου» έλεγε ο Μάλαμας . «Για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες περιέγραψε το σχήμα του κόσμου μας . Σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί μέσα στα προγράμματα μας –τον ευχαριστώ που υπάρχει στη ζωή μου».
Ως παιδί που έζησε την τραγωδία της Κύπρου σε τρυφερή ηλικία ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μίλησε για «σχέση ψυχής», όπου τα τραγούδια του Μίκη ήταν παρηγοριά κι ελπίδα. Παρόλα αυτά δεν θέλησε να επιλέξει κομμάτια με πολιτικό περιεχόμενο . «Εκτός από το “Διότι δεν συνεμορφώθην” προτίμησα πιο λυρικά τραγούδια, που με άγγιξε και ο στίχος τους» έλεγε. Για «κήπο που ήξερε πρώτη η Μαρία Φαραντούρη, και μας κάλεσε να μυρίσουμε και να αισθανθούμε» μίλησε ο Γιάννης Χαρούλης τονίζοντας ότι για τον ίδιο ήταν «μια ευκαιρία κι ένα μάθημα».
Κάθε cd είναι μια μικρή ιστορία όπου το σενάριο γράφεται καθημερινά σε συνεννοήσεις, πρόβες, μικρές ενορχηστρωτικές ιδέες, ώρες στο στούντιο. Στο «Φύλαξα Τ’ Ονειρο» όλοι οι συμμετέχοντες είχαν λευκή επιταγή (και από τον Μίκη Θεοδωράκη) και έτσι το αποτέλεσμα αποτυπώνει πλήρως τις επιλογές τους, τόσο σε επίπεδο ενορχηστρώσεων και ερμηνείας, όσο και στο γενικότερο κλίμα που αναδεικνύουν. Τα τραγούδια που ακούσαμε χτες στην παρουσίαση ήταν χαρακτηριστικά. Στο «Απόστημα» (σε στίχους Κώστας Τριπολίτη) από τον Σωκράτη Μάλαμα, ο κόσμος των εγχόρδων (και δη της κιθάρας) ταιριάζει με την ευθύβολη «Μαλαμική» ερμηνεία που αποφεύγει κάθε υπόνοια καλλιέπειας. Το «Μοιρολόι της Βροχής» (στίχος Τάσος Λειβαδίτης) είναι ο δωρικός Χαρούλης. Μεγάλη έκπληξη (με θετικό πρόσημο) ο «Ναυαγός» (στίχος Κώστα Καρτελιά) από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη-το λέει ακαπέλα και με χορωδία στο background που είναι η ίδια του η φωνή γραμμένη πολλές φορές. Τζαζ ενορχήστρωση, με τους Τάκη Φαραζή πιάνο, Ντέιβιντ Λιντς και Θάνο Χατζηανααγνώστου πνευστά και Πέτρο Βαρθακούρη μπάσο διάλεξε η Μαρία Φαραντούρη στο «Αυτοί που θα ρθουν μια βραδιά» (στίχος Μάνου Ελευθερίου) θυμίζοντας μας ότι σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της τα τελευταία χρόνια ήταν και ο Τσαρλς Λόιντ.
Μίκης Θεοδωράκης, «σύντροφος, δάσκαλος, πατέρας και φίλος» όπως λέει στο σημείωμα του στο ένθετο του cd o Σωκράτης Μάλαμας, πηγή έμπνευσης και ανεξάντλητη μουσική δεξαμενή για κάμποσες γενιές ακόμα, έρχεται λίγο πιο κοντά μας από τέσσερις «δικούς» μας καλλιτέχνες που εκφράζουν το τώρα . Τι καλύτερο δώρο για τα 90 κεράκια του (που τον Ιούλιο γίνονται 91). «Η επιβεβαίωση για τον καλλιτέχνη» λέει ο ίδιος «είναι σκοπός ζωής. Κι όταν προέρχεται από συναδέλφους του και μάλιστα με τον πλούτο και την ποιότητα έρχου και με την σφραγίδα αναγνώρισης από το πλατύ κοινό, τότε η χαρά και η ικανοποίηση είναι ακόμα πιο μεγάλη».

Xάρη Ποντίδα

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2019

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2019

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2018

Κυκλοφορίες Απριλίου 2018

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2018

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2017

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2017

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2017

Κυκλοφορίες Μαΐου 2017

Κυκλοφορίες Απριλίου 2017

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2017

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2016

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2016

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαΐου 2016

Κυκλοφορίες Απριλίου 2016

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2015

Κυκλοφορίες Απριλίου 2015

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2015

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2015