ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Κυκλοφορίες

Στο «Κατάστρωμα» με τον Κωστή ΜαραβέγιαCd_large_maxresdefault  

Ένας δίσκος κομψός, λικνιστικός, κινηματογραφικός κι ανέμελος που σε προτρέπει να βουτάς στα καλοκαίρια της ζωής σου.

Κι ενώ το θερμόμετρο πιάνει σιγά σιγά 40άρια και το βλέμμα- θες δεν θες- φιξάρεται στον ορίζοντα και βλέπει τρεχούμενα νερά (για να αντέξει) έρχεται το «Κατάστρωμα» (Μinos EMI) του Κωστή Μαραβέγια, κομψό, λικνιστικό και κινηματογραφικό όσο ποτέ και βουτάς στα καλοκαίρια της ζωής σου. Καλοκαίρια που έχει λάμψει στο πανί η απλότητα και η ταπεινότητα του ιταλικού νεορεαλισμού, σε συνδυασμό με την χαρά και την ελαφρότητα του ελληνικού κινηματογράφου. Όπου οι «Νύχτες της Καμπίρια» και η Τζουλιέτα Μασίνα εναλλάσσονταν με Βουγιουκλάκη και Παπαμιχαήλ. Ο Νίνο Ρότα με Πλέσσα και Χατζιδάκι ενώ στα πάρτι το πικ απ έπαιζε Olympians και το μπλουζ χορευόταν με τα χέρια «κάγκελα» για να κρατιούνται οι αποστάσεις. Όλα αυτά (και κάμποσα ακόμα) υπάρχουν στο νέο cd του Κωστή Μαραβέγια. Ο οποίος φαίνεται να επιστρέφει εδώ στην αφετηρία του και να πιάνει το νήμα από την αρχή (μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε παίζοντας στην Ιταλία) έτσι ώστε να μας πάει σε διάφορες αγάπες του.
Λιγότερη Balkan pop και περισσότερη μελωδία -και μάλιστα με κινηματογραφικό χαρακτήρα- πλούσιες ενορχηστρώσεις και ρυθμοί που θυμίζουν την εποχή των μεγάλων ορχηστρών του «ελαφρού», εκλεπτυσμένη λάτιν που αναπολεί τον ρομαντισμό των 50ς , ελληνικότατο μπουζουκάκι που θυμίζει τα λαϊκά πάλκα στις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, μέχρι και αναφορά στο ρεμπέτικο (και εννοώ στην «Παρεξήγηση του Φάουστ»)
«Η ελαφρότητα είναι κάτι που αγαπώ ιδιαιτέρως και θεωρώ δύσκολο να την πετύχω» έχει πει τελευταία ο ίδιος (νομίζω στο Lifo) ενώ στην ίδια συνέντευξη είπε ότι του αρέσουν οι απλές φόρμες και την ίδια στιγμή οι καλά επεξεργασμένες μελωδίες. Και τα δύο τα αναγνωρίζει κανείς στον εν λόγω δίσκο. Όπως το ότι ο «sold out» στις συναυλίες του Μαραβέγιας, προτιμάει εδώ να επεξεργαστεί τη λυρική του φλέβα, αφήνοντας τα ξέφρενα πάρτι του «Illegal» για άλλες εποχές. Μια αντίρρηση μόνο. Σ αυτόν τον δίσκο ήταν ίσως η πρώτη φορά που αισθάνθηκα τόσο την απόσταση μεταξύ μουσικού και τραγουδοποιού. Στίχος άμεσος, ευθύς, με Μαραβέγειο χιούμορ και θεματολογία σαφώς διευρυμένη σε σχέση με παλιότερα, όμως φαίνεται ότι ο δρόμος που έχει διατρέξει τα τελευταία χρόνια ως μουσικός η δημιουργική αγωνία, η σημασία στη λεπτομέρεια (που δεν είναι λεπτομέρεια) για να αποδοθεί με όλες του τις αποχρώσεις το μουσικό τοπίο, τον έχουν ωθήσει σε νέα «πίστα». Ουδεμία σχέση βέβαια αυτό με την αναμενόμενη αποδοχή του «Καταστρώματος» από τα πλήθη που ήδη τα βλέπω να χορεύουν στις συναυλίες του με το “komasusu” ή να ρομαντζάρουν με την «Όμορφη Πτώση». Just for the record που λέμε και στα ελληνικά. Για να παρακολουθούμε την πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς τραγουδοποιούς της εποχής μας, τις αλλαγές του μέσα στο χρόνο, το πέρασμα του στην επόμενη φάση – γιατί είναι ήδη στην επόμενη- κι ας φαίνεται να επιμένει ακόμα στην ανεμελιά ενός αιώνιου καλοκαιριού.

Χάρη Ποντίδα

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2019

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2019

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2018

Κυκλοφορίες Απριλίου 2018

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2018

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2017

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2017

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2017

Κυκλοφορίες Μαΐου 2017

Κυκλοφορίες Απριλίου 2017

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2017

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2016

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2016

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαΐου 2016

Κυκλοφορίες Απριλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2016

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2015

Κυκλοφορίες Απριλίου 2015

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2015

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2015