ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Κυκλοφορίες

Ο Σωκράτης Μάλαμας στα καλύτερα του ΑρτύςCd_large_img70292_31a844b49b339a3b843350eb9b0259c8_1980x820c  

Στα «Κάτοπτρα» ο τραγουδιστής μάς καλεί ανοιχτά να μοιραστούμε τα «ανθρώπινα» σ’ έναν κόσμο που τον νιώθει να παραπαίει.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι αυτή η παρουσίαση θα μπορούσε να αρχίσει και να τελειώσει σε τρεις λέξεις: Μάλαμας στα καλύτερα του. Το είπα, ξεμπέρδεψα , πάμε τώρα να γράψω και τα υπόλοιπα - αν και πάντα αυτή η ιστορία με τις ακροάσεις δίσκων με φέρνει σε μεγάλη αμηχανία. (Το παλεύω όμως, τα πρώτα 100 χρόνια είναι τα δύσκολα).
Στα «Κάτοπτρα» (14 νέα τραγούδια ) έχουμε έναν Μάλαμα που, ίσως για πρώτη φορά στη ιστορία του, αντί να μας βάλει να κάνουμε ψιλοβελονιά και να ανασύρουμε κλωστούλες από το εσώκλειστο καταραμένο και γοητευτικό του σκότος, μας καλεί ανοιχτά να μοιραστούμε τα «ανθρώπινα» σ’ έναν κόσμο που τον νιώθει να παραπαίει. Ο αρχαίος Κινέζικος μύθος (από το βιβλίο «Ο Ταραγμένος Καθρέφτης» των John Briggs /David Peat) που αναγράφεται στο ένθετο του δίσκου, μιλάει αντ’ αυτού, και λέει για το χάος που έμενε φυλακισμένο επί αιώνες μέσα σε καθρέφτες και τώρα ορμάει στον κόσμο μας…

Δεν ξέρω αν εννοεί ακριβώς αυτό, όταν λέει πως «όλοι ψάχνουμε μια λύση/ ψάχνουμε για μια έξοδο/ μαζευτήκαμε χιλιάδες στο αδιέξοδο» («Κάτοπτρα» σε δικούς του στίχους και μουσικές). Ξέρω ότι η μπαλάντζα σ’ αυτόν το δίσκο γέρνει προς ένα τραγούδι που εκτός από τον γνωστό Μαλαμικό ενδοσκοπικό/φιλοσοφικό στοχασμό, περιέχει καθαρά και μια κοινωνικο/πολιτικη αιχμή που άπτεται (δυστυχώς) της δικής μας πικρής πραγματικότητας.
Μην φανταστείτε τίποτα εμβατήρια (προς Θεού για Μάλαμα μιλάμε), αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από πολύ καιρό γράφει ο ίδιος στίχο/μουσική -τέσσερα δικά του τραγούδια- και επιλέγει να ανοίξει και να κλείσει τα «Κάτοπτρα» με στίχους, όπως αυτούς που ήδη αναφέραμε (στο ομώνυμο πρώτο τραγούδι) ή εκείνους στον εξαιρετικό «Βασιλιά του Θεάτρου» (όπου απαγγέλει ουσιαστικά τις σκέψεις του): «είμαι ο πολίτης της Σιωπής και αιχμάλωτος του κόσμου των αγορών/Άγρυπνος παρατηρητής της ιστορίας των ξεχασμένων». Παρατηρώντας τον μέσα στα χρόνια, θα έλεγε κανείς ότι εδώ (ειδικά εδώ) αποφεύγει εκείνο τον εσωτερικό μονόλογο που (όπως έχει πει και σε συνέντευξη του) δεν είχε δίοδο προς τα έξω. Θέλει να εκφραστεί, να επικοινωνήσει. 

Μια χαρακτηριστική στιγμή ανοίγματος σ’ αυτόν το δίσκο είναι και το τραγούδι που αφιερώνει στον πατέρα του («Στον πατέρα μου») που έφυγε από την ζωή πολύ πρόσφατα. Λόγος «ζωισμένος» και αληθινός. Πονετικός, δωρικός, χωρίς ψευτοσυναισθηματισμούς ή κλάψες.
Τα… χιλιόμετρα πίσω του, φαίνονται πια, γιατί από τη μια έχουν πλάσει ένα λόγο πλούσιο και βαθύ (όλοι του οι στίχοι είναι εξαιρετικοί) και από την άλλη φαίνεται να τον ανοίγουν γενικά προς τα έξω, ντύνοντας την …χαρμολύπη του με μια οικειότητα και μια γλύκα που ώρες ώρες φτάνει και σε άπιαστες -για τα δεδομένα του- κορυφές. Ως και στη χαρά. Στην ροκ μπαλάντα «Ετοιμη γιορτή» λόγου χάριν (στίχος:Φωτεινής Λαμπρίδη) η φωνή του γιού του Πέτρου Μάλαμα τραγουδάει για την «γιορτή της καρδιάς», ενώ στο «Του Ανέμου το Φτερό» (τι ωραίο τραγούδι) η τρομπέτα του Παντελή Στόικου τον συνοδεύει σ’ ένα χαρακτηριστικό - Μαλαμικού ύφους- ερωτικό τραγούδι που αμέσως «γράφει» εντός σου.

Μπορεί να ακουστεί αντιφατικό, αλλά αυτός ο δίσκος (που φτιάχτηκε και με τους στίχους των Γιάννη Χαλιώτη, Άρη Κεραμάρη, Ισσάκ Σούση, Γιώργου Κλεφτογιώργου και Πάνου Ηλιόπουλου) μπορεί να δίνει ένα παραπάνω βάρος στο κοινωνικό κομμάτι (έναντι του εσωτερικού στοχασμού ή του έρωτα), όμως η γενική αίσθηση που σου αφήνει, είναι ότι πετυχαίνει το δημιουργό σε μια ιδιαίτερα χυμώδη και ανοιχτή περίοδο, όπου το τραγούδι γίνεται παρέα και- ενίοτε- γιορτή.

Αυτό δεν το νιώθεις μόνο από εκείνο το απροσδιόριστο συστατικό που σε κάνει να μιλάς για εμπνευσμένη στιγμή, αλλά και από το γεγονός ότι ο «οικοδεσπότης» Μάλαμας δίνει μικρόφωνο εκτός από το γιο του και στις φωνές των Νατάσσα Μποφίλιου, Ελεωνόρας Ζουγανέλη και Λαμπρινής Καρακώστα που ερμηνεύουν πέντε από τα 14 τραγούδια. Το casting είναι απολύτως μέσα. Λαϊκή Ελεωνόρα στο "Επαψα να σε σκέφτομαι", φουλ συναίσθημα από Νατάσσα στο "Εγώ όταν σ αγάπησα" και σίγουρα κάτι από παλιό Μάλαμα (Μελίνας Κανά) στην "Γαλάζια Σκόνη" από την Λαμπρινή Καρακώστα. Μοιράζεται τις ακροάσεις αλλά το δυνατό στοιχείο παραμένει ο ίδιος και η γραφή του.

Το χτίσιμο του... ταξιδιού (δίσκου) σε αυτή την συγκεκριμένη στιγμή, έτσι όπως αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Και επειδή ο στίχος είναι πάντα η αφετηρία, ας πούμε και για το τραγούδι ολόκληρο, έτσι όπως το κέντησε μέσα από ήχους και ανθρώπους.

Εξαιρώντας το μπουζούκι από τις ενορχηστρώσεις, δίνει στην τρομπέτα του Παντελή Στόικου μια προτεραιότητα φέρνοντας ένα ας πούμε πιο βορειοελλαδίτικο χρώμα στη λαϊκότητά του. Λαϊκός Μάλαμας ναι, αλλά με όλες τις ηλεκτρικές αναφορές του και το φλερτ του με το μπλουζ μέσα από τις κιθάρες του Κλέωνα Αντωνίου, το μπάσο του Γιάννη Παπατριανταφύλλου, τα τύμπανα του Μιχάλη Καπηλίδη, το βιολί του Φώτη Σιώτα, αλλά και το δικό του μπαγλαμά ή το ούτι του Κυριάκου Ταπάκη. Εγγυημένοι παίχτες - με τους περισσότερους συνοδοιπορεί κάμποσα χρόνια και στα λάιβ του- με αποτέλεσμα να είναι εκεί και πνεύμα της ομάδας. Όλα καλά λοιπόν, όλα στη θέση τους και κάτι παραπάνω.

Μια αντίρρηση μόνο που αφορά το αμπαλάζ του cd. Μπορεί οι μέρες μας να τρέχουν με φόρα στο youtube (και τα συναφή), αλλά όταν υπάρχει «φυσικό προϊόν» που πουλιέται στα καταστήματα (όσα έχουν μείνει), καλό είναι να του δίνουμε μια σημασία. Το λέω αυτό γιατί κάποιος εγκέφαλος εδώ σκέφτηκε να κουτσουρέψει τους στίχους μέσα στο ένθετο του δίσκου. Ανοίγεις, ψάχνεις και βρίσκεις κάτι «ψηλά» - ό,τι χωράει στο μέσον της σελίδας. Μα τους στίχους ρε γαμώτο; Και ειδικά σ αυτό το cd; Έχε χάρη που σου έχουμε αδυναμία κυρ Σωκράτη. Και είναι και η δουλειά διαμάντι…

Χάρη Ποντίδα

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2019

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2019

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2018

Κυκλοφορίες Απριλίου 2018

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2018

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2017

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2017

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2017

Κυκλοφορίες Μαΐου 2017

Κυκλοφορίες Απριλίου 2017

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2017

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2016

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2016

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαΐου 2016

Κυκλοφορίες Απριλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2016

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2015

Κυκλοφορίες Απριλίου 2015

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2015

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2015