ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Κυκλοφορίες

Δισκοκριτική: Λεωνίδας Μαριδάκης, «Βάρκα στο Σπίτι»Cd_large_varka_sto_spiti_-_cover  

Μακάρι να βγαίνουν στον αφρό ενδιαφέρουσες νέες δουλειές και νέα πρόσωπα γιατί έτσι θα δούμε άσπρη μέρα.

Πάντα είναι ωραία η βροχή το καλοκαίρι κι ας κλαιγόμαστε ότι μας χαλάει το πρόγραμμα. Και να δεις που κάτι τέτοιο μου ήρθε στο νου - μια χαρούμενη καλοκαιρινή βροχή, όχι σαν κι αυτή της Μάντρας Αττικής- την ώρα που το χιουμοριστικό, αλλά με νόημα τραγούδι «Φταίει ο Ντρούμπι» του Λεωνίδα Μαριδάκη (σε στίχους Πάνου Αντωνάτου) γεμίζει το δωμάτιο.
Τον θυμάμαι τον Λεωνίδα από την μακρινή εποχή των «Αβάδιστων» (2005) όταν μας τον είχε συστήσει ο Νίκος Ξυδάκης. Ανήκει κι εκείνος στη γενιά των τραγουδοποιών που είδαν τη δισκογραφία να διαλύεται σιγά σιγά (ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση της δισκογραφίας ξεκίνησε πρώτη, κυρίως λόγω της ψηφιακής επανάστασης), αλλά το... σκαρί (όπως φαίνεται) είναι γερό, τις αντέχει τις φουρτούνες. Στον τρίτο του δίσκο σήμερα, «Βάρκα στο Σπίτι», που κυκλοφόρησε από τον «Μετρονόμο» (το μοναδικό περιοδικό που ασχολείται με το ελληνικό τραγούδι και κρατάει ακόμα), ο τραγουδοποιός έχει βρει τη σανίδα σωτηρίας του, σε μια παρέα φίλων /συνεργατών που στηρίζουν το γενναίο εγχείρημα «κάνω cd» με τους στίχους τους ή την ερμηνεία τους.

Διόλου περίεργο (λόγου χάριν) που στο άνοιγμα (Έρωταςή Τίποτα) μοιράζεται την ερμηνεία με τον σύγχρονο … «Λογό», Σπύρο Γραμμένο. Ανοιχτόκαρδο και μ’ ένα ύφος επιθεωρησιακού τραγουδιού (λάτιν ο ρυθμός) σε κάνει να χαμογελάσεις αμέσως και να τσεκάρεις το χιούμορ του στιχουργού Μαριδάκη στο ένθετο με τους στίχους. Στο ίδιο πνεύμα και τα δύο επόμενα, η «Αστυπάλαια» (σε στίχους Νικόλ Κατσάνη) και το «Φταίει ο Ντρούμπι» (στίχοι Πάνου Αντωνάτου). Ανάλαφρα και ραδιοφωνικά και τα δύο- μ’ ένα κλείσιμο του ματιού, όμως, στα λεγόμενα των στίχων. Αλλαγή πλεύσης στο τέταρτο κομμάτι «Κάποτε στη Ράδα» (με τη συμμετοχή του Αργύρη Λούλατζη), όπου ο άλλοτε 17χρονος Μαριδάκης δοκίμασε για πρώτη φορά τις δυνάμεις του, μελοποιώντας ένα ποίημα του πατέρα του με οδηγό (όπως φαίνεται) το δίδυμο Καββαδία/Μικρούτσικου (έτσι είναι αυτά τα πράγματα- είναι πώς θα κάτσει η έμπνευση). Κι ενώ λες ενδιαφέρον το αποτέλεσμα, αλλά μάλλον εκτός κλίματος, έρχεται με φόρα ένα ακόμα τραγούδι έντεχνης αφετηρίας (το ομώνυμο «Βάρκα στο Σπίτι») σε στίχους Μάνου Ελευθερίου κι εκεί συνειδητοποιείς ότι είναι καλύτερο να αφήσεις πίσω σου τις κατηγοριοποιήσεις.
Η «Βάρκα στο Σπίτι» είναι ένα ωραίο κομμάτι από κάθε άποψη (όπως λένε ο στίχος «κουμπώνει» με τη μουσική) Δεν ξέρω αν είναι από τις πολύ πρόσφατες δουλειές του Ελευθερίου (το έγραψε μέσα στο 2018;), αλλά έτσι η αλλιώς δεν είναι αξιοθαύμαστη αυτή η αιώνια «φλέβα» που ακόμα κρατάει κι η οποία έχει την απλοχεριά να εμπιστευτεί νέους ανθρώπους; Σύνολο λοιπόν παλιών μέγιστων υπογραφών, αλλά και νεώτερων ανθρώπων (εκτός από την Νικόλ Κατσάνη και τον Πάνο Αντωνάτο, στίχους της έχει δώσει και η Ειρήνη Σουργιαδάκη στο «σουινγκάτο» «Κόκκοι Καφέ») η «Βάρκα στο Σπίτι», μπορεί να μην είναι «επιδεικνύει» ομοιογένεια ως προς το αποτελέσμα, αλλά σίγουρα είναι ένας άξιος δίσκος από έναν άξιο τραγουδοποιό που όσο περνάει ο καιρός, τόσο προχωράει προς το κέντρο του. Στα τελευταία τρία κομμάτια: «Ο Δαίμων του Τυπογραφείου» (στίχοι δικοί του και της Νικόλ) «Δεν γουστάρω αλλά πλάνα» (επίσης δικοί του και της Νικόλ) και το «Δυο Λογάκια Φως» (δικό του) επιστρέφουμε σε εκείνη τη χαρούμενη βροχή που σας είπα στην αρχή, η θερμοκρασία έχει πέσει λιγάκι, αλλά είναι ευχάριστο αυτό το διάλειμμα κι ενώ ο απογευματινός καφές «γουργουρίζει» στην καφετιέρα, χορεύει στα αυτιά μας ο στίχος «βγήκα απόψε να χαζέψω χωρίς καφέ κι εφημερίδα/ ίσως να θέλω να μαζέψω από τις στάχτες μιαν ελπίδα». Μακάρι να βρει τον δρόμο του ο δίσκος -δεν είναι και δεδομένο στις μέρες μας- μακάρι να βγαίνουν στον αφρό ενδιαφέρουσες νέες δουλειές και νέα πρόσωπα γιατί μόνο έτσι θα δούμε (όλοι μας) άσπρη μέρα. Λέμε τώρα..

Χάρη Ποντίδα

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2019

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2019

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2018

Κυκλοφορίες Απριλίου 2018

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2018

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2017

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2017

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2017

Κυκλοφορίες Μαΐου 2017

Κυκλοφορίες Απριλίου 2017

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2017

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2016

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2016

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαΐου 2016

Κυκλοφορίες Απριλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2016

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2015

Κυκλοφορίες Απριλίου 2015

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2015

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2015