ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Κυκλοφορίες

Δισκοκριτική: Babo Koro, ΣίσυφοςCd_large_a0480636319_10  

Babo Koro και "Σίσυφος" μια νέα δισκογραφική ιστορία από μια ομάδα που άμα τους ξαναπετύχω λάιβ θα σπεύσω...

Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε. Κι όμως κάτι μου λέει ότι αυτό μεταφράζεται και κάπως αλλιώς: Εδώ είναι Βαλκάνια ήτοι, παίξε και (κυρίως) χόρεψε μέχρι πρωίας. Γιατί όσο και να το αρνιόμαστε, όσο κι αν ο dj ανεβάζει τις ηλεκτρονικές του στροφές στη «διαστημική» του κονσόλα, το κύτταρο έχει μνήμη και η μνήμη φέρνει στον αφρό κλαρίνα και νταούλια και χορούς κυκλωτικούς. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, προσαρμόσαμε και το λεξιλόγιό μας. Αν η λέξη «τζαζ» (ή “έθνικ” ή “world music”) ήταν απαραίτητη στα ‘90ς και στις αρχές του 2000 για να προδώσουμε κύρος σε ένα παραδοσιακότροπο κομμάτι, τώρα πια μπορούμε και μιλάμε ανέτως την ελληνική, έχοντας χωνέψει για τα καλά ότι η παράδοση «τρέχει» μαζί μας, άρα περιλαμβάνει και τη δική μας γενιά. Και τη «γλώσσα» της. Με όποια χούγια ή ακουστικές ανησυχίες έχει φέρει το youtube στη ζωή μας. Οι Babo Koro για παράδειγμα τρέχουν προς τα πίσω, στην πολυφωνική παράδοση και την πεντατονία της Ηπείρου και το χορευτικό κλίμα πανηγυριών του ελληνικού Βορρά πράγμα που δεν τους περιορίζει στο να φτιάξουν τον δικό τους προσωπικό ήχο.
Έντεκα νέα τραγούδια (τραγουδούν διάφορες φωνές όπως η Μάρθα Μαυροειδή, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο Δημήτρης Υφαντής, η Μαρία Μελαχρινού, ο Θοδωρής Μέρμηγκας κ.ά) σε μουσικές και ενορχηστρώσεις από τους Σωτήρη Τσακανίκα, Δημήτρη Αναστασίου και Κώστα Νικολόπουλο. Το πιο εντυπωσιακό για μένα είναι ότι στην πλειοψηφία του ο δίσκος χορεύεται. Θες να κουνηθείς. Να βάλεις στο παιχνίδι τα πόδια σου. Να μπεις στον κύκλο.
Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό του είναι ο στίχος: Χωρίς υπερβολές, φιοριτούρες ή «ακαδημαϊκή» πόζα. Χωρίς μπανάλ ευκολίες. Στίχοι καθαροί και μεστοί (από τον Χρίστο Παναγιώτου τα περισσότερα τραγούδια, δύο από τον Σωτήρη Τσακανίκα) που ναι μεν δεν προδίδουν την αφετηρία ή την κατεύθυνση τους, στιλιστικά (παράδοση) μπορούν όμως και την αντανακλούν μέσα από μια σημερινή και περιεκτική γλώσσα . Σ’ αυτό οφείλεται άλλωστε και το αρχικό μου μπέρδεμα. Τόσο «πατημένα» τραγούδια, τόσο αδιάσπαστο «όλο», στίχος και μελωδία , μόνο στα παραδοσιακά το βρίσκεις. Ιδού μια ακόμη διαφορά με προηγούμενες εποχές του εν Ελλάδι fusion (θυμήσου, Αμπλιανίτη, Αχαλινωτόπουλο, Μπαρμπέρη, Mode Plagal κλπ) όπου ο στίχος ήταν περισσότερο ένα άλλοθι για να απλωθούν πάνω του οι μουσικές τους ιδέες). Ετούτη εδώ η γενιά θέλει να τραγουδιέται και να χορεύεται. Θέλει να μοιράζεται με τον κόσμο στην πλατεία, τη συναυλία ή ακόμα και το πανηγύρι (δείτε τους Γιαν Βαν, τους Αλκμάν ή τους Vic ). Ετούτη εδώ η γενιά όχι μόνο έχει συμφιλιωθεί με το κύτταρό της, αλλά, επί πλέον, το έχει αγαπήσει. Μικρή ένσταση για το εν λόγω cd είναι τα τραγούδια 6 και 7 («Έτσι θα περάσουμε κι εμείς» και «Η Κουρδιστή Ροδιά»), που ενώ είναι δυο ωραιότατα κομμάτια per se, παραπέμπουν σε σουιγκάτες Gadjo Dilo καταστάσεις. Δε μας χαλάει κι αυτό, αλλά χάριν ευφωνίας και γενικότερου κλίματος, το σημειώνω.
Συμπέρασμα: Babo Koro και "Σίσυφος" μια νέα δισκογραφική ιστορία (σίγουρα θα υπάρχει ιστορία πίσω από αυτό το cd, κάθε νέο cd που κυκλοφορεί σε φυσικό φορέα έχει τουλάχιστον μια ιστορία ..) από μια ομάδα που άμα τους ξαναπετύχω λάιβ (δεν τους πρόλαβα στην παρουσίαση τους στην Πειραιώς 104) θα σπεύσω..

Επιμέλεια παραγωγής και ενορχήστρωσης - Σωτήρης Τσακανίκας 
Μουσική, Ενορχήστρωση - Σωτήρης Τσακανίκας, Δημήτρης Αναστασίου, Κώστας Νικολόπουλος 
Στίχοι - Χρήστος Παπαναγιώτου, Σωτήρης Τσακανίκας 
Παραγωγή - Andama Arts 

Σωτήρης Τσακανίκας - Κιθάρες, μπουζούκι, φωνή 
Δημήτρης Αναστασίου - Βιολί 
Κώστας Νικολόπουλος - Ακκορντεόν 
Αντιγόνη Μπασακάρου - Φωνή 
Αποστόλης Μπουρνιάς - Κρουστά 
Γιάννης Δίσκος - Σαξόφωνο, κλαρίνο 
Μιχάλης Δάρμας - Κοντραμπάσο 

Συμμετέχουν: 

Μάρθα Μαυροειδή, Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Μελαχροινού (1, 3, 11) - Χορωδία 
Αλέξανδρος Μανγκλάρας (9) - Φωνή 
Θοδωρής Μέρμηγκας (3) - Φωνή 
Λεωνίδας Μπαλάφας (11) - Φωνή 
Δημήτρης Μπάτσος (9) - Φωνή 
Δημήτρης Υφαντής (8) - Φωνή 
Βασίλης Καλλιστρίδης (1) - Τύμπανα 
Μάριος Παπαδέας (2, 3, 4, 5, 7) - Σαντούρι 

Χάρη Ποντίδα

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2019

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2018

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2018

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2018

Κυκλοφορίες Απριλίου 2018

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2018

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2018

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2017

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2017

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2017

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2017

Κυκλοφορίες Μαΐου 2017

Κυκλοφορίες Απριλίου 2017

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2017

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2017

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2016

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2016

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαΐου 2016

Κυκλοφορίες Απριλίου 2016

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2016

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2016

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2015

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2015

Κυκλοφορίες Απριλίου 2015

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2015

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2015