Γνώμες

Εχει και το ΚΑΣ τα δίκια του 12 Ιανουαρίου 2018

Καλύτερο να… προσέχουμε για να έχουμε, ακόμα και αν αυτό έχει το κόστος του.

Είχαμε σύρει πολλά στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει στον οίκο Gucci την Ακρόπολη για την παρουσίαση της νέας κολεξιόν του. Είχαμε τότε βρει την ευκαιρία να ξεσπάσουμε για όλες τις χαμένες (εξαιτίας της κρατικής ολιγωρίας ή των αγκυλώσεων του συστήματος) ευκαιρίες να διαφημιστεί η χώρα μας στο εξωτερικό μέσα από το γύρισμα ταινιών και σίριαλ, από  επιδείξεις μόδας κλπ. Δεν είμαι ακόμα σίγουρος αν εκείνη ήταν μία σωστή απόφαση, όμως, διαβάζοντας τώρα για την παραχώρηση με ομόφωνη απόφαση των μελών του ΚΑΣ του αύλειου χώρου μπροστά στο Ηρώδειο για επίδειξη που θα πραγματοποιήσει ο οίκος «Zeus and Dione», σε μια δεύτερη πιο ψύχραιμη σκέψη δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ πως, και στην περίπτωση της χρήσης των μνημείων μας είναι καλύτερο να… προσέχουμε για να έχουμε, ακόμα και αν αυτό έχει το κόστος του.

Κοντολογίς, από ένα ΚΑΣ που τα ξεπουλάει όλα προτιμώ ένα ΚΑΣ αυστηρό. Αυστηρό εκεί που πρέπει, γιατί τώρα, για έναν χώρο σαν την εκτός του Ηρωδείου πλατεία εμφανίζεται πιο άνετο, Βάζοντας πάντα όρους και όρια, εν προκειμένω ζητώντας όλες οι υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν να είναι ελαφρές και μεταφερόμενες, να μην υπάρξει καμία φθορά στα χαμηλά αρχαία κατάλοιπα, η μεταφορά του εξοπλισμού να γίνει με όχημα βάρους μικρότερου των 8 τόνων… Θετική, από δίπλα, και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του ΥΠΠΟΑ, η οποία βρήκε την ευκαιρία με ανακοίνωσή της γενικής γραμματέως της και προέδρου του ΚΑΣ, κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη να αναφερθεί στις πρόσφατες γκρίνιες: «Πέρσι, ανάμεσα στα πολύ δύσκολα θέματα που εξετάσαμε ήταν και το θέμα του οίκου μόδας Gucci, που ζήτησε τον Παρθενώνα και μόνον αυτόν, παρά το γεγονός ότι το ΚΑΣ πρότεινε και άλλους χώρους. Και τότε είχαν γραφτεί διάφορα, είχαμε πολλούς υποστηρικτές, αλλά και κάποιους που έλεγαν ότι έπρεπε να το είχαμε δώσει. Δεν είναι το ΚΑΣ αρνητικό σε σοβαρές εκδηλώσεις μόδας, αλλά βεβαίως να μπορούν να συνάδουν με τον χώρο που ζητούν».

Για να δούμε τώρα πώς θα λειτουργήσει η επίδειξη που θα γίνει στο Ηρώδειο στις 2 Απριλίου. Εχοντας πάντα στο μυαλό μας πως η εκμετάλλευση των αρχαιολογικών θησαυρών μας προϋποθέτει την προστασία τους και τον σεβασμό τους. Δεν ξεπουλάμε την ιστορία μας, την προβάλουμε με φροντίδα και σύνεση. Δεν την εμπορευόμαστε άνευ όρων, την εκμεταλλευόμαστε λειτουργώντας πάντα μέσα σε αυστηρά (αλλά και λογικά) πλαίσια. Υπερήφανοι (ως Ελληνες)… με το αζημίωτο.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_neospapadoulakis52 Το σωστό μήνυμα με τον λάθος τρόπο Δεν μπορούμε να καταγγέλλουμε την έλλειψη πολιτισμού με το να γινόμαστε οι ίδιοι μπαχαλάκηδες. Main_5430 Γυμνοί στο όνομα της τέχνης ή της πρόκλησης; Μήπως πίσω από τους αποδομημένους πίνακες, από τα video art και τα installation τους κρύβεται η καλλιτεχνική ανεπάρκειά τους; Main_slider Γιατί δεν έγραψα για το στριπτίζ στον Σαββόπουλο στα εγκαίνια του Άλσους Δεν ήταν πάντα έτσι ο Σαββόπουλος; Δεν του άρεσε να μας ξαφνιάζει; Δεν είναι κι αυτό κομμάτι της γοητείας του; Main_703 Trash είσαι και φαίνεσαι! Ενώ ο Μάρκος Σεφερλής και η Ελενα Ακρίτα κάνουν πόλεμο, εμείς χωριζόμαστε σε δύο στρατόπεδα… χωρίς λόγο! Main_bob-dylan Μπομπ Ντίλαν : Ο παππούς έχει συναυλία; Στη διεθνή, αλλά και στην εγχώρια σκηνή ουκ ολίγοι καλλιτέχνες επιμένουν, ενώ δεν θα έπρεπε. Τους είναι αδύνατον να καταλάβουν πως τα χρόνια τα καλά παρήλθαν και πως η εικόνα που παρουσιάζουν περισσότερο του εκθέτει παρά τους τιμά. Main_slider Ψευτό… Black Friday; Και το ταμείο(ν) παραμένει μείον, σε έναν κόσμο που παραπέμπει σε θέατρο του παραλόγου.
#load_content_with_ajax