Γνώμες

Κάντο όπως… οι Τούρκοι! 25 Ιουνίου 2018

Ποια ήταν η διαφορά των τουρκικών από τους αντίστοιχους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους;

«Βασική ιδέα του Μουσείου της Τροίας είναι η δημιουργία ενός χώρου που ενσωματώνει την αφήγηση μιας φορτισμένης γεωγραφίας που υφαίνεται από ιστορικά γεγονότα και μύθους, ενώ σέβεται τη συλλογική μνήμη. Η σχεδιαστική φιλοσοφία του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αφαίρεση. Αυτή δίνει τη δυνατότητα σε κάθε θεατή να το κοιτάξει από διαφορετική οπτική γωνία, επαναφέροντας διαφορετικά κομμάτια της Ιστορίας»: Αυτές τις δηλώσεις έκανε στην «Καθημερινή» ο αρχιτέκτονας Ομέρ Σελτζούκ Μπαζ, επικεφαλής του τουρκικού γραφείου Yalin Mimarlik που κέρδισε το Α΄ βραβείο μεταξύ 132 συμμετοχών στον διαγωνισμό για την ανέγερση του μουσείου που προκηρύχθηκε το 2011. Το κτίριο είναι έτοιμο και είναι μοντέρνο και εντυπωσιακό. Μέσα στον Αύγουστο θα γίνουν τα εγκαίνιά του, με κάθε λαμπρότητα.

Ερχεται τώρα να προστεθεί το νέο Μουσείο σε μια σειρά τουρκικών αρχαιολογικών μουσείων γεμάτων συνήθως ελληνικές αρχαιότητες -που πολύ συχνά δεν λένε πως δεν είναι ελληνικές. Επισκέφθηκα πολλά τέτοια στα τελευταία ταξίδια μου στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Και πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, άλλους μεγάλους και διάσημους (όπως η Μίλητος, η Έφεσος και η Αφροδισιάδα) και άλλους μικρούς, χαμένους μέσα σε ελαιώνες, κρυμμένους σε σημεία που δεν τα έπιανε το μάτι σου.

Ποια ήταν η διαφορά από τους αντίστοιχους Ελληνικούς; Ηταν όλοι περιποιημένοι, φυλασσόμενοι και ανοικτοί στο κοινό. Πουθενά λουκέτο, πουθενά κάποια αρνητική εντύπωση! Εδώ είναι οι περισσότεροι απεριποίητοι, απαξιωμένοι και κλειστοί. Τουρκία – Ελλάδα, 1 – 0. Προσθέστε και τη δημιουργία υπερσύγχρονων μουσείων όπως αυτού της Τροίας, τη στιγμή που εμείς μετά βίας καταφέρνουμε να κάνουμε μερικές μικροεπισκευές στα ήδη υπάρχοντα μουσεία που γερασμένα υπολειτουργούν (ή έχουν βάλει λουκέτο) και βρείτε ποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Πόσο κρίμα για την ιστορία μας και για την αξιοπρέπειά μας!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Ο τρυφερός (και σοφός) αποχαιρετισμός του Νικ Κέιβ Το γράμμα του είναι ένα από τα πιο τρυφερά γράμματα αποχαιρετισμού. Main_slider 13 ευρώ για μία θέση… σαρδέλας σε «Μουσική Σκηνή» Έχετε βρεθεί στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα σε ώρα αιχμής; Έτσι ήταν η κατάσταση στο «μπαρ» της μουσικής σκηνής που προφανέστατα είχε βάλει περισσότερο κόσμο απ’ όσα χωρούσε το μαγαζί. Main_slider Μήπως οι παραστάσεις είναι περισσότερες από τους θεατές; Δε μιλάμε μόνο για εκπτώσεις στα εισιτήρια, είναι η έκπτωση στο καλό γούστο και στην ποιότητα που βλάπτει το θεατρικό τοπίο. Main_original_slider Το θέατρο του Λυκαβηττού ξαναζεί! Μακάρι η τέχνη με τη δύναμη και τη μαγεία της να διώξει τη θλίψη που έχει εγκατασταθεί στο σκοτεινό νταμάρι! Main_slider «Μπορώ να ανέβω στη σκηνή για να καπνίσω κι εγώ;» Η ελευθερία του καλλιτέχνη / δημιουργού υπό κανονικές συνθήκες τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του θεατή να σέβεται την υγεία του. Κι αν επιμένει κάποιος να βάζει τους ηθοποιούς του να καπνίζουν επί σκηνής, θα πρέπει να προειδοποιεί το κοινό ότι «στην παράσταση οι ηθοποιοί καπνίζουν. Main_slider Ποιος φταίει για τα παιδιά; Είναι εύκολο να πετροβολάς τους νέους για τις αγενείς και επιθετικές συμπεριφορές τους, για τη δυσκολία τους να εκφραστούν, για την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν τα πράγματα… Ξεχνάμε όμως ποιοι είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι γι΄ αυτή την κατάσταση.
#load_content_with_ajax