Γνώμες

Δεν υπάρχει πολιτισμός, αν δεν είναι για όλους! 10 Ιουλίου 2018

H διερμηνέας της νοηματικής που σε συναυλία του Eminem είχε αναλάβει να μεταφέρει στους κωφούς παριστάμενους τα λόγια των τραγουδιών έγινε viral.

Εγινε διεθνές θέμα η διερμηνέας της νοηματικής που σε συναυλία του Eminem είχε αναλάβει να μεταφέρει στους κωφούς παριστάμενους τα λόγια των τραγουδιών τη στιγμή που ο σταρ τα ερμήνευε live. Δύσκολη η αποστολή της, αλλά και απαραίτητη σε έναν κόσμο ίσων ευκαιριών για όλους. Ισως ευκαιριών και στο χώρο της τέχνης. Γιατί και η τέχνη είναι για όλους.

Κι αυτό ως φαίνεται έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση και στην Ελλάδα. Μεγάλο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και Εθνική Λυρική Σκηνή φροντίζουν ώστε να κάνουν την παρουσία των ΑΜΕΑ στις εκδηλώσεις τους όσο γίνεται πιο εύκολη, άνετη και απολαυστική. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έδωσε την πρώτη καθολικά προσβάσιμη συναυλία στην Ελλάδα, στη Ρεματιά Χαλανδρίου. Τα τραγούδια του παρουσιάστηκαν σε ταυτόχρονη διερμηνεία στη ελληνική νοηματική γλώσσα αλλά και με ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για κωφούς και βαρήκους.

Το πρόγραμμα ήταν διαθέσιμο σε γραφή Μπράιγ, σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε κώδικα QR, ενώ είχε επιτραπεί η είσοδος και σε σκύλους-οδηγούς τυφλών. Υπήρχε ακόμα τουαλέτα αναπήρων καθώς και προσβάσιμος χώρος στην καντίνα. Στην επιτυχία της βραδιάς είχε συμβάλει η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, που δημιουργήθηκε το 2010. «Δεν υπάρχει πολιτισμός αν δεν είναι για όλους», είχε πει τότε ο Ιωαννίδης, για να παρουσιάσει στη συνέχεια, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και δύο μουσικές παραστάσεις με διερμηνεία στη νοηματική, υπέρτιτλους και ακουστική περιγραφή στα ελληνικά. Ηταν η πρώτη φορά που στην πατρίδα μας παρουσιαζόταν με τέτοια εκδήλωση σε κλειστό χώρο.

Η αρχή έχει γίνει. Ας ελπίσουμε πως σε λίγο όλες οι συναυλίες και όλες οι θεατρικές παραστάσεις θα είναι πράγματι για όλους. Γιατί, για να δανειστούμε πάλι τα λόγια του Αλκίνοου Ιωαννίδη: «Η πραγματική σημασία αυτού του γεγονότος θα φανεί μόνο όταν πραγματοποιηθούν και στηριχθούν από την κοινωνία περισσότερες τέτοιες προσπάθειες. Η πρώτη αυτή συναυλία θα έχει πετύχει μόνο όταν θα ξεχαστεί ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες καθολικά προσβάσιμες εκδηλώσεις».

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η αφελής (και υποκριτική;) πλευρά του Facebook Οι οδηγίες είναι φαίνεται σαφείς, οι υπάλληλοι είναι φαίνεται αρκετά αδαείς σε θέματα τέχνης, οπότε, πάρ’ τους όλους στον ίδιο κάλαθο αχρήστων: Από τον Ερμή του Πραξιτέλη που έχει βγάλει το πουλάκι του σε κοινή θέα, ως τα προκλητικά μοντέλα του Σίλε. Main_o-lanthimos-proseggistike-gia-epeisodio-tis-seiras-black-mirror_2.w_hr Τελικά, γιατί (δεν) σας αρέσει ο Λάνθιμος; Οι πέντε υποψηφιότητές του στις Χρυσές Σφαίρες (και η μία και μοναδική διάκριση) έγιναν και πάλι αφορμή για έντονες συζητήσεις σχετικά με την αξία του Ελληνα σκηνοθέτη. Main_matches-with-one-burned-out Τι θα «κρατήσουν» από το 2018 οι συντάκτες του www.tospirto.net Οι συντάκτες του site επιλέγουν τα καλύτερα της χρονιάς που φεύγει. Main_capturme Πόσος χρόνος σου μένει να μοιραστείς με τους αγαπημένους σου; Η ζωή μακριά από τους αγαπημένους μας είναι ζωή λειψή. Ας τη μοιραστούμε μαζί τους για να τη χαρούμε, και για να χαρούμε εκείνους που της δίνουν ξεχωριστό νόημα. Main_neospapadoulakis52 Το σωστό μήνυμα με τον λάθος τρόπο Δεν μπορούμε να καταγγέλλουμε την έλλειψη πολιτισμού με το να γινόμαστε οι ίδιοι μπαχαλάκηδες. Main_5430 Γυμνοί στο όνομα της τέχνης ή της πρόκλησης; Μήπως πίσω από τους αποδομημένους πίνακες, από τα video art και τα installation τους κρύβεται η καλλιτεχνική ανεπάρκειά τους;
#load_content_with_ajax