Γνώμες

Στις δύσκολες στιγμές ο πολιτισμός δηλώνει «παρών» 26 Ιουλίου 2018

Οι καλλιτέχνες και οι πολιτιστικοί φορείς προσφέρουν βοήθεια.

Το λιγότερο που μπορεί να κάνει κανείς σε τέτοιες στιγμές είναι να βγει από την θέση του παρατηρητή και να δράσει. Όπως μπορεί. Όσο μπορεί. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά, τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας σαν να πυροδοτήθηκαν από τον τεράστιο πόνο, την ανείπωτη καταστροφή και η αλληλεγγύη που επιδείξαμε μεταξύ μας αφήνει μια ακτίνα φωτός. Μια ελπίδα.

Τo αίσθημα εγκατάλειψης ή και έχθρας που νιώθεις από την πολιτεία και τους εκάστοτε ιθύνοντες (η υπεροψία, η βλακεία, η μικροπολιτική, το θράσος, τα χιλιοειπωμένα κλισέ κλπ) σαν να το «γλυκαίνει» η…άλλη μας πλευρά, εκείνη που στο «σήμα του συναγερμού» τα αφήνει όλα πίσω και τρέχει να βοηθήσει. Αυτή την άμεση αφύπνιση την είδαμε αυτή την φορά και σε πολιτιστικούς φορείς, θέατρα, μεμονωμένους καλλιτέχνες.
Όλες οι παραστάσεις σταμάτησαν, οι προγραμματισμένες συναυλίες ακυρώθηκαν, ενώ τα σόσιαλ μίντια γέμισαν από ανακοινώσεις προσφορών στους πυρόπληκτους. Όχι ότι δεν την έκανα κι εγώ την αυτονόητη σκέψη. Οκ. Το «προφίλ» του καθένα –είτε είναι οργανισμός, είτε είναι καλλιτέχνης - ενισχύεται από μια τέτοια πράξη αλληλεγγύης. Η επικοινωνιακή πολιτική τους, σχεδόν τους το επιβάλει. Από την άλλη όμως, σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις την έχουμε ανάγκη τη...μεγάθυμη πλευρά μας . Την πίστη ότι κάτι ακόμα είναι όρθιο, σε κάτι μπορούμε να ελπίσουμε. Άλλωστε όσο κακόπιστος και να είσαι δεν μπορεί να μην δεις την αμεσότητα και την έκταση της «σύρραξης».

Από τα 5 εκατομμύρια που έσπευσε πρώτο να προσφέρει στους πληγέντες το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη του έως τα 25 εκατομμύρια που ανακοίνωσε λίγες μέρες μετά, τη Δευτέρα 30 Ιουλίου, πως θα προσφέρει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για Συνδρομή στο Έργο του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος και σε Πρωτοβουλίες Πρόληψης & Εκπαίδευσης ή τις 20.000 ευρώ συν τα έσοδα μιας συναυλίας (Ηρώδειο 29/8) που προσφέρει το Φεστιβάλ Αθηνών, μέχρι την προσφορά παιδικών θιάσων (όπως ο Μικρός Νότος) που κινητοποιεί εθελοντές να απασχολήσουν -υπό την εποπτεία του- με διάφορες δράσεις τα παιδιά εκείνων των περιοχών. Κύμα προσφοράς, κύμα αλληλεγγύης. Την έχουμε ανάγκη, την θέλουμε… Ο Κωστής Μαραβέγιας (τα έσοδα και των τριών συναυλιών του στη Ρόδο 2/8, το Λουτράκι 17/8 και την Χαλκίδα 30/8 θα διατεθούν υπέρ των πληγέντων), οι «Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη» και οι συντελεστές της παράστασης «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης και συμπαράστασης θα διαθέσουν όλα τα έσοδα από την προγραμματισμένη παράσταση στη Νέα Μάκρη, 2 Αυγούστου, υπέρ των πυρόπληκτων) η «Ηλέκτρα» στις 29/7 στο Κηποθέατρο Παπάγου (προσφέρει τα έσοδα της) , o Αλκίνοος Ιωαννίδης («θα διεξάγουμε τις συναυλίες μας στην Κρήτη, όπως ήταν προγραμματισμένες, στηρίζοντας οικονομικά, μέσα από αυτές, τους παθόντες») ο Μάριος Φραγκούλης (θα διαθέσει μέρος των εισπράξεων της συναυλίας του στις 29/7 στο Βεάκειο ) οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Χαρούλης , Χαϊνηδες και όλοι τους οι συνεργάτες (αφιερώνουν στους πυροπαθείς τα έσοδα από την εμφάνιση τους στο Skyros Summer Fest) .Τα δελτία έρχονται ένα μετά το άλλο κι είμαι σίγουρη ότι είμαστε ακόμα στην αρχή…

*Όσο για το Nammos και τον Αντώνη Ρέμο και μόνο τους φόρους τους να πληρώνουν στο κράτος είναι ήδη πολύ. Πάρα πολύ. Όχι βέβαια ότι δεν μετράει  η προσφορά του  (ανακοίνωσε ότι δίνει την αμοιβή του και μέρος των συνολικών εσόδων από την συναυλία του στις 27/7 στο κατάστημα), αλλά νομίζω θα ήταν εξ ίσου χρήσιμη αν την διέθετε  για την δημιουργία ταμείου στο νησί που θα υποστήριζε εκστρατεία κατά της εμφάνισης δεύτερου Nammos. Γιατί πυρόπληκτη είναι και η Μύκονος -με διαφορετικό τρόπο.

Χάρη Ποντίδα

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η αφελής (και υποκριτική;) πλευρά του Facebook Οι οδηγίες είναι φαίνεται σαφείς, οι υπάλληλοι είναι φαίνεται αρκετά αδαείς σε θέματα τέχνης, οπότε, πάρ’ τους όλους στον ίδιο κάλαθο αχρήστων: Από τον Ερμή του Πραξιτέλη που έχει βγάλει το πουλάκι του σε κοινή θέα, ως τα προκλητικά μοντέλα του Σίλε. Main_o-lanthimos-proseggistike-gia-epeisodio-tis-seiras-black-mirror_2.w_hr Τελικά, γιατί (δεν) σας αρέσει ο Λάνθιμος; Οι πέντε υποψηφιότητές του στις Χρυσές Σφαίρες (και η μία και μοναδική διάκριση) έγιναν και πάλι αφορμή για έντονες συζητήσεις σχετικά με την αξία του Ελληνα σκηνοθέτη. Main_matches-with-one-burned-out Τι θα «κρατήσουν» από το 2018 οι συντάκτες του www.tospirto.net Οι συντάκτες του site επιλέγουν τα καλύτερα της χρονιάς που φεύγει. Main_capturme Πόσος χρόνος σου μένει να μοιραστείς με τους αγαπημένους σου; Η ζωή μακριά από τους αγαπημένους μας είναι ζωή λειψή. Ας τη μοιραστούμε μαζί τους για να τη χαρούμε, και για να χαρούμε εκείνους που της δίνουν ξεχωριστό νόημα. Main_neospapadoulakis52 Το σωστό μήνυμα με τον λάθος τρόπο Δεν μπορούμε να καταγγέλλουμε την έλλειψη πολιτισμού με το να γινόμαστε οι ίδιοι μπαχαλάκηδες. Main_5430 Γυμνοί στο όνομα της τέχνης ή της πρόκλησης; Μήπως πίσω από τους αποδομημένους πίνακες, από τα video art και τα installation τους κρύβεται η καλλιτεχνική ανεπάρκειά τους;
#load_content_with_ajax