Γνώμες

Ο Γαβράς ζει, η διαδικτυακή ενημέρωση ψυχορραγεί 31 Αυγούστου 2018

Με την επικράτηση του Internet και στο θέμα της ενημέρωσης, το να είσαι πρώτος έχει γίνει, δυστυχώς, μοναδικός σκοπός.

Ένα ψεύτικο tweet για τον θάνατο του Κώστα Γαβρά, το οποίο αρχικά αποδόθηκε στη νέα υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και στη συνέχεια σε έναν χάκερ, ήταν αρκετό για να φουντώσει η συζήτηση, δηλαδή ο καυγάς, περί fakes news και περί σωστής και λάθος δημοσιογραφίας. Μία συζήτηση που στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να γίνεται, καθώς τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ απλά: Μια είδηση πριν τη δημοσιεύσεις την τριπλοτσεκάρεις. Είναι το πρώτο πράγμα που σου μάθαιναν παλιά με το που πάταγες το πόδι σου σε εφημερίδα. Δεν εμπιστεύεσαι κανέναν, ούτε τις δοκιμασμένες πηγές σου, αν δεν επιβεβαιώσεις ξανά και ξανά πως αυτό που έμαθες ισχύει, ειδικά αν μιλάμε για θέματα σοβαρά, όπως για θανάτους. Δεν λέω πως δεν υπάρχει πάντα η πιθανότητα λάθους, όμως, διασταυρώνοντας την είδηση  ελαχιστοποιείς αυτή την πιθανότητα. Κοντολογίς, είναι προτιμότερο να είσαι έγκυρος ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως δεν έχεις δημοσιεύσει πρώτος την είδηση, παρά να είσαι πρώτος και να τρέχεις μετά να μαζέψεις τα αμάζευτα.

Με την επικράτηση του Internet και στο θέμα της ενημέρωσης, το να είσαι πρώτος έχει γίνει, δυστυχώς, μοναδικός σκοπός. Γι΄ αυτό και οι ειδησεογραφικές σελίδες έχουν γεμίσει fake news. Στο χέρι των δημοσιογράφων είναι να διορθώσουν την κατάσταση, επιστρέφοντας στο «αλφαβητάρι» του λειτουργήματός τους: Α) Διασταυρώνω ξανά και ξανά μία είδηση. Τα άλλα έπονται. Υπάρχει όμως και άλλη μια παράμετρος, και ένα άλλο πρόβλημα της νέας εποχής: Οι… ερασιτέχνες δημοσιογράφοι. Οι εκατομμύρια, διεθνώς, χρήστες του Διαδικτύου, που αναπαράγουν τις ειδήσεις που δημοσιεύονται ή που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις (και) από άγνοια, στην προσπάθειά τους να παίξουν τους δημοσιογράφους. Το Internet τους δίνει αυτή τη δυνατότητα. Όμως, η δημοσιογραφία δεν είναι παιχνίδι. Και όποιος την αντιμετωπίζει ως παιχνίδι θα την πατήσει και θα πάρει στον λαιμό του και άλλους. Το έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει.

Ευτυχώς ο Κώστας Γαβράς ζει - φτάνει με τους θανάτους αυτό το καλοκαίρι! Δυστυχώς, δημοσιογράφοι (κυρίως) και ερασιτέχνες δημοσιογράφοι του Internet φανήκαμε και τώρα, σε μεγάλο βαθμό, κατώτεροι των περιστάσεων. Όχι μόνο τώρα. Τα εκατοντάδες fake news που κυκλοφορούν διεθνώς επιβεβαιώνουν την παρακμή της ενημέρωσης. Ας ελπίζουμε πως το φαινόμενο δεν θα είναι μόνιμο. Πως πρόκειται για αποτέλεσμα της «αναστάτωσης» που δημιουργείται όταν περνάμε από μια εποχή σε μία άλλη. Πως θα βρεθεί ο τρόπος ώστε οι ψεύτικες ειδήσεως, στη νέα εποχή της ηλεκτρονικής ενημέρωσης να αποτελούν σε λίγο καιρό παρελθόν. Αλλιώς, ποιος αλήθεια ο λόγος να ενημερώνεσαι από το Internet;

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_neospapadoulakis52 Το σωστό μήνυμα με τον λάθος τρόπο Δεν μπορούμε να καταγγέλλουμε την έλλειψη πολιτισμού με το να γινόμαστε οι ίδιοι μπαχαλάκηδες. Main_5430 Γυμνοί στο όνομα της τέχνης ή της πρόκλησης; Μήπως πίσω από τους αποδομημένους πίνακες, από τα video art και τα installation τους κρύβεται η καλλιτεχνική ανεπάρκειά τους; Main_slider Γιατί δεν έγραψα για το στριπτίζ στον Σαββόπουλο στα εγκαίνια του Άλσους Δεν ήταν πάντα έτσι ο Σαββόπουλος; Δεν του άρεσε να μας ξαφνιάζει; Δεν είναι κι αυτό κομμάτι της γοητείας του; Main_703 Trash είσαι και φαίνεσαι! Ενώ ο Μάρκος Σεφερλής και η Ελενα Ακρίτα κάνουν πόλεμο, εμείς χωριζόμαστε σε δύο στρατόπεδα… χωρίς λόγο! Main_bob-dylan Μπομπ Ντίλαν : Ο παππούς έχει συναυλία; Στη διεθνή, αλλά και στην εγχώρια σκηνή ουκ ολίγοι καλλιτέχνες επιμένουν, ενώ δεν θα έπρεπε. Τους είναι αδύνατον να καταλάβουν πως τα χρόνια τα καλά παρήλθαν και πως η εικόνα που παρουσιάζουν περισσότερο του εκθέτει παρά τους τιμά. Main_slider Ψευτό… Black Friday; Και το ταμείο(ν) παραμένει μείον, σε έναν κόσμο που παραπέμπει σε θέατρο του παραλόγου.
#load_content_with_ajax