Γνώμες

Σώστε τα «Ξενία» 04 Σεπτεμβρίου 2018

Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου.

Εικόνες ερήμωσης και λεηλασίας. Το σκάνδαλο με τα «Ξενία», γιατί περί σκανδάλου πρόκειται, είναι ενδεικτικό της κλιμακούμενης εδώ και χρόνια παρακμής της χώρας. Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου. Τα κουφάρια τους στέκονται σήμερα σαν θλιβερά ναυάγια σε πολυδιαφημισμένες τουριστικές περιοχές (πόσο αποκαρδιωτική π.χ. η εικόνα εκείνου πάνω από την παλιά πόλη του Ναυπλίου) για να θυμίζουν σε εμάς της ανικανότητα των κυβερνήσεών μας να αξιοποιήσουν σωστά τουριστικά στη χώρα, και για να αποκαλύπτουν στους επισκέπτες μας ποιοι πραγματικά είμαστε.

Τα νέα, βεβαίως, είναι καλά: Όπως γράφτηκε, 26 Ξενία πρόκειται να βγουν σε δημοπρασία για μίσθωση 49 ετών. Στην Ελλάδα ζούμε, έχουμε ακούσει πολλές φορές για πράγματα που τελικά δεν έγιναν, οπότε είναι πολύ νωρίς να χαρούμε και να θεωρήσουμε πως βρέθηκε επιτέλους λύση στο ντροπιαστικό αυτό θέμα. Επειτα όμως από πολλά χρόνια σιωπής φαίνεται, επιτέλους, κάτι να γίνεται. Μακάρι! Την εποχή που μιλάμε για αύξηση του τουρισμού και που υπερηφανευόμαστε πως όλο και περισσότεροι τουρίστες προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, είναι απαράδεκτο να συμπεριφερόμαστε με τρόπο αδιάφορο, ακόμα και κτηνώδη, στην πολιτιστική κληρονομιά μας.

Εργα σημαντικών αρχιτεκτόνων τα «Ξενία» είναι μέρος αυτής της κληρονομιάς. Η αναπαλαίωση και επαναχρησιμοποίησή τους είναι, ακόμα και αν αυτό ακούγεται βαρύγδουπο, εθνικό καθήκον. Σε μια χώρα που έχει υποστεί τεράστια οικιστική καταστροφή, τα μοναδικά αυτά δείγματα του ελληνικού μοντερνισμού πρέπει να αποκτήσουν ξανά ζωή, ξενοδοχεία και «μουσεία» μαζί! «Ενθύμια» μιας πιο δημιουργικής γι΄αυτό και πιο χαρούμενης εποχής για την Ελλάδα.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_neospapadoulakis52 Το σωστό μήνυμα με τον λάθος τρόπο Δεν μπορούμε να καταγγέλλουμε την έλλειψη πολιτισμού με το να γινόμαστε οι ίδιοι μπαχαλάκηδες. Main_5430 Γυμνοί στο όνομα της τέχνης ή της πρόκλησης; Μήπως πίσω από τους αποδομημένους πίνακες, από τα video art και τα installation τους κρύβεται η καλλιτεχνική ανεπάρκειά τους; Main_slider Γιατί δεν έγραψα για το στριπτίζ στον Σαββόπουλο στα εγκαίνια του Άλσους Δεν ήταν πάντα έτσι ο Σαββόπουλος; Δεν του άρεσε να μας ξαφνιάζει; Δεν είναι κι αυτό κομμάτι της γοητείας του; Main_703 Trash είσαι και φαίνεσαι! Ενώ ο Μάρκος Σεφερλής και η Ελενα Ακρίτα κάνουν πόλεμο, εμείς χωριζόμαστε σε δύο στρατόπεδα… χωρίς λόγο! Main_bob-dylan Μπομπ Ντίλαν : Ο παππούς έχει συναυλία; Στη διεθνή, αλλά και στην εγχώρια σκηνή ουκ ολίγοι καλλιτέχνες επιμένουν, ενώ δεν θα έπρεπε. Τους είναι αδύνατον να καταλάβουν πως τα χρόνια τα καλά παρήλθαν και πως η εικόνα που παρουσιάζουν περισσότερο του εκθέτει παρά τους τιμά. Main_slider Ψευτό… Black Friday; Και το ταμείο(ν) παραμένει μείον, σε έναν κόσμο που παραπέμπει σε θέατρο του παραλόγου.
#load_content_with_ajax