Γνώμες

Γιατί μας αρέσει ο Γιώργος Λάνθιμος; 10 Σεπτεμβρίου 2018

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό.

Δεν ανήκω στους φανατικούς φίλους του κινηματογράφου που κάνει ο Γιώργος Λάνθιμος, αυτό όμως δεν λέει κάτι. Μπορεί και σε άλλους να μην αρέσει (πολύ ή λίγο ή και καθόλου) αυτό που κάνει ο Λάνθιμος, και αυτό όμως δεν λέει κάτι. Οποιες και αν είναι οι ενστάσεις μας, ή όσο μεγάλος και αν είναι ο θαυμασμός μας, η περίπτωσή του έχει πολλά να μας διδάξει σε μια χώρα που πολλά λέμε, αλλά λίγα κάνουμε. Που εύκολα αποθεώνουμε είδωλα κίβδηλα. Που η απαισιοδοξία και η θλίψη έχουν εγκατασταθεί στις ζωές μας και τις φαρμακώνουν. 

Παρακολουθώντας τον έτσι, όπως αθόρυβα αλλά συστηματικά εργάζεται στο εξωτερικό, κάνοντας κάθε ταινία του να ακουστεί ακόμα πιο πολύ από όσο έχουν ακουστεί οι προηγούμενες, δεν μπορώ να μην θαυμάσω τη στοχοπροσήλωσή του. Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο (το όνειρο της διεθνούς καριέρας) που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό. Είναι κάτι σαν επιβεβαίωση όλων αυτών των τσιτάτων του στιλ «κυνήγα τις επιθυμίες σου και δεν θα ζημιωθείς», «η σκληρή δουλειά πάντα ανταμείβεται», όποιος έχει ταλέντο δεν χάνεται»… Τσιτάτων που τα έχουμε κοροϊδέψει (ανίκανοι να τα εφαρμόσουμε;) αλλά και που τελικά στο πρόσωπό του γίνονται συμβουλές που εγγυώνται την  επιτυχία, που δείχνουν τη δημιουργία ως έναν δρόμο που αξίζει να τον ακολουθήσεις. Ο πάντα συγκρατημένος, σχεδόν αμήχανος τρόπος με τον οποίο τον βλέπεις να αποδέχεται τα βραβεία και την αναγνώριση, τους όλο και πιο λαχταριστούς καρπούς των κόπων του, είναι βαθιά ανθρώπινος, σε έναν κόσμο τεράτων.

Αισθάνεσαι, κοντολογίς, πως έχει μια ποιότητα η συνεσταλμένη, σχεδόν αμήχανη (μέσα από τις φωτογραφίες) παρουσία του Γιώργου Λάνθιμου, που λείπει από τον κόσμο του θεάματος, από τον κόσμο μας γενικότερα. Αυτό κρατάς στο τέλος της μέρας, είτε σου άρεσε πολύ είτε λίγο η νέα προσπάθεια του. Γιατί αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό ακόμα και από μια καλή ταινία. Παρεμπιπτόντως, όλοι λένε πως η νέα βραβευμένη ταινία του είναι πολύ καλή!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_neospapadoulakis52 Το σωστό μήνυμα με τον λάθος τρόπο Δεν μπορούμε να καταγγέλλουμε την έλλειψη πολιτισμού με το να γινόμαστε οι ίδιοι μπαχαλάκηδες. Main_5430 Γυμνοί στο όνομα της τέχνης ή της πρόκλησης; Μήπως πίσω από τους αποδομημένους πίνακες, από τα video art και τα installation τους κρύβεται η καλλιτεχνική ανεπάρκειά τους; Main_slider Γιατί δεν έγραψα για το στριπτίζ στον Σαββόπουλο στα εγκαίνια του Άλσους Δεν ήταν πάντα έτσι ο Σαββόπουλος; Δεν του άρεσε να μας ξαφνιάζει; Δεν είναι κι αυτό κομμάτι της γοητείας του; Main_703 Trash είσαι και φαίνεσαι! Ενώ ο Μάρκος Σεφερλής και η Ελενα Ακρίτα κάνουν πόλεμο, εμείς χωριζόμαστε σε δύο στρατόπεδα… χωρίς λόγο! Main_bob-dylan Μπομπ Ντίλαν : Ο παππούς έχει συναυλία; Στη διεθνή, αλλά και στην εγχώρια σκηνή ουκ ολίγοι καλλιτέχνες επιμένουν, ενώ δεν θα έπρεπε. Τους είναι αδύνατον να καταλάβουν πως τα χρόνια τα καλά παρήλθαν και πως η εικόνα που παρουσιάζουν περισσότερο του εκθέτει παρά τους τιμά. Main_slider Ψευτό… Black Friday; Και το ταμείο(ν) παραμένει μείον, σε έναν κόσμο που παραπέμπει σε θέατρο του παραλόγου.
#load_content_with_ajax