Γνώμες

Εθισμένοι στην καταστροφή 18 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα.

Άγνωστοι βανδάλισαν προτομές στο κέντρο της Μυτιλήνης. Ανάμεσά τους, έβαψαν με κόκκινη μπογιά την προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Δημοτικό κήπο, του Δημήτρη Βερναρδάκη στο πάρκο Αγίας Ειρήνης, του πρώην Δημάρχου Μυτιλήνης Απόστολου Αποστόλου…. Εχουν αρχίσει να περνάνε στα ψιλά αυτού του είδους οι ειδήσεις. Μερικές δε, δεν φτάνουν ποτέ στις σελίδες των εφημερίδων, ούτε καν ως ειδήσεις ρουτίνας δεν αντιμετωπίζονται. Ετσι, κάθε λίγο και λιγάκι οι προτομές των ηρώων στο Πεδίον του Αρεως έχουν άλλες μουντζούρες. Κάποιοι τις σβήνουν, κάποιοι ξαναγράφουν… Εγινε συνήθεια και αυτό. Σχεδόν δεν ενοχλεί. Εθιζόμαστε, λοιπόν, στην ασχήμια. Εθιζόμαστε και στην παραβατικότητα.

Πήγαμε να ξυπνήσουμε λίγο από τον παρακμιακό λήθαργό μας με αυτές τις γυναίκες που έριχναν λάδι στα εκθέματα των μουσείων. Επειδή σύχναζαν σε μεγάλα μουσεία και η δράση τους ακούστηκε αρκετά, η είδηση πήρε έκταση. Αποφασίσαμε όμως πως και εκείνες δεν είναι στα καλά τους, τους δώσαμε ελαφρυντικά, και… πάμε για τα επόμενα. Ως τη στιγμή που ο βανδαλισμός θα είναι πιο μεγάλος, και θα αναλογιστούμε ξανά «πώς γίναμε!». Πώς γίναμε και πώς κακοποιούμε το αστικό περιβάλλον! Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα. Ρίξτε μια ματιά στο χιλιοφθαρμένο ταμπλό μπροστά από το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο άγαλμα της Κυβέλης με τον σπασμένο, ξανακολλημένο λαιμό στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Ακαδημίας… Οπου και αν γυρίσουμε, καταστροφή.

Ως δράστες των βανδαλισμών στη Μυτιλήνη  ταυτοποιήθηκαν τρεις ανήλικοι που, κατά τις αρχές, ενέργησαν από κοινού. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους. Καθώς και σε  βάρος των γονέων τους που κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων. Τι να ζητήσεις τώρα, την παραδειγματική τιμωρία των παιδιών; Πρέπει, φυσικά, να τιμωρηθούν. Όμως, θα αλλάξει κάτι αν πρώτα δεν αλλάξει η νοοτροπία όλων μας; Αν δεν μας γίνει συνείδηση πως οτιδήποτε δημόσιο, ανάμεσά τους και τα αγάλματα, είναι και δική μας περιουσία και πρέπει να το φροντίζουμε; Και αν δεν ξαναβρούμε αυτό τον χαμένο τα τελευταία χρόνια σεβασμό για αυτό που είναι η Ελλάδα, και οι ήρωές της, και οι διαπρεπείς Ελληνες και οι καλλιτέχνες; Τίποτε δεν σεβόμαστε πια και αυτό φαίνεται σε κάθε βήμα μας. Και στον απερίγραπτο, ντροπιαστικό για ένα έθνος, τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στα αγάλματά μας.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_neospapadoulakis52 Το σωστό μήνυμα με τον λάθος τρόπο Δεν μπορούμε να καταγγέλλουμε την έλλειψη πολιτισμού με το να γινόμαστε οι ίδιοι μπαχαλάκηδες. Main_5430 Γυμνοί στο όνομα της τέχνης ή της πρόκλησης; Μήπως πίσω από τους αποδομημένους πίνακες, από τα video art και τα installation τους κρύβεται η καλλιτεχνική ανεπάρκειά τους; Main_slider Γιατί δεν έγραψα για το στριπτίζ στον Σαββόπουλο στα εγκαίνια του Άλσους Δεν ήταν πάντα έτσι ο Σαββόπουλος; Δεν του άρεσε να μας ξαφνιάζει; Δεν είναι κι αυτό κομμάτι της γοητείας του; Main_703 Trash είσαι και φαίνεσαι! Ενώ ο Μάρκος Σεφερλής και η Ελενα Ακρίτα κάνουν πόλεμο, εμείς χωριζόμαστε σε δύο στρατόπεδα… χωρίς λόγο! Main_bob-dylan Μπομπ Ντίλαν : Ο παππούς έχει συναυλία; Στη διεθνή, αλλά και στην εγχώρια σκηνή ουκ ολίγοι καλλιτέχνες επιμένουν, ενώ δεν θα έπρεπε. Τους είναι αδύνατον να καταλάβουν πως τα χρόνια τα καλά παρήλθαν και πως η εικόνα που παρουσιάζουν περισσότερο του εκθέτει παρά τους τιμά. Main_slider Ψευτό… Black Friday; Και το ταμείο(ν) παραμένει μείον, σε έναν κόσμο που παραπέμπει σε θέατρο του παραλόγου.
#load_content_with_ajax