ΠΕΜΠΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Γνώμες

Το θέατρο μιλά όλες τις γλώσσες 07 Μαΐου 2019

Το θέατρο δεν γνωρίζει από περιορισμούς, ηθικούς ή γλωσσικούς. Το θέατρο υπάρχει για να εκφράζει ελεύθερα όλους τους ανθρώπους. Η Ομάδα Θεάτρου Κωφών «Τρελά Χρώματα» είναι η ζωντανή απόδειξη.

Το θέατρο είναι η ζωντανή τέχνη που μπορεί να γκρεμίσει τοίχους και να επικοινωνήσει με όλους τους ανθρώπους, σε όλες τις γλώσσες. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η Ομάδα Θεάτρου Κωφών «Τρελά Χρώματα», η οποία απαρτίζεται από ανθρώπους με προβλήματα ακοής, που όμως επιλέγουν να μην μείνουν περιορισμένοι μόνον στον κύκλο των ανθρώπων με αντίστοιχα προβλήματα. Η ομάδα που μετράει ήδη 9 χρόνια ύπαρξης, ανεβάζει τον Μάιο το κορυφαίο έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, «Περιμένοντας τον Γκοντό». Στο μεταξύ, στο ενεργητικό της συμπεριλαμβάνονται παραστάσεις αρχαίου δράματος («Τρωάδες» του Ευριπίδη το 2018 και «Από το σκοτάδι στο φως» με αποσπάσματα από έργα των 3 αρχαίων τραγικών το 2017), αλλά και σύγχρονα κείμενα, όπως «Η μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου» του Μ. Μπουλγκάκωφ (2016) και «Ο μυστικός κόσμος των καλικάντζαρων»(2018).

Φέτος το χειμώνα, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο θέατρο Σταθμός, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά τις «Φυλές» της Νίνα Ρέιν, η οποία καταπιάστηκε με τη ζωή ενός κωφού νεαρού σε μια οικογένεια όπου οι υπόλοιποι είναι ακούοντες, αλλά και στη σχέση του με μια βαρήκοη κοπέλα, η οποία σιγά-σιγά χάνει την ακοή της. Η δραματουργική αλήθεια της θεατρικής συγγραφέως αποτυπώθηκε εξαιρετικά εύγλωττα στο έργο, κάνοντας όλους εμάς, τους ακούοντες, κοινωνούς ενός κόσμου που οι περισσότεροι αγνοούμε εντελώς.

Η παράσταση της Ομάδας «Τρελά Χρώματα» λοιπόν είναι η ζωντανή απόδειξη της δύναμης και των προβλημάτων που διαθέτουν και αντιμετωπίζουν, αντίστοιχα, οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής. Η ομάδα αυτή μπορεί όχι μόνον να μας αφυπνίσει, αλλά και να μας κάνει να ενδιαφερθούμε έμπρακτα για συνανθρώπους μας με ανάλογα θέματα υγείας. Κυρίως όμως έρχεται να αναδείξει την μαγεία και την ομορφιά του θεάτρου το οποίο δεν γνωρίζει από πεπατημένες. Η επιλογή άλλωστε του συγκεκριμένου έργου αποκτάει εξαιρετικό ενδιαφέρον υπό το πρίσμα της ομάδας, καθώς γίνεται σαφές ότι ο Γκοντό που όλοι μας περιμένουμε, είναι, εν τέλει, εντελώς διαφορετικός για τον καθένα μας…!

 

Τόνια Τσαμούρη

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider_3 Πού στον κόσμο βρίσκεται το ελληνικό θέατρο σήμερα; Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να καταστεί η Αθήνα εκτός από πόλος έλξης για τα αρχαιολογικά της μνημεία, τα μπαράκια και τη ζωντάνια της και για τον σύγχρονο πολιτισμό της; Main_slider Έχω απόψε... ραντεβού Για ποιο λόγο λοιπόν αντί να είμαστε όλοι οι θεατές συνεπείς, θεωρούμε δεδομένο ότι η παράσταση δε θα αρχίσει στην ώρα της; Main_newego_large_t_1101_54345274 Το θέατρο το θ-έρως Δε με κουράζει το να βλέπω θέατρο. Με κουράζει όμως ότι είναι πάντα εκεί: όποτε θελήσω, όσες και όποιες μέρες την εβδομάδα και αν επιλέξω. Main_original_slider_(2) Μια φορά και έναν καιρό... ήταν το θέατρο Μήπως τελικά το θέατρο πρέπει να ξαναθυμηθεί πώς να αφηγείται ιστορίες; Και μήπως οι νεωτερισμοί πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν όντως έχουν κάτι να πουν; Γιατί όταν το θέατρο χρησιμοποιεί μια «γλώσσα» χάριν εντυπωσιασμού, καταλήγει να χάσει την επαφή του με τον κόσμο. Main_slider Μάνα Μητέρα Μαμά Αφιερωμένο στην κόρη μου και την μητέρα μου με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας στις 12 ΜαΙου. Main_slider Η Ντούσκα, το BDS και ο Roger Waters Το βιντεάκι στο youtube ήταν ένα καλά στημένο σκηνικό για την προώθηση (διαφήμιση) του ίδιου του BDS και των γενικότερων στόχων του.
#load_content_with_ajax