ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Γνώμες

Η Ντούσκα, το BDS και ο Roger Waters 08 Μαΐου 2019

Το βιντεάκι στο youtube ήταν ένα καλά στημένο σκηνικό για την προώθηση (διαφήμιση) του ίδιου του BDS και των γενικότερων στόχων του.

Αναρωτιέμαι μέρες τώρα και απορώ γιατί κανείς δεν το έθιξε: Δεν είναι πολύ επιθετικό και τελικά πολύ φάουλ να χρησιμοποιείς τη φήμη σου, εσύ ένας Γολιάθ του καλλιτεχνικού χώρου, τείνοντας το δάχτυλο μέσω youtube (έχει σημασία αυτό) σε έναν Δαβίδ που όντας στο ξεκίνημα του προσπαθεί να ανέβει στο …τρένο; Kαι τι περίμενες δηλαδή; Μήπως και «συνετιστεί» αυτομάτως το κορίτσι και «αγκαλιάσει» την πρόταση σου και παραιτηθεί για να εξυπηρετήσει τον δικό σου ευγενέστερο σκοπό;

To The Boycott Divestment Sanctions (BDS) είναι μια παλαιστινιακή οργάνωση που -δικαίως- προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις φτιάχνοντας ένα παγκόσμιο δίκτυο υποστήριξης των παλαιστινίων στον αγώνα τους «για self determination». Είναι γνωστό ότι ο Roger Waters, ιδρυτικό μέλος των μέγιστων Pink Floyd συντάχθηκε με τους σκοπούς της παλαιστινιακής κίνησης από το 2006 μετά από μια επίσκεψη του στα Παλαιστινιακά εδάφη όπου είδε με τα μάτια του σε πόσο υποβαθμισμένες συνθήκες -απ’ όποια θέση και να το δεις – ζει ο παλαιστινιακός λαός. Μέσα στις μεθόδους του BDS εκτός από διοργανώσεις, συναντήσεις, διακηρύξεις από «διάσημους» σπόνσορες του καλλιτεχνικού χώρου, είναι να προσπαθεί να αποτρέπει τις εμφανίσεις μεγάλων ονομάτων στο έδαφος του Ισραήλ. Και ο Roger Waters δεν είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που στήριξε την θέση «μποϋκοτάρετε την φετινή Eurovision».

Τον Ιανουάριο του 2019, πολλοί διάσημοι συμπατριώτες του, όπως ο Πιτερ Γκάμπριελ, η Βίβιαν Γουέστγουντ, η Τζούλι Κρίστι, η μπάντα Wolf Alice κ.α συνυπέγραψαν επιστολή που καλούσε το BBC να ματαιώσει την κάλυψη του διαγωνισμού..

Όμως να φτάσουμε στο θέμα μας: Στο βίντεο όπου βλέπουμε τον Waters να απευθύνεται προσωπικά στην Ντούσκα, σε ένα κατάλληλα στημένο σκηνικό (μια μεγάλη φωτογραφία της φαίνεται στο φόντο) όπου ξέροντας ότι το video θα το δουν χιλιάδες (μπορεί και εκατομμύρια) θεατές, βάζει το πιο πειστικό του βλέμμα, το πιο γοητευτικό του χαμόγελο και αφού της κλείνει και το μάτι της λέει «θα είσαι εσύ the one;». The one δηλαδή που θα κάνει τη διαφορά…

Με το συμπάθειο κύριε Waters μας, σας αγαπάμε, σας εκτιμάμε, αλλά ποια περιμένατε να είναι η απάντηση της; «Ευχαριστώ πολύ που φροντίζετε να με κάνατε καλύτερο άνθρωπο;». Ας μη γελιόμαστε. Το βιντεάκι στο youtube ήταν ένα καλά στημένο σκηνικό για την προώθηση (διαφήμιση) του ίδιου του BDS και των γενικότερων στόχων του. Οκ. Δίκαιο. Καλά την κάνατε την δουλειά σας. Και εκείνη όμως μια χαρά σας απάντησε (μέσω f/b).

Όμως ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η Ντούσκα δεν ήταν ο στόχος. Το μέσον ήταν. Το μέσον, για να φτάσετε σε μας. Στηθήκατε, τη δείξατε με το δάχτυλο (το διάσημο δάκτυλο σας) εν ολίγοις την χρησιμοποιήσατε για το αμφισβητούμενης και μάλλον ξεπερασμένης "πολιτικής" marketing του BDS. Ποιο είναι το κακό στην ιστορία (θα μου πείτε); Στη συνείδηση των περισσότερων από μας, αυτό το χωρίς κόπο, χωρίς δεύτερες σκέψεις εσκεμμένο «μπουμ» στα κοινωνικά δίκτυα ήταν μια απόλυτα νομιμοποιημένη, δημοκρατική πράξη στην… κασίδα μιας νέας τραγουδίστριας που αμφιβάλλω κι αν είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για το βίντεο αυτό. 

Χάρη Ποντίδα

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider_3 Πού στον κόσμο βρίσκεται το ελληνικό θέατρο σήμερα; Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να καταστεί η Αθήνα εκτός από πόλος έλξης για τα αρχαιολογικά της μνημεία, τα μπαράκια και τη ζωντάνια της και για τον σύγχρονο πολιτισμό της; Main_slider Έχω απόψε... ραντεβού Για ποιο λόγο λοιπόν αντί να είμαστε όλοι οι θεατές συνεπείς, θεωρούμε δεδομένο ότι η παράσταση δε θα αρχίσει στην ώρα της; Main_newego_large_t_1101_54345274 Το θέατρο το θ-έρως Δε με κουράζει το να βλέπω θέατρο. Με κουράζει όμως ότι είναι πάντα εκεί: όποτε θελήσω, όσες και όποιες μέρες την εβδομάδα και αν επιλέξω. Main_original_slider_(2) Μια φορά και έναν καιρό... ήταν το θέατρο Μήπως τελικά το θέατρο πρέπει να ξαναθυμηθεί πώς να αφηγείται ιστορίες; Και μήπως οι νεωτερισμοί πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν όντως έχουν κάτι να πουν; Γιατί όταν το θέατρο χρησιμοποιεί μια «γλώσσα» χάριν εντυπωσιασμού, καταλήγει να χάσει την επαφή του με τον κόσμο. Main_slider Μάνα Μητέρα Μαμά Αφιερωμένο στην κόρη μου και την μητέρα μου με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας στις 12 ΜαΙου. Main_original_slider Το θέατρο μιλά όλες τις γλώσσες Το θέατρο δεν γνωρίζει από περιορισμούς, ηθικούς ή γλωσσικούς. Το θέατρο υπάρχει για να εκφράζει ελεύθερα όλους τους ανθρώπους. Η Ομάδα Θεάτρου Κωφών «Τρελά Χρώματα» είναι η ζωντανή απόδειξη.
#load_content_with_ajax