ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
Γνώμες

Έχω απόψε... ραντεβού 05 Ιουλίου 2019

Για ποιο λόγο λοιπόν αντί να είμαστε όλοι οι θεατές συνεπείς, θεωρούμε δεδομένο ότι η παράσταση δε θα αρχίσει στην ώρα της;

Το τελευταίο διάστημα μου έχει συμβεί, επανειλημμένως, να βρίσκομαι σε παραστάσεις οι οποίες καθυστερούν πολύ στην έναρξή τους. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που έχουν πάρα πολύ καλή σχέση με το χρόνο: άλλοτε με αγχώνει, άλλοτε μου φαίνεται ότι κυλάει πολύ αργά, σε γενικές γραμμές έχω μια κάπως …φιλοσοφική αντιμετώπιση προς αυτόν.

Προσπαθώ να είμαι συνεπής στα ραντεβού μου και ακόμα περισσότερο συνεπής, όταν πρόκειται να παρακολουθήσω θέατρο. Έχει τύχει να αργήσω (σε όλους μας συμβαίνει νομίζω) και ήμουν αποφασισμένη να υποστώ τις όποιες συνέπειες˙ είτε να χάσω την παράσταση, είτε να καθίσω σε άλλη θέση, σίγουρα όχι καλύτερη από αυτήν που με περίμενε εξ αρχής. Και ήμουν προετοιμασμένη να υποστώ τις συνέπειες της ασυνέπειάς μου. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όμως, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν ισχύει πλέον στις θεατρικές αίθουσες της Αθήνα ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Και αυτό, επειδή οι θεατρικές παραστάσεις δεν αρχίζουν ποτέ στην ώρα τους πια!

Προ μηνός βρέθηκα σε θέατρο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Γκάζι και ενώ έγραφε ότι η παράσταση αρχίζει στις 21:00, ξεκίνησε στις 21:35! Ήταν μάλιστα όλοι οι υπόλοιποι τόσο ήρεμοι, που προς στιγμή νόμιζα ότι είχα κάνει εγώ λάθος στην ώρα. Αλλά και πριν λίγες μέρες που βρέθηκα σε ανοιχτό θέατρο, η παράσταση αντί για τις 21:00 ξεκίνησε 21:40. Άδικα το κοινό χειροκροτούσε επανειλημμένα ζητώντας ευγενικά από τον θίασο να ξεκινήσει. Οι υπεύθυνοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν η επίσημη πρεμιέρα. Άραγε στις επίσημες πρεμιέρες δεν θα έπρεπε να ισχύει ότι και στις κανονικές παραστάσεις, αναρωτήθηκα. Μέχρι και σε παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών τις προάλλες, το οποίο είναι από τους πλέον συνεπείς και αυστηρούς (ορθώς) οργανισμούς στην τήρηση των ωρών, η παράσταση καθυστέρησε κατά το ακαδημαϊκό τέταρτο.
Αλλά για ποιο λόγο υπάρχει αυτό το «ακαδημαϊκό» τέταρτο; Αφού ορίζεται ως έναρξη της παράστασης μια καθορισμένη ώρα. Για ποιο λόγο λοιπόν αντί να είμαστε όλοι οι θεατές συνεπείς, θεωρούμε δεδομένο ότι η παράσταση δε θα αρχίσει στην ώρα της; Πρόκειται για ένδειξη ασέβειας όχι μόνον προς την παράσταση και τους συντελεστές του, αλλά και προς τους άλλους θεατές. Άλλωστε, δεν μας υποχρεώνει κάποιος να πάμε σε θεατρική παράσταση με το ζόρι. Επιλέγουμε να πάμε κάπου που θέλουμε και μας αρέσει, συνήθως με παρέα της επιλογής μας. Είναι λοιπόν τόσο δύσκολο να είμαστε συνεπείς και να συμπεριφερθούμε με σεβασμό προς το θέατρο;

Τόνια Τσαμούρη

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider_3 Πού στον κόσμο βρίσκεται το ελληνικό θέατρο σήμερα; Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να καταστεί η Αθήνα εκτός από πόλος έλξης για τα αρχαιολογικά της μνημεία, τα μπαράκια και τη ζωντάνια της και για τον σύγχρονο πολιτισμό της; Main_newego_large_t_1101_54345274 Το θέατρο το θ-έρως Δε με κουράζει το να βλέπω θέατρο. Με κουράζει όμως ότι είναι πάντα εκεί: όποτε θελήσω, όσες και όποιες μέρες την εβδομάδα και αν επιλέξω. Main_original_slider_(2) Μια φορά και έναν καιρό... ήταν το θέατρο Μήπως τελικά το θέατρο πρέπει να ξαναθυμηθεί πώς να αφηγείται ιστορίες; Και μήπως οι νεωτερισμοί πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν όντως έχουν κάτι να πουν; Γιατί όταν το θέατρο χρησιμοποιεί μια «γλώσσα» χάριν εντυπωσιασμού, καταλήγει να χάσει την επαφή του με τον κόσμο. Main_slider Μάνα Μητέρα Μαμά Αφιερωμένο στην κόρη μου και την μητέρα μου με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας στις 12 ΜαΙου. Main_slider Η Ντούσκα, το BDS και ο Roger Waters Το βιντεάκι στο youtube ήταν ένα καλά στημένο σκηνικό για την προώθηση (διαφήμιση) του ίδιου του BDS και των γενικότερων στόχων του. Main_original_slider Το θέατρο μιλά όλες τις γλώσσες Το θέατρο δεν γνωρίζει από περιορισμούς, ηθικούς ή γλωσσικούς. Το θέατρο υπάρχει για να εκφράζει ελεύθερα όλους τους ανθρώπους. Η Ομάδα Θεάτρου Κωφών «Τρελά Χρώματα» είναι η ζωντανή απόδειξη.
#load_content_with_ajax