Φωτογραφία | Εκθέσεις

Ο Αμερικάνος που φωτογράφιζε τα αιγαιοπελαγίτικα καΐκια 20 Απριλίου 2016

Ο Robert McCabe εκθέτει στην γκαλερί Citronne του Πόρου ασπρόμαυρες στιγμές από τη νησιώτικη ζωή της δεκαετίας 1950-60.

Στην έκθεση του γνωστού Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe στην γκαλερί Citronne, που εγκαινιάζεται αυτό το Σάββατο στον Πόρο, παρουσιάζονται 50 ασπρόμαυρες φωτογραφίες με θέμα τα «Αιγαιοπελαγίτικα Καΐκια, 1954-64». Με επίκεντρο την θάλασσα, οι φωτογραφίες του αποτυπώνουν το φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Μεταπολεμικής Ελλάδας. Πάντα, μέσα από το πρίσμα ενός «ξένου» που όμως αγάπησε πολύ τον τόπο μας.
Πράγματι, ο Robert A. ΜcCabe, συνεχίζει την παράδοση των ξένων περιηγητών στην χώρα μας. Με την απόσταση του αλλοδαπού και την εγγύτητα του φιλέλληνα, κατέγραψε ήδη από την δεκαετία του ’50, τον τόπο και τους ανθρώπους, καλύπτοντας ένα πλήρες θεματικό φάσμα: πορτραίτα, σκηνές της καθημερινής ζωής, τοπία, κτίσματα, καΐκια.
Επηρεασμένος από τις κλασικές του σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, συγκρότησε ένα φωτογραφικό αρχείο της Ελλάδας της δεκαετίας 1950-60.
Η έκθεση του στην Citronne εστιάζει στα θαλασσινά τοπία, μέσα από "πορτραίτα" σκαφών και στιγμιότυπα από την καθημερινότητα διάφορων ελληνικών νησιών. Η προσέγγιση του φωτογράφου είναι οι άνθρωποι και η ζωή τους, όπως την ορίζει η σχέση τους με την θάλασσα. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν την επιβίωση μετά από την καταστροφική δεκαετία του 1940, τον μόχθο, τον σκληρό αγώνα για την συνέχεια της ζωής στο Αιγαίο (που επανέρχεται και πάλι, με τρόπο τραγικό, στο επίκεντρο της Ιστορίας…).
Η φωτογραφική προσέγγιση του McCabe δεν ολισθαίνει στο φολκλόρ ή τον «οριενταλισμό». Τα θέματα αποτυπώνουν την ερειπωμένη Ελλάδα του ’50, την φτώχεια, τις δυσκολίες, την προσπάθεια για παλινόρθωση. Όμως ο φωτογράφος δεν αποδίδει τα θέματα αυτά με μελοδραματικά στερεότυπα. Τα πρόσωπα του έχουν αξιοπρέπεια, κοιτούν κατάματα τον φωτογράφο και, κατ’ επέκταση, τον θεατή.
Για τον McCabe ένα απειροελάχιστο αντικείμενο και μια αμελητέα λεπτομέρεια μπορούν να καταστούν ένα σπουδαίο θέμα. Οι φωτογραφίες του δεν είναι απλά «ντοκουμέντα» μιας εποχής καθοριστικής για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Σύμφωνα με την Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, Δρ της Ιστορίας της Τέχνης, που επιμελείται την έκθεση έχουν και μεγάλη εικαστική αξία.
Μένει να το διαπιστώσει και ο επισκέπτης –αφορμή για μια εκδρομή στον όμορφο (και κοντινό) Πόρο.

Ας σημειωθεί πως τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν στον «Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών» που «προσπαθεί να διασώσει ό,τι έχει απομείνει από τα καΐκια που κατακρεουργήθηκαν βάναυσα, ό,τι έχει επιζήσει από τα καρνάγια που πολεμούν να επιβιώσουν».

Ευάννα Βενάρδου

Info

23 Απριλίου 2016
Έως 29 Μαΐου 2016. Εγκαίνια: Σάββατο, 23 Απριλίου, 20:00. Γκαλερί Citronne, Πόρος, (τηλ. +30-6979-989684, tspinari@gmail.com).

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_unnamed_(1) Συστήνοντας τον Γιάννη Μπεχράκη και το φωτορεπορτάζ στους Αθηναίους Από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2019 στο Κέντρο της Αθήνας. Main_slider Οι «Βυρωνικοί Ήρωες» της Λυδίας Βενιέρη Στο Τζαμί Τζισδαράκη, στο Μοναστηράκι. Main_slider Όσο κρατάει μια... ανάσα στο Μπενάκη Η πιο πρόσφατη δουλειά του καταξιωμένου φωτογράφου Δημήτρη Κοιλαλούς. Main_0321_4 Πώς σκαλίζεται ένας βράχος- βουνό; Μόνο για λίγες μέρες στην Ελλάδα θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε την ιδιαίτερη αυτή τεχνική σκαλίσματος βράχου. Main_%ce%91%ce%a3%ce%99%ce%9c%ce%9f%ce%a3_%ce%b4%cf%84_2 Το αρχείο του Νικόλα Ασιμου έρχεται στο φως Από τις 3 έως τις 15 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί σχετική έκθεση στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ. Main_1 Οι φωτογραφίες της Αμαλίας Σεραφειμάκη στη γκαλερί Σκουφά Από την Πέμπτη 4 Απριλίου.
#load_content_with_ajax