ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Φωτογραφία | Εκθέσεις

Παγώνοντας τον χρόνο στις Κυκλάδες 25 Νοεμβρίου 2016

Η έκθεση του Robert McCabe εστιάζει στα κυκλαδίτικα ειδώλια του Αιγαίου και παρουσιάζει πτυχές της καθημερινής ζωής

Αψηφώντας το πέρασμα του χρόνου μέσα στους αιώνες, οι πέτρες, τα αγάλματα και η θάλασσα του Αιγαίου μαρτυρούν ένα άλλο αέναο και αγέραστο πορτρέτο της ομορφιάς των Κυκλάδων. Από την αρχαιότητα, μέχρι τον 19ο αιώνα και τον 20ο, ένα κομμάτι του τοπίου στα νησιά φαίνεται να μένει πεισματικά αναλλοίωτο. Ξεκινώντας από τα ειδώλια και την εικόνα της κυκλαδικής κοινωνίας 5000 χρόνια πριν, το εκθεσιακό αφιέρωμα που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διαστέλλει μέσα στο χρόνο την εικόνα των Κυκλάδων μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Robert McCabe. Δίπλα στα κυκλαδίτικα αγάλματα και τα αντικείμενα της αρχαίας εποχής, ο διάσημος Αμερικανός φωτογράφος τοποθετεί δύο φωτογραφικές ενότητες με διαφορετικό θέμα αλλά κοινό άξονα τους τη θάλασσα πραγματοποιώντας έτσι ένα ταξίδι μέσα στους αιώνες. Στην πρώτη ενότητα, ο McCabe παρουσιάζει διάφορες πτυχές της ζωής στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ‘50 και του ‘60. Χωρίς ηλεκτρισμό, δρόμους, αυτοκίνητα, τηλέφωνα, τρεχούμενο νερό και οχηματαγωγά πλοία, οι 40 αυτές φωτογραφίες αναδεικνύουν τις δραστηριότητες των ανθρώπων της εποχής εκείνης και την καθημερινότητα τους: τις γιορτές, τις γυναικείες και ανδρικές ασχολίες, την εργασία τους στη θάλασσα. Στη δεύτερη ενότητα, 33 φωτογραφίες παρουσιάζουν στη συνέχεια παραθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους. Φωτογραφημένοι οι περισσότεροι από αυτούς τις χρονιές του ‘54 και του ’55, ελάχιστα έχουν αλλάξει σύμφωνα με τις περιγραφές των περιηγητών του 19ου αιώνα. Πολλά από τα σημεία αυτά μάλιστα έχουν μακρά ιστορία ως θρησκευτικοί χώροι, εμπορικά κέντρα ή στρατηγικές θέσεις στο Αιγαίο.
Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Robert McCabe. Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου» θα εκτίθενται παράλληλα με την έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» και θα διαρκέσει από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 19 Μαρτίου 2017.

Γιώτα Αργυροπούλου

Info

08 Δεκεμβρίου 2016
Έως τις 19 Μαρτίου 2017. «Robert McCabe. Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου». Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, 210 7228321-3.

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_main_cedric_bouteiller_2 Solo Show του Cédric Bouteiller στη Μύκονο Εως τις 18 Ιουλίου. Main_slider Βλέμματα που συγκλονίζουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Φωτογραφικά πορτραίτα του ποιητή Κώστα Ζαφειρόπουλου. Main_yemen_paidia_xatzara Ζουμάροντας στα πρόσωπα της Υεμένης Η έκθεση περιλαμβάνει 150 φωτογραφίες που τράβηξε ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας. Main_%ce%91%ce%a3%ce%99%ce%9c%ce%9f%ce%a3_%ce%b4%cf%84_2 Μία βόλτα με τον Νικόλα Άσιμο Από τις 3 έως τις 15 Μαΐου στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ. Main_unnamed_(1) Συστήνοντας τον Γιάννη Μπεχράκη και το φωτορεπορτάζ στους Αθηναίους Από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2019 στο Κέντρο της Αθήνας. Main_slider Οι «Βυρωνικοί Ήρωες» της Λυδίας Βενιέρη Στο Τζαμί Τζισδαράκη, στο Μοναστηράκι.
#load_content_with_ajax