Φωτογραφία | Εκθέσεις

Τα κοσμήματα του Minas αναδεικνύουν τα μοντέλα του Κώστα Κουτάγιαρ 27 Ιουνίου 2018

50 ασπρόμαυρες φωτογραφίες στο Μουσείο Μπενάκη.

Πενήντα ασπρόμαυρες φωτογραφίες περίπου του Κώστα Κουτάγιαρ θα συμπράξουν με τα κοσμήματα του  μποέμ και πολυδιάστατου καλλιτέχνη του σύγχρονου design, Minas. Η έκθεση που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) με τίτλο «Minas. Clarity of Shapes through the lens of Coutayar» από την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν σε ειδικά σχεδιασμένες βιτρίνες από τον ίδιο. Θα εκτεθούν κάποιες αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του σχεδιαστή που φέρουν τα μοντέλα στις φωτογραφίες. Η συνύπαρξη των δύο καλλιτεχνών, αναδεικνύει τις κοινές καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και την αμοιβαία εκτίμηση που τρέφει ο ένας για τον άλλον. Η παρουσίαση αυτή διοργανώνεται ως εορτασμός καθώς συμπίπτει με τα 80ά γενέθλια του καλλιτέχνη. Οι φωτογραφίες του Κώστα Κουτάγιαρ, “silver prints” on archival paper θα είναι αριθμημένες και θα φέρουν την υπογραφή του.

Ο Minas απεικονίζει την τέχνη του με αρχαϊκή λιτότητα, μεταπηδάει από το ένα υλικό στο άλλο και με απίστευτη κομψότητα, ευγένεια, χάρη και διαφορετικά φινιρίσματα, χειρίζεται το ασήμι και το χρυσό στα κοσμήματα του, την αμερικάνικη και την αφρικάνικη καρυδιά στα έπιπλα αλλά και το ανθρακόνημα, το ανοξείδωτο ατσάλι, το πεντελικό μάρμαρο, και την πορσελάνη στα χρηστικά του αντικείμενα.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Αθανασίου «(…) δίχως εκπτωτικούς συμβιβασμούς, με γνώμονα τις ευαισθησίες του και την αψεγάδιαστη ποιότητα των δημιουργιών του ο Minas προσεγγίζει ολιστικά τις δημιουργίες του και σχεδιάζει ως άλλος Van de Velde στο πνεύμα της έννοιας του «συνολικού έργου τέχνης». (…) το έργο του, αφαιρετικό, λιτό, με έμφαση στις μαλακές, ρέουσες, οφιοειδείς γραμμές, την δύναμη και την καθαρότητα της φόρμας, έχει ρυθμό – στοιχείο ισορροπίας, συμμετρίας, αρμονίας και σταθερότητας – και λειτουργεί ως χορογραφία, αποτρεπτικά ως προς τη χαώδη ροή τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο. (…)».

Την παρουσίαση συνοδεύει η πλούσια εικονογραφημένη έκδοση 96 σελίδων με τίτλο «Minas. Clarity of Shapes».


 

Tospirto Team

Info

06 Σεπτεμβρίου 2018
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
Τηλ.: 2103671015,2103671057
Εως 9 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00 /Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_04 Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα γεμάτες... Ηθος Οι φωτογράφοι Γιώργος Τατάκης και Μιχάλης Παππάς δημιουργούν εικόνες από μια άλλη Ελλάδα Main_slider Cure, Nirvana, David Bowie, The Rolling Stones: Διάσημοι μουσικοί σε αυθεντικές φωτογραφίες Μέσα από το φακό του Richard Bellia στο φουαγιέ του Παλλάς. Main_slider Βλέμματα που συγκλονίζουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικά πορτραίτα του ποιητή Κώστα Ζαφειρόπουλου. Main_afisa_pasolini_final_new Φωτογραφικό ζουμ στην «Ανατολή του Παζολίνι» Από τις 13 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο Λαΐς στην Ταινιοθήκη. Main_%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%84%cf%85%ce%bb%ce%b7_5 Φωτογραφικό ζουμ στο ανθρώπινο αποτύπωμα της ΠΥΡ.ΚΑΛ Από τις 6 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας. Main_slider H μεγάλη γιορτή της φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη Έως τις 29 Ιουλίου.
#load_content_with_ajax