ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Φωτογραφία | Εκθέσεις

Οι «Βυρωνικοί Ήρωες» της Λυδίας Βενιέρη 02 Απριλίου 2019

Στο Τζαμί Τζισδαράκη, στο Μοναστηράκι.

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού παρουσιάζει στο Τζαμί Τζισδαράκη, στο Μοναστηράκι, σε έναν από τους εμβληματικούς εκθεσιακούς του χώρους, την έκθεση «Βυρωνικοί Ήρωες» με έργα της Λυδίας Βενιέρη, εμπνευσμένα από τους ήρωες και τις ιστορίες των ποιημάτων του Λόρδου Βύρωνα. Πρόκειται για ένα σώμα από́ tableaux vivants, τα οποία η καλλιτέχνις έχει δημιουργήσει σαν ετεροχρονισμένα μυθοποιητικά φωτογραφικά στιγμιότυπα: νέοι άνθρωποι, ενδεδυμένοι με στοιχεία της βυρωνικής εποχής, φωτογραφίζονται σε κατασκευασμένους ειδυλλιακούς χώρους, ενώ η καλλιτέχνις ολοκληρώνει με ψηφιακά μέσα επεξεργασίας μια αισθησιακή ψευδοζωγραφική κατασκευή.

Ακολουθώντας την παράδοση καλλιτεχνών όπως ο Luigi Ontani και η Eleanor Antin, η Βενιέρη μελετά́ τα στοιχεία της βυρωνικής περίπτωσης και τη διαδικασία νοηματοδότησής τους με όρους εκδραμάτισης-διαδραμάτισης.

Όπως η ίδια η Βενιέρη αναφέρει στο www.tospirto.net: «Οι ήρωες του Βύρωνα είναι ανθρώπινα ποιήματα επαναλαμβανόμενων θρύλων, πλασμάτων παρορμητικών, που αψηφούν τον φόβο ζώντας μέσα σε ένα γιορτινό ίλιγγο, την φυγόκεντρο μοίρα» και συνεχίζει «το πάθος, ο ρομαντισμός, η επανάσταση, η ανάγκη γι’ αυτό που λέγεται αλήθεια, σε συνδυασμό με την περιέργεια για τον κόσμο, το περιπετειώδες πνεύμα και την εορταστική διάθεση που εναλλάσσεται τη μελαγχολική, το μαθηματικό συναίσθημα που δημιουργεί μοτίβα αρχέτυπα και επαναλαμβανόμενα στους μοιραίους ανθρώπους, που δεν ορίζονται από τους κοινωνικούς κανόνες ή συμπεριφορές και καταλήγουν σαν αστέρες να σχίζουν και να διαπερνούν τις στοιβάδες της ύπαρξης, είναι για μένα η πεμπτουσία της ζωής και του έργου μου».

Ο Robert Α. McCabe αναφερόμενος στο έργο της Βενιέρη γράφει: «Η ποίηση του Λόρδου Βύρωνα είναι δυνατή σε ρυθμό, μουσική και εικόνες και η Λυδία ζωντανεύει τους ήρωες και τις ηρωίδες του με ένα πρωτότυπο όραμα. […] Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια ζωηρή, έντονη ενίσχυση της δυναμικής εικονογραφίας του Βύρωνα μέσα από τον ιδιαίτερο φακό της Λυδίας».

Οι Βυρωνικοί Ήρωες αποτελούν το πρώτο μέρος του «Βυρωνικού Κώδικα», του opus magnum της Λυδίας Βενιέρη, το σύνολο του οποίου θα εκτεθεί στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το φθινόπωρο του 2019.

Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 7 Απριλίου 2019, ώρα 12:00
Διάρκεια έκθεσης: 7 Απριλίου 2019 - 31 Μαΐου 2019
Τόπος: Τζαμί Τζισδαράκη, Πλατεία Μοναστηρακίου
Ώρες λειτουργίας: 8:30-16:00, καθημερινά εκτός Τρίτης
Πληροφορίες: 210 3242066, 210 3249698 και www.mnep.gr

Τospirto team

Info

07 Απριλίου 2019
Εως 31 Μαΐου 2019. Τόπος: Τζαμί Τζισδαράκη, Πλατεία Μοναστηρακίου. Ώρες λειτουργίας: 8:30-16:00, καθημερινά εκτός Τρίτης. Πληροφορίες: 210 3242066, 210 3249698 και www.mnep.gr

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_main_cedric_bouteiller_2 Solo Show του Cédric Bouteiller στη Μύκονο Εως τις 18 Ιουλίου. Main_slider Βλέμματα που συγκλονίζουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Φωτογραφικά πορτραίτα του ποιητή Κώστα Ζαφειρόπουλου. Main_yemen_paidia_xatzara Ζουμάροντας στα πρόσωπα της Υεμένης Η έκθεση περιλαμβάνει 150 φωτογραφίες που τράβηξε ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας. Main_%ce%91%ce%a3%ce%99%ce%9c%ce%9f%ce%a3_%ce%b4%cf%84_2 Μία βόλτα με τον Νικόλα Άσιμο Από τις 3 έως τις 15 Μαΐου στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ. Main_unnamed_(1) Συστήνοντας τον Γιάννη Μπεχράκη και το φωτορεπορτάζ στους Αθηναίους Από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2019 στο Κέντρο της Αθήνας. Main_slider Όσο κρατάει μια... ανάσα στο Μπενάκη Η πιο πρόσφατη δουλειά του καταξιωμένου φωτογράφου Δημήτρη Κοιλαλούς.
#load_content_with_ajax