ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
Φωτογραφία | Είδα...

Πήγαμε: Βόλτα στο Μουσείο του Mario Testino στο Περού 11 Μαΐου 2017

Είδαμε την πιο πολύχρωμη έκθεση του κορυφαίου φωτογράφου μόδας.

Σ' ένα υπέροχα συντηρημένο, διατηρητέο μέγαρο του 1898, που βρίσκεται στο Barranco - τη συνοικία των καλλιτεχνών της Λίμα στο Περού - στεγάζει το Μουσείο του ο διάσημος φωτογράφος μόδας Μάριο Τεστίνο.

Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες «boho» γειτονιές της Λίμα, εκεί που ο σπουδαίος φωτογράφος έστησε ένα «μνημείο» για τη δουλειά του, πόλο έλξης όλων των επισκεπτών και τουριστών της Λίμα.

Το MATE -από τα αρχικά του ονόματός του- είναι το «διαμαντάκι» του 62χρονου καταξιωμένου φωτογράφου, που συχνά τον μπερδεύουν με… Ιταλό, όμως έχει γεννηθεί στη Λίμα. Παιδί ευκατάστατης καθολικής οικογένειας, όταν ήταν νεότερος ήθελε να γίνει ιερέας(!). Σπούδασε οικονομικά και κατόπιν φωτογραφία στο Λονδίνο, και σήμερα είναι γνωστός και για την ακούραστη φιλανθρωπική του δράση.

Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στο Μουσείο από τη μόνιμη έκθεση με εμβληματικές φωτογραφίες όλων των ποπ ειδώλων της εποχής μας μέσα από τη ματιά και την … ψηφιακή επεξεργασία του Τεστίνο: Κέιτ Μος, Lady Gaga, Ζιζέλ, Ριάνα, Κάρα Ντελεβίν, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Μαντόνα, Ναόμι Κάμπελ και πολλά γνωστά πορτρέτα που έχουν δημοσιευτεί στη Vogue, στο V Magazine, στο Vanity Fair και στο GQ.

Να θυμήσουμε ότι ο Μάριο Τεστίνο είναι φωτογράφος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, και μάλιστα είχε φωτογραφήσει την αείμνηστη Νταϊάνα για το εξώφυλλο του Vanity Fair τον Ιούλιο του 1997, ένα μήνα πριν τον θάνατό της. Στο ΜΑΤΕ υπάρχει μια ξεχωριστή αίθουσα με τις φωτογραφίες της Νταϊάνα στο Vanity Fair, καθώς και το φόρεμα που φορούσε στην εν λόγω φωτογράφηση.

Αυτό το διάστημα στο Μουσείο φιλοξενείται η έκθεση του Τεστίνο «Alta Moda», που σημαίνει «Υψηλή Μόδα» στα ισπανικά, και είναι ένας φόρος τιμής στις πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές του Περού, φωτογραφημένες φυσικά με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. «Προσπάθησα να δείξω όσο περισσότερη ιστορία και εποχή μπορούσα σε κάθε ένα από τα στιγμιότυπα. Είναι παραδοσιακά ρούχα από την καθημερινότητα του Περού, αλλά και γιορτινά. Κάθε σχέδιο κάθε κέντημα σημαίνει κάτι, έχει τη δική του αξία πάνω στο ρούχο», λέει ο φωτογράφος. 

Η βόλτα μας στο MATE τελείωσε στο arty μαγαζάκι με τα memorabilia, όπου οι επισκέπτες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε πόστερ από την έκθεση και πολλά φωτογραφικά λευκώματα με τις πασίγνωστες φωτογραφίες του καλλιτέχνη - φετίχ αγορά το μαγνητάκι με την πάλαι ποτέ μούσα του Τεστίνο, Κέιτ Μος.

Χριστίνα Ράγκου

Φωτογραφίες

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_acrobat_uwgallery Βουτήξαμε: στην πρώτη υποβρύχια έκθεση φωτογραφίας στην Ελλάδα Ένα κλείσιμο του ματιού στην ουτοπία. Main_original_slider Είδα: την έκθεση «Τζόαν Λι Φέρμορ: Φωτογράφος και αγαπημένη» στο Μουσείο Μπενάκη Μια έκθεση φωτογραφίας που μάς «συστήνει» μια τρυφερή Ελλάδα που χάσαμε. Main_economopoulos_(2)_1_ Είδα: Την έκθεση «Χρόνος /Zaman / Στιγμές από την Τουρκία» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ενδιαφέρουσα και πολυφωνική, φιλοξενεί έργα 25 διακεκριμένων φωτογράφων απ΄ όλο τον κόσμο.
#load_content_with_ajax