ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Φωτογραφία | Είδα...

Είδα: την έκθεση «Τζόαν Λι Φέρμορ: Φωτογράφος και αγαπημένη» στο Μουσείο Μπενάκη 26 Ιουνίου 2018

Μια έκθεση φωτογραφίας που μάς «συστήνει» μια τρυφερή Ελλάδα που χάσαμε.

Συγκινεί η ασπρόμαυρη Ελλάδα που έχει απαθανατίσει η Τζόαν Λι Φέρμορ, γυναίκα του Πάτρικ Λι Φέρμορ, τα χρόνια που οι δύο εκλεκτοί φιλέλληνες ταξίδευαν σε όλη τη χώρα. Η παρουσίασή τους στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς είναι ένα νοσταλγικό δώρο για όλους τους Ελληνες. Για εκείνους που έχουν ζήσει μια γοητευτική πατρίδα σαν αυτή που απαθανάτισε η ταλαντούχα φωτογράφος και που για λίγο την ξαναβρίσκουν, και για εκείνους που θα ανακαλύψουν μέσα σε αυτές μια πατρίδα πολύ πιο τρυφερή και αισθαντική από αυτή που έχουν γνωρίσει.

Η Τζόαν Λι Φέρμορ «υπήρξε μια ακαταπόνητη επαναστάτρια, όταν το 1940 τράβηξε τις εξαιρετικές εκείνες φωτογραφίες από το βομβαρδισμό του Λονδίνου που έμελλε να γίνουν το σύμβολο της ζωής που θα άφηνε αργότερα πίσω της». Το 1944 γνώρισε τον Πάτρικ στο Κάιρο, «ο οποίος σύντομα θα την ακολουθούσε στην Αθήνα. Ταξίδεψαν μαζί σε όλη την Ελλάδα, προτού τελικά εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο – στο όμορφο σπίτι που έχτισαν στην Καρδαμύλη και κληροδότησαν στο Μουσείο Μπενάκη».

Από αυτά τα ταξίδια αλλά και από τα χρόνια της παραμονής τους στη Μάνη προέρχονται οι φωτογραφίες της έκθεσης. Μίας διοργάνωσης δια της οποίας αποδίδεται φόρος τιμής «σε αυτή την άγνωστη στο πλατύ κοινό φωτογράφο, το έργο της οποίας είναι μια αποκάλυψη». Μέχρι τις 21/10/2018.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_acrobat_uwgallery Βουτήξαμε: στην πρώτη υποβρύχια έκθεση φωτογραφίας στην Ελλάδα Ένα κλείσιμο του ματιού στην ουτοπία. Main_00 Πήγαμε: Βόλτα στο Μουσείο του Mario Testino στο Περού Είδαμε την πιο πολύχρωμη έκθεση του κορυφαίου φωτογράφου μόδας. Main_economopoulos_(2)_1_ Είδα: Την έκθεση «Χρόνος /Zaman / Στιγμές από την Τουρκία» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ενδιαφέρουσα και πολυφωνική, φιλοξενεί έργα 25 διακεκριμένων φωτογράφων απ΄ όλο τον κόσμο.
#load_content_with_ajax