ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Φωτογραφία | Είδα...

Είδα: Την έκθεση «Χρόνος /Zaman / Στιγμές από την Τουρκία» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ενδιαφέρουσα και πολυφωνική, φιλοξενεί έργα 25 διακεκριμένων φωτογράφων απ΄ όλο τον κόσμο.

Ενδιαφέρουσα και πολυφωνική, η νέα έκθεση «Χρόνος / Zaman / Στιγμές από την Τουρκία» αποκαλύπτει διάφορες όψεις της σύγχρονης Τουρκίας, κρυμμένες βαθιά στους κόλπους του ανατολίτικου κόσμου. Λίγες μέρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια της στις 13/9 επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φωτογραφίας στην Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη έκθεση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της τούρκικης εφημερίδας «Zaman»∙ ως επί τω πλείστον όμως, μαρτυρεί και μία πιο συνειδητοποιημένη πολιτιστική στρατηγική που προσπαθεί να χτίσει η Τουρκία από την πλευρά της, ώστε να αποκαλύψει ένα σύγχρονο ανατολίτικο μωσαϊκό τοπίων και προσώπων. Συμπληρώνοντας 25 χρόνια κυκλοφορίας λοιπόν, η εφημερίδα «Zaman» ανέθεσε αντίστοιχα σε 25 διακεκριμένους φωτογράφους απ’ όλο τον κόσμο  να απαθανατίσουν με τον φακό τους διάφορες όψεις της σύγχρονης Τουρκίας. Το αποτέλεσμα είναι μια πολυφωνική έκθεση που φέρνει από την καρδιά του ανατολίτικου κόσμου, εικόνες άγνωστες και άλλες πιο οικείες από τη σύγχρονη Τουρκία: την ενέργεια και τις αλλαγές της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης, την οικονομική εξέλιξη και τα υπό κατασκευή έργα της χώρας, τα εργοστάσια, τους αγρότες, τις νομαδικές φυλές και τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα της Τουρκίας σήμερα.
Κάποιοι φωτογράφοι μας εντυπωσιάζουν με την τεχνική τους δεξιοτεχνία _όπως οι πανοραμικές φωτογραφίες του Samuel Bollendorff που αποτυπώνουν τους νέους καλλιεργητές βαμβακιού αλλά και ένα αμφιλεγόμενο αρδευτικό έργο_, άλλοι με την φρέσκια ματιά τους στον τουρκικό κόσμο _όπως το project του Anthony Suau που παρουσιάζει επιτυχημένα πρόσωπα, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες οι οποίοι συντελούν στον εκσυγχρονισμό της Κωνσταντινούπολης (απίστευτο πόσο Δυτικοί μοιάζουν!). Άλλοι πάλι κινήθηκαν σε πιο γνωστά μονοπάτια της τουρκικής κουλτούρας και του φωτορεπορτάζ με εικόνες που βλέπουμε πιο τακτικά: τους αγώνες πάλης και ποδοσφαίρου, τα ανθρακωρυχεία και τους Δερβίσηδες. Στην έκθεση έχουμε την ευκαιρία να δούμε και τα πορτρέτα παιδιών της αναγνωρισμένης φωτογράφου Vanessa Winship, έργα του έλληνα φωτογράφου Νίκου Οικονομόπουλου αλλά και του κύπριου George Georgiou, ο οποίος διαγράφει ήδη μία αξιοπρόσεκτη πορεία στο εξωτερικό. Στο σύνολό της η έκθεση _που έχει παρουσιαστεί ήδη και στο Λονδίνο_ καταφέρνει να δώσει μία φρέσκια ματιά και κάποιες πτυχές λιγότερο γνωστές της σύγχρονης τουρκικής πραγματικότητας. Η ανταπόκριση του κοινού προμηνύεται θερμή, αν σκεφτεί κανείς ότι λίγες μέρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια η αίθουσα του Μουσείου Φωτογραφίας είχε ήδη τους πρώτους επισκέπτες της που είχαν περάσει για να δουν την έκθεση. Ενδιαφέρουσα επίσης η συλλογή των φωτογραφικών λευκωμάτων του μουσείου από γνωστούς έλληνες και ξένους φωτογράφους που μπορείτε να δείτε αμέσως μόλις μπείτε στην αίθουσα.

Info: Από 13 Σεπτεμβρίου ως 22 Οκτωβρίου. Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α', Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Ναυάρχου Βότση 3, www.thmphoto.gr και www.photobiennale.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη- Τετάρτη- Πέμπτη-Κυριακή 11.00-19.00,Παρασκευή- Σάββατο 11.00-21.00. Εισιτήρια: 2 ευρώ (γενική είσοδος), 1 ευρώ (μειωμένο), 0,50 ευρώ (ομαδικές επισκέψεις). Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της PhotoBiennale και του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών».

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_acrobat_uwgallery Βουτήξαμε: στην πρώτη υποβρύχια έκθεση φωτογραφίας στην Ελλάδα Ένα κλείσιμο του ματιού στην ουτοπία. Main_original_slider Είδα: την έκθεση «Τζόαν Λι Φέρμορ: Φωτογράφος και αγαπημένη» στο Μουσείο Μπενάκη Μια έκθεση φωτογραφίας που μάς «συστήνει» μια τρυφερή Ελλάδα που χάσαμε. Main_00 Πήγαμε: Βόλτα στο Μουσείο του Mario Testino στο Περού Είδαμε την πιο πολύχρωμη έκθεση του κορυφαίου φωτογράφου μόδας.
#load_content_with_ajax