Φωτογραφία | Νέα

Ημασταν κι εμείς πρόσφυγες 17 Οκτωβρίου 2018

Σπάνιες εκδόσεις, πρωτότυπα έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες και άλλα έντυπα του 19ου και 20ού αιώνα.

Τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος θα παρουσιαστούν σε μία έκθεση με ιστορική, αλλά και βαθιά συναισθηματική σημασία για εμάς τους Ελληνες.
Τεκμήρια ενδεικτικά του βίου των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία και τον Πόντο, τα οποία «αντανακλούν το βίαιο ξεριζωμό του μικρασιατικού ελληνισμού το 1922 και αποτυπώνουν το έργο της εγκατάστασης των ανταλλάξιμων προσφύγων στις νέες εστίες, στο οποίο συνέδραμε  ουσιαστικά η Εθνική Τράπεζα».

Τη συλλογή που θα παρουσιαστεί στο κοινό συνθέτουν σπάνιες εκδόσεις, πρωτότυπα έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες, ομολογίες δανείων, κατάστιχα, επίσημα έγγραφα και άλλα έντυπα του 19ου και 20ού αιώνα. Πρόκειται για αντικείμενα που «που τεκμηριώνουν το μέγεθος της απώλειας, την οποία υπέστησαν οι πρόσφυγες, και το πολυσύνθετο έργο της αποκατάστασής τους. Η ενσωμάτωσή τους στην καινούργια πατρίδα αποτελεί μάθημα εθνικής και κοινωνικής αυτογνωσίας, πολύτιμο σε κάθε εποχή».

Στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146). Εγκαίνια την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, ώρα 19.00. Η έκθεση θα λειτουργήσει ως τις 18 Δεκεμβρίου.  

 

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_the_underwater_gallery_photo_1 Σε σπήλαιο της Αμοργού η πρώτη υποθαλάσσια έκθεση φωτογραφίας Από τον φωτογράφο και ελεύθερο δύτη Στέφανο Κόντο. Main_slider Μπορούν 48 καλλιτέχνες να κλείσουν τον Μάικλ Τζάκσον σε 14 δωμάτια; Η έκθεση «Μichael Jackson: On the Wall» Main_slider Είσαι Αθηναίος; Φωτογράφησε την πόλη σου! Οι 100 καλύτερες θα παρουσιαστούν σε έκθεση στην Τεχνόπολη. Main_img_2588 «1000 λέξεις» στο «Δέντρο» Τις φωτογραφίες του από τους δρόμους της πόλης παρουσιάζει για πρώτη φορά ο Νικήτας Καραγιάννης. Main_slider Ελληνικοί «Διάλογοι» στην Τσεχία Φωτογραφίες και σχέδια παρουσιάζουν δύο δικοί μας δημιουργοί σε μια γκαλερί της Πράγας.
#load_content_with_ajax