Φωτογραφία | Νέα

Οι polaroids του Βιμ Βέντερς σε κοινή θέα 24 Οκτωβρίου 2017

Δε λείπουν ημερολογιακές καταγραφές, φόροι τιμής σε καλλιτέχνες, όπως ο Φασμπίντερ και ο Γουόρχολ, αλλά και εντυπώσεις από ταξίδια.

Εως τις 11 Φεβρουαρίου του 2018 θα φιλοξενείται στη λονδρέζικη γκαλερί The Photographers' Gallery η έκθεση Instant Stories με τις πολαρόιντ που έχει τραβήξει ο φημισμένος Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς.

Το ευρύτερο φωτογραφικό του έργο είναι αρκετά γνωστό, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο κοινό μια επιλογή από τις χιλιάδες τέτοιες εικόνες που είχε αιχμαλωτίσει στα ειδικά χαρτάκια ο δημιουργός της ταινίας Τα Φτερά του Ερωτα, εντός και εκτός γυρισμάτων, από τις αρχές της δεκαετίας του '70 έως τα μέσα των 80s. Ο υποψήφιος για Οσκαρ auteur έδειξε από την αρχή της καριέρας του μια προτίμηση για το φωτογραφικό αυτό φορμά - τον βοηθούσε η στιγμιαία εκτύπωση να δοκιμάζει τις ιδέες που είχε για τα κινηματογραφικά κάδρα του.

"Η όλη διαδικασία των polaroid δεν έχει καμία σχέση με τη σύγχρονη εμπειρία, σήμερα βλέπουμε πάω στην οθόνη ψηφιακές εικόνες έτοιμες να περάσουν στη λήθη, τις οποίες μπορούμε να σβήσουμε ή να προσπεράσουμε με μια κίνηση του δαχτύλου μας. Τότε, παρήγαγες και σου ανήκε ένα πρωτότυπο. Ηταν ένα αληθινό αντικείμενο, όχι κάποιο αντίτυπο ή μια ανατύπωση. Είχες στα χέρια σου κάτι δεν μπορούσε να πολλαπλασιαστεί, ούτε να επαναληφθεί. Δεν μπορούσες παρά να νιώσεις ότι είχες κλέψει αυτή την εικόνα από τον κόσμο. Είχες μεταφέρει ένα κομμάτι του παρελθόντος μέσα στο παρόν", έχει γράψει ο Βέντερς σε ένα λεύκωμα με αντίστοιχο περιεχόμενο που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Οι επισκέπτες των Instant Stories θα βρεθούν ενώπιον περισσότερων από 200 πολαρόιντ με πορτρέτα ηθοποιών, μελών του συνεργείου, φίλων και συγγενών, φωτογραφίες δρόμου και τοπίων. Από την έκθεση δεν λείπουν ημερολογιακές καταγραφές, φόροι τιμής σε καλλιτέχνες που αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για τον Βιμ Βέντερς, ονόματα όπως ο Φασμπίντερ και ο Γουόρχολ, αλλά και εντυπώσεις από ταξίδια στην Ευρώπη και στην Αμερική - την πρώτη ειδικά φορά που ο καλλιτέχνης βρέθηκε στη Νέα Υόρκη έβγαλε πάρα πολλές φωτογραφίες με τη θέα από τους ουρανοξύστες. 

Παράλληλα θα προβάλλονται αποσπάσματα από όσα φιλμ του έχουν σχέση με τη φωτογραφία, δεν θα μπορούσε να λείπει για παράδειγμα η βασική ηρωίδα της ταινίας Η Αλίκη στις Πόλεις, η οποία έχει τρέλα με τη φωτογραφία.

Γιώργος Νάστος

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_img-7138 Εμείς, οι φωτογράφοι του Internet Facebook, Instragram και πολλά άλλα sites έχουν μετατραπεί σε πινακοθήκες όπου όλοι εκθέτουμε τα έργα μας. Main_1 Ημασταν κι εμείς πρόσφυγες Σπάνιες εκδόσεις, πρωτότυπα έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες και άλλα έντυπα του 19ου και 20ού αιώνα. Main_the_underwater_gallery_photo_1 Σε σπήλαιο της Αμοργού η πρώτη υποθαλάσσια έκθεση φωτογραφίας Από τον φωτογράφο και ελεύθερο δύτη Στέφανο Κόντο. Main_slider Μπορούν 48 καλλιτέχνες να κλείσουν τον Μάικλ Τζάκσον σε 14 δωμάτια; Η έκθεση «Μichael Jackson: On the Wall» Main_slider Είσαι Αθηναίος; Φωτογράφησε την πόλη σου! Οι 100 καλύτερες θα παρουσιαστούν σε έκθεση στην Τεχνόπολη. Main_img_2588 «1000 λέξεις» στο «Δέντρο» Τις φωτογραφίες του από τους δρόμους της πόλης παρουσιάζει για πρώτη φορά ο Νικήτας Καραγιάννης.
#load_content_with_ajax