ΠΕΜΠΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Φωτογραφία | Νέα

Σε σπήλαιο της Αμοργού η πρώτη υποθαλάσσια έκθεση φωτογραφίας 13 Σεπτεμβρίου 2018

Από τον φωτογράφο και ελεύθερο δύτη Στέφανο Κόντο.

The Underwater Gallery: η πρώτη στον κόσμο υποθαλάσσια έκθεση φωτογραφίας «με μια ανάσα»
Η τεχνική της ελεύθερης κατάδυσης συναντά την τέχνη της φωτογραφίας σε ένα πρωτοποριακό εικαστικό γεγονός με θέμα τον ελληνικό βυθό που θα φιλοξενηθεί σε υποθαλάσσιο σπήλαιο της Αμοργού από τις 19 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου.

Το Underwater Gallery είναι η πρώτη έκθεση φωτογραφίας παγκοσμίως στην οποία η λήψη των φωτογραφιών καθώς η εγκατάσταση των εκθεμάτων και της τεχνικής υποδομής έγινε αποκλειστικά με την τεχνική της ελεύθερης κατάδυσης με άπνοια (ή «με μια ανάσα»).

Δεκάδες υποθαλάσσιες τοποθεσίες του Αιγαίου Πελάγους φωτογραφήθηκαν από τον  φωτογράφο και ελεύθερο δύτη Στέφανο Κόντο από το 2013 έως και το 2018 και αποτυπώνονται σε 3 συλλογές οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο εσωτερικό ενός υποθαλάσσιου σπηλαίου, σε βάθος 7 - 17 μέτρων. Για να καταστεί δυνατή η έκθεση των φωτογραφιών σε συνθήκες ανοικτής θάλασσας επιστρατεύθηκε μια ειδική τεχνική εκτύπωσης, σε αλουμίνιο, ενώ για το φωτισμό τους θα χρησιμοποιηθούν ειδικά φωτιστικά σώματα υψηλής έντασης.

Ο χώρος της έκθεσης έχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό. Μπορεί να την επισκεφθεί με ελεύθερη ή αυτόνομη κατάδυση. Για όσους το επιθυμούν, θα υπάρχει η δυνατότητα μαθήματος και συνοδείας στην έκθεση από το Amorgos Diving Center.

Για τους επισκέπτες της έκθεσης δίνεται η δυνατότητα διαμονής σε ξενοδοχεία της Αμοργού με ειδικές τιμές. Το Underwater Gallery πραγματοποιείται παράλληλα με το πρόγραμμα του Authentic Big Blue, του διεθνούς αγώνα ελεύθερης κατάδυσης που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Αμοργό.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης, στις 20 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες αθλητές του Authentic Big Blue μαζί με τα μέλη της ομάδας τους θα επισκεφθούν το σπήλαιο. Στις 21 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί για το κοινό νυχτερινή κατάδυση και επίσκεψη στο χώρο των υποβρύχιων εκθεμάτων, στο φωτισμένο σπήλαιο.

Η πρωτοποριακή αυτή εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού &  Ναυτιλίας και υποστηρίζεται χορηγικά από τους Chromaluxe, big blue dive lights, meister specialized diving gear και τα Technohull ribs.

Το Underwater Gallery αποτελεί την εξέλιξη της έκθεσης «Greece underwater – on a single breath» που είχε φιλοξενηθεί το 2015 στο Ευγενίδειο Πλανητάριο και αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα έκθεση στην ιστορία του ιδρύματος, προσελκύοντας περισσότερους από 30.000 επισκέπτες.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό Στέφανο Κόντο
Ο Στέφανος Κόντος είναι φωτογράφος και ελεύθερος δύτης. Το καλλιτεχνικό έργο του αφορά εξ ολοκλήρου υποβρύχιες λήψεις οι οποίες γίνονται χωρίς αναπνευστικό εξοπλισμό, με την τεχνική της «μίας ανάσας» («single breath»). Συνδυάζοντας την αγάπη του για την ελεύθερη κατάδυση με αυτή για την φωτογραφία συνεργάζεται με οργανισμούς και επαγγελματίες ελεύθερης κατάδυσης σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να προωθήσει και να αναδείξει τη μοναδική οπτική της φωτογραφίας με ελεύθερη κατάδυση.
Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στην καταγραφή του υποθαλάσσιου τοπίου της χώρας μας επιζητώντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία των διασυνδεόμενων περιβαλλόντων στη διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων.
Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της δραστηριότητας αυτής έχει αποτυπωθεί σε 3 εικαστικές συλλογές - «Ύφαλος», «Βυθός» και «Μύθος» και περιλαμβάνει φωτογραφίες από δεκάδες υποθαλάσσιες τοποθεσίες, από τις Σποράδες και τον Κορινθιακό Κόλπο μέχρι τις Κυκλάδες και το Ανατολικό Αιγαίο.

Πληροφορίες για τη φωτογράφηση «με μια ανάσα» μπορείτε να βρείτε εδώ

Tospirto Team

Φωτογραφίες

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_athens_detail Stock Images: Ο φωτογράφος Πάνος Κοκκινιάς «πλέκεται» στον ιστό της πόλης Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2019. Main_i-aiwnia-omorfia-tis-ontrei-xepmporn-se-mia-megali-ekthesi.w_l Σπάνια κλικ στην ομορφιά της Όντρεϊ Χέπμπορν Από τον φακό του Μπομπ Γουίλομπι. Main_2a9147cb-c438-4cf9-9522-3def10d19b42 Πέθανε ο φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης Είχε βραβευθεί με Πούλιτζερ. Main_mar_1 «Επτά Μέρες με τη Μέριλιν» μέσα από σπάνιες φωτογραφίες της Τον Μάρτιο του 1955, ο φωτορεπόρτερ Εντ Φάινγκερς πέρασε μια εβδομάδα φωτογραφίζοντας και καταγράφοντας με τον φακό του την καθημερινότητά της εμβληματικής φιγούρας του 20ου αιώνα. Main_img-7138 Εμείς, οι φωτογράφοι του Internet Facebook, Instragram και πολλά άλλα sites έχουν μετατραπεί σε πινακοθήκες όπου όλοι εκθέτουμε τα έργα μας. Main_1 Ημασταν κι εμείς πρόσφυγες Σπάνιες εκδόσεις, πρωτότυπα έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες και άλλα έντυπα του 19ου και 20ού αιώνα.
#load_content_with_ajax