ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Φωτογραφία | Νέα

Ημασταν κι εμείς πρόσφυγες 17 Οκτωβρίου 2018

Σπάνιες εκδόσεις, πρωτότυπα έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες και άλλα έντυπα του 19ου και 20ού αιώνα.

Τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος θα παρουσιαστούν σε μία έκθεση με ιστορική, αλλά και βαθιά συναισθηματική σημασία για εμάς τους Ελληνες.
Τεκμήρια ενδεικτικά του βίου των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία και τον Πόντο, τα οποία «αντανακλούν το βίαιο ξεριζωμό του μικρασιατικού ελληνισμού το 1922 και αποτυπώνουν το έργο της εγκατάστασης των ανταλλάξιμων προσφύγων στις νέες εστίες, στο οποίο συνέδραμε  ουσιαστικά η Εθνική Τράπεζα».

Τη συλλογή που θα παρουσιαστεί στο κοινό συνθέτουν σπάνιες εκδόσεις, πρωτότυπα έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες, ομολογίες δανείων, κατάστιχα, επίσημα έγγραφα και άλλα έντυπα του 19ου και 20ού αιώνα. Πρόκειται για αντικείμενα που «που τεκμηριώνουν το μέγεθος της απώλειας, την οποία υπέστησαν οι πρόσφυγες, και το πολυσύνθετο έργο της αποκατάστασής τους. Η ενσωμάτωσή τους στην καινούργια πατρίδα αποτελεί μάθημα εθνικής και κοινωνικής αυτογνωσίας, πολύτιμο σε κάθε εποχή».

Στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146). Εγκαίνια την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, ώρα 19.00. Η έκθεση θα λειτουργήσει ως τις 18 Δεκεμβρίου.  

 

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_athens_detail Stock Images: Ο φωτογράφος Πάνος Κοκκινιάς «πλέκεται» στον ιστό της πόλης Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2019. Main_i-aiwnia-omorfia-tis-ontrei-xepmporn-se-mia-megali-ekthesi.w_l Σπάνια κλικ στην ομορφιά της Όντρεϊ Χέπμπορν Από τον φακό του Μπομπ Γουίλομπι. Main_2a9147cb-c438-4cf9-9522-3def10d19b42 Πέθανε ο φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης Είχε βραβευθεί με Πούλιτζερ. Main_mar_1 «Επτά Μέρες με τη Μέριλιν» μέσα από σπάνιες φωτογραφίες της Τον Μάρτιο του 1955, ο φωτορεπόρτερ Εντ Φάινγκερς πέρασε μια εβδομάδα φωτογραφίζοντας και καταγράφοντας με τον φακό του την καθημερινότητά της εμβληματικής φιγούρας του 20ου αιώνα. Main_img-7138 Εμείς, οι φωτογράφοι του Internet Facebook, Instragram και πολλά άλλα sites έχουν μετατραπεί σε πινακοθήκες όπου όλοι εκθέτουμε τα έργα μας. Main_the_underwater_gallery_photo_1 Σε σπήλαιο της Αμοργού η πρώτη υποθαλάσσια έκθεση φωτογραφίας Από τον φωτογράφο και ελεύθερο δύτη Στέφανο Κόντο.
#load_content_with_ajax