ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Φωτογραφία | Νέα

Εμείς, οι φωτογράφοι του Internet 10 Ιανουαρίου 2019

Facebook, Instragram και πολλά άλλα sites έχουν μετατραπεί σε πινακοθήκες όπου όλοι εκθέτουμε τα έργα μας.

Χθες ενώ περπατούσα μου έκανε εντύπωση η δύναμη του απογευματινού ήλιου, σε έναν ουρανό που καθάριζε από τα σύννεφα μετά την έντονη χιονόπτωση. Έβγαλα το κινητό μου από την τσέπη μου και τον φωτογράφισα, όπως κάνω κάθε φορά που κάτι μου αρέσει. Ανέβασα αμέσως τη φωτογραφία μου στο Internet, κάνοντας με την ευκαιρία likes σε φίλους που είχαν ανεβάσει τις δικές τους φωτογραφίες. Μερικές από αυτές ήταν εξαιρετικές, πολύ καλύτερες από τη δική μου. Υπήρχαν και εκείνες (πιο λίγες) που τις είχε τραβήξει θαρρείς χέρι επαγγελματία, που δεν μπορούσες να μην ζηλέψεις την τελειότητά τους. Σκέφτηκα ξαφνικά πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς έχουν κάνει όλους - σχεδόν όλους- φωτογράφους. Ωραίο δεν είναι αυτό; Ειδικά όταν ανάμεσα στους χιλιάδες ερασιτέχνες προβάλλουν κατά διαστήματα και τα πραγματικά ταλέντα;

Facebook, Instragram και πολλά άλλα sites έχουν μετατραπεί σε πινακοθήκες όπου όλοι εκθέτουμε τα έργα μας: Φωτογραφίες από την καθημερινότητά μας, από τα ταξίδια μας, πορτρέτα ανθρώπων που αγαπάμε, αλλά και των ζώων μας, ακόμα και selfies - γιατί υπάρχουν και εξαιρετικές selfies. Όσα και αν σέρνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μας έχουν κάνει ακόμα πιο κουτσομπόληδες από όσο ήμασταν και που ενίοτε βγάζουν το χειρότερό εαυτό μας, τον αγενή καβγατζή που κρύβαμε επιμελώς, αυτή η παράμετρός τους είναι απλώς υπέροχη: Η τεράστια έκθεση φωτογραφίας που στήνεται στο Internet εδώ και χρόνια (η μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφίας που έχει γίνει ποτέ) είναι μία ακόμα επιβεβαίωση της χρησιμότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όταν τα χρησιμοποιούμε σωστά και δημιουργικά. Και το τηλέφωνό μας ως φωτογραφική μηχανή έχει βρει μία ακόμα χρησιμότητα, εξίσου σημαντική (ειδικά αν υπάρχει ταλέντο) με τη χρησιμότητά του ως μέσου επικοινωνίας. 

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_athens_detail Stock Images: Ο φωτογράφος Πάνος Κοκκινιάς «πλέκεται» στον ιστό της πόλης Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2019. Main_i-aiwnia-omorfia-tis-ontrei-xepmporn-se-mia-megali-ekthesi.w_l Σπάνια κλικ στην ομορφιά της Όντρεϊ Χέπμπορν Από τον φακό του Μπομπ Γουίλομπι. Main_2a9147cb-c438-4cf9-9522-3def10d19b42 Πέθανε ο φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης Είχε βραβευθεί με Πούλιτζερ. Main_mar_1 «Επτά Μέρες με τη Μέριλιν» μέσα από σπάνιες φωτογραφίες της Τον Μάρτιο του 1955, ο φωτορεπόρτερ Εντ Φάινγκερς πέρασε μια εβδομάδα φωτογραφίζοντας και καταγράφοντας με τον φακό του την καθημερινότητά της εμβληματικής φιγούρας του 20ου αιώνα. Main_1 Ημασταν κι εμείς πρόσφυγες Σπάνιες εκδόσεις, πρωτότυπα έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες και άλλα έντυπα του 19ου και 20ού αιώνα. Main_the_underwater_gallery_photo_1 Σε σπήλαιο της Αμοργού η πρώτη υποθαλάσσια έκθεση φωτογραφίας Από τον φωτογράφο και ελεύθερο δύτη Στέφανο Κόντο.
#load_content_with_ajax