Θέατρο | Είδα...

Είδα: το «Loot» σε σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου 02 Φεβρουαρίου 2015

Παρά τις αδυναμίες στην εκτέλεσή της, μια διασκεδαστική σάτιρα με έναν απολαυστικό Γιάννο Περλέγκα.

Παραστάσεις με αποτελέσματα σαν του «Loot» ξαναφέρνουν στην επικαιρότητα μια φράση που έχουμε αρκετά παραγκωνίσει, αλλά ειδικά στο πεδίο δημιουργίας είναι αναγκαιότητα: Ιστορία γράφουν οι παρέες. Για να μην υπερβάλλουμε, η κωμωδία του Τζο Ορτον όπως ανεβαίνει στο θέατρο του Νέου Κόσμου, δεν είναι μια παράσταση που θα μείνει στην ιστορία. Σίγουρα, όμως, είναι μια δουλειά που υπενθυμίζει τη χαρά και τη ζύμωση της ομάδας, τη φρεσκάδα και τον αυθορμητισμό της, μεταξύ τους, επικοινωνίας, του «εδώ και τώρα» που αυτή γεννάει, του χειροποίητου υλικού.
Και σε μια θεατρική σεζόν που οι κωμωδίες είναι μειονότητα, αυτά τα χαρακτηριστικά φτάνουν και περισσεύουν για να εκτιμήσεις τι είναι εκείνο που σου προκαλεί τελικά γέλιο: είναι η ίδια η ιστορία και οι ατάκες της ή μήπως και οι φορείς της;
Ακριβώς πριν από 50 χρόνια, ο Βρετανός συγγραφέας έγραψε μια έξυπνη, μαύρη κωμωδία για τον παραλογισμό και τη διαφθορά της εξουσίας -της αστυνομικής και της εκκλησιαστικής εν προκειμένω- που συναγωνίζεται αυτήν του περιθωρίου. Μια εξωφρενική ιστορία κατά την οποία ο μικροαπατεώνας γιος μιας οικογένειας την ημέρα που κηδεύεται η αδικοχαμένη μάνα του, κρύβει στο φέρετρό της το ποσό που αφαίρεσε μαζί με τον συνεργό και εραστή του από μια τραπεζική ληστεία. Ο επιθεωρητής Τράσκοτ όμως -καθόλου αδέκαστος και έντιμος- σκοπεύει να τους εκθέσει, όχι φυσικά για να αποδώσει δικαιοσύνη, αλλά για να κρατήσει τα κλεμμένα για τον εαυτό του. Στο ενδιάμεσο της πλοκής ο χήρος της εκλιπούσας και η νοσοκόμα της (που όπως αποδεικνύεται είναι μια σίριαλ κίλερ) περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την εξέλιξη της σάτιρας.
Το φαρσικό χιούμορ δίνει τη δυνατότητα στον Μάκη Παπαδημητρίου -εδώ από την πλευρά του σκηνοθέτη- να μεγεθύνει τα στερεότυπα γύρω από τις φιγούρες των ηρώων και -γιατί όχι- να εφαρμόσει πάνω τους αφομοιωμένα χαρακτηριστικά. Ο Τράσκοτ είναι γκαφατζής σαν τον Αστυνόμο Σαΐνη και τον Επιθεωρητή Κλουζώ, ενώ οι δύο νεαροί συνεργοί, Ντένις και Χαλ, έλκουν στοιχεία της κινησιολογίας τους που μας θύμισαν έντονα το σατιρικό βίντεο κλιπ «Sabotage» των Beastie Boys. Παρά τις όποιες ευκολίες στην ελληνοποίηση και στον εκσυγχρονισμό των αστείων ή την «κοιλιά» που κάνει προς το τέλος, η παράσταση χαρίζει πλούσιο γέλιο, κατά σημεία παρασύρει το κοινό της με το βιτριολικό χιούμορ, είναι διασκεδαστική χωρίς να είναι επιφανειακή. Ο Μάκης Παπαδημητρίου έχει οργανώσει τη σκηνοθεσία του αντλώντας φανερά στοιχεία από την πρακτική των ερμηνειών του – κάτι που σημαίνει ότι του είναι δύσκολο να μην παίζει.
Ευτυχώς όμως, διαθέτει εκτός από μια ομάδα φίλων και μια ομάδα καλών ηθοποιών διαθέσιμων να ακολουθήσουν την οπτική του. Ο Γιάννος Περλέγκας, τον οποίο καιρό είχαμε να δούμε σε κωμωδία (μετά από την «Τριλογία του παραθερισμού»), είναι ιδιαίτερα απολαυστικός και εκμεταλλεύεται κάθε αβανταδόρικη ατάκα του ρόλου του στο έπακρο, δίνοντας πόντους στο κωμικό αποτέλεσμα. Φυσικός και εκφραστικός ο Ομηρος Πουλάκης ως Ντένις σε μια καλή χημεία με τον Δημήτρη Πασσά που στην αρχή της παράστασης είναι λίγο μουδιασμένος, αλλά «ζεσταίνεται» στην πορεία. Η Κατερίνα Λυπηρίδου με έντονη κωμική προσωπικότητα κι εδώ να υποδύεται την αδίστακτη νοσοκόμα, ενώ ο Γιώργος Μακρής προσωποποιεί με κέφι τον αγγλικό μικροαστισμό και τη θρησκευτική αφέλεια.

Στέλλα Χαραμή

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_gia_2799 Είδα: το «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι» σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη Μια μοναδική παράσταση, η οποία, αν και αγγίζει μπεκετικού προβληματισμού θεματολογία, το κάνει με τόση απλότητα και αμεσότητα που είναι αδύνατον να φύγει κάποιος θεατής χωρίς να έχει γελάσει ή να έχει κλάψει ή να έχει προβληματιστεί ή να έχει απλώς διασκεδάσει. Main__mg_2592 Είδα: την «Απλή Μετάβαση» σε σκηνοθεσία Μίνωα Θεοχάρη Με φόντο την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα βλέπουμε ανάγλυφα τους φόβους, τις αντιφάσεις και τις δύσκολες ισορροπίες των σύγχρονων νέων. Main_%ce%9a%ce%bf%cf%85%ce%bc_%ce%9a%ce%bf%cf%85%ce%b1%cc%81%cf%843%c2%a9elinagiounanli Debate είδα-με: στο «Κουμ Κουάτ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού Μία παράσταση, δύο διαφορετικές απόψεις που καταδεικνύουν την υποκειμενικότητα, αλλά και το μεγαλείο της τέχνης του θεάτρου. Main_gida_1 Είδα: το «Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια» σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Νικορέστης Χανιωτάκης με τον ρυθμό, την ατμόσφαιρα, τις ερμηνείες και τα σκηνικά της, επιβεβαιώνει την ευφυία του κειμένου. Main_slider Είδα: τις «Φυλές» σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά Μια παράσταση που με διορθωτικές κινήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει το απόλυτο talk of the town. Main_site_header_950x460_dasi.jpg.950x0_q85_crop-scale Είδα: το «Δάση στα γόνατα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη Μία παράσταση - καταβύθιση στο ασυνείδητο. Εκεί που η ανάγκη για πίστη σε κάτι ανώτερο συναντά τον έρωτα και τον ...θάνατο.
#load_content_with_ajax