Θέατρο | Είδα...

Είδα: τις «Παράξενες ιστορίες» σε σκηνοθεσία Violet Louise 03 Ιουλίου 2018

Ευτυχής η επιλογή της Α. Παππά, η οποία απέδειξε ότι τα πολυμέσα είναι αδύναμα να στηρίξουν μια παράσταση, όταν υπάρχουν δυνατό κείμενο και ηθοποιός.

«Όλα όσα βλέπουμε ή ό, τι φαινόμαστε
Όνειρο είναι μέσα σε όνειρο…» Έ. Α. Πόε

Στον κλειστό χώρο της Πειραιώς 260, σε μια άδεια σκηνή με μόνο σκηνικό αντικείμενο μια καρέκλα, η σκηνοθέτις/περφόρμερ και μουσικός, Violet Louise (Λουίζα Κωστούλα) έστησε ένα σκηνικό πολυμέσων με ήχους, βιντεοπροβολές και μουσική. Εκεί διαδραματίστηκαν οι «Παράξενες Ιστορίες» που έδωσαν «σάρκα κι οστά» στην ποίηση του Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Οι θεατές της παράστασης είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τον λόγο στα ελληνικά ερμηνευμένο από την Αγλαΐα Παππά, αλλά και στο πρωτότυπο (αγγλικά) από την Violet Louise.

Άλλοτε ως ήρωας του Πόε κι άλλοτε ως ο ίδιος ο ποιητής,  με «όπλα» τις εκκωφαντικές της σιωπές, τη γεμάτη ένταση και πάθος υποκριτική της, αλλά και τα ίδια τα κείμενα, η Α. Παππά «καθηλωμένη» σε μια καρέκλα που θύμιζε αναπηρική, κατάφερε να ζωντανέψει στα μάτια μας την ποίηση του συγγραφέα.

Τα οπτικά πολυμέσα που χειρίστηκε η σκηνοθέτιδα κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εξπρεσιονιστική ατμόσφαιρα ισχυροποιώντας την ήδη στιβαρή ερμηνεία της Α. Παππά, αλλά και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά πλαισιώνοντας τη σκηνή. Κάποιες φορές επίσης, όπως στην αρχή και το τέλος με τα μάτια από το κοράκι, απέδωσαν με νατουραλιστικό τρόπο τη ζωώδη φύση του ανθρώπου.

Η μουσική λειτούργησε, επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση με τις βιντεο-προβολές, προσδίδοντας μια απόκοσμη αίσθηση στην ποίηση του Πόε. Διαφωνώ, ωστόσο, με το ότι η ποίηση στο πρωτότυπο ακούστηκε αποκλειστικά και μόνον τραγουδιστικά από την Violet Louise.

Στο σύνολό της η σκηνοθέτιδα έστησε μια παράσταση στην οποία ακούστηκε σχεδόν το μεγαλύτερο κομμάτι από την ποίηση του Έ.Α. Πόε. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα εικαστικό περιβάλλον (με προβολές και μουσική) που απέδωσε με ενδιαφέροντα τρόπο το «έργο» του Αμερικανού ποιητή. Ήταν ευτυχής η επιλογή της Α. Παππά, η οποία απέδειξε ότι τα πολυμέσα είναι αδύναμα να στηρίξουν μια παράσταση, όταν υπάρχουν δυνατό κείμενο και ηθοποιός.

Γιατί να το δω

-Για την μοναδική ερμηνεία της Αγλαΐας Παππά
-Για να γνωρίσω την ποίηση του Έ. Α. Πόε

Γιατί να μην το δω
- Για την άσκοπη, κάποιες φορές, χρήση των πολυμέσων που έθετε εκτός ρυθμού την παράσταση σε κάποια σημεία

Τόνια Τσαμούρη

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_slider Βυσσινόκηπος VS Απόψε αυτοσχεδιάζουμε: Ποιος κερδίζει στα σημεία; Χρόνο με το χρόνο είναι όλο και πιο δύσκολο να απολαύσουμε ένα κλασικό κείμενο όπως το έγραψε ο συγγραφέας του. Main_slider Συνεπιβάτες στο ταξίδι του Rio Grande Μία δροσερή σκηνοθετική προσπάθεια που, παρά τις αδυναμίες της, δρέπει καρπούς, αφήνοντας μία γλυκιά επίγευση. Main_b_25573_or_tspatroklos_skafidas-2614 Είδα: το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου Ένα πολύ ενδιαφέρον, αλλά και πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο, όμως, εκτροχιάστηκε λόγω των επαναλήψεων και της άσκοπης, συχνά, φλυαρίας. Main_proves_(015) Είδα: τον «Γυάλινο κόσμο» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά Ατμοσφαιρικό ανέβασμα που αναδεικνύει εύστοχα τις προθέσεις του συγγραφέα και απογειώνεται χάρη στην ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη. Main_%ce%a0%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82_%cf%83%ce%ba%ce%bf%cc%81%cf%84%cf%89%cf%83%ce%b5_%cf%84%ce%bf_%cf%83%ce%ba%cf%85%cc%81%ce%bb%ce%bf_%cf%84%ce%b1_%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b1%cc%81%ce%bd%cf%85%cf%87%cf%84%ce%b11%c2%a9domnikimitropoulou Είδα: το «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου Μια ευαίσθητη παράσταση που «σήκωσε» στους ώμους του ο Γιάννης Νιάρρος. Main_%ce%a4%ce%9f_%ce%94%ce%95%ce%99%ce%a0%ce%9d%ce%9f Είδα: Το «Δείπνο» σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ Μια αποστασιοποιημένη θεατρική προσέγγιση του ομώνυμου μυθισορήματος του Χέρμαν Κοχ.
#load_content_with_ajax