ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Θέατρο | Είδα...

Είδα: τις «Παράξενες ιστορίες» σε σκηνοθεσία Violet Louise 03 Ιουλίου 2018

Ευτυχής η επιλογή της Α. Παππά, η οποία απέδειξε ότι τα πολυμέσα είναι αδύναμα να στηρίξουν μια παράσταση, όταν υπάρχουν δυνατό κείμενο και ηθοποιός.

«Όλα όσα βλέπουμε ή ό, τι φαινόμαστε
Όνειρο είναι μέσα σε όνειρο…» Έ. Α. Πόε

Στον κλειστό χώρο της Πειραιώς 260, σε μια άδεια σκηνή με μόνο σκηνικό αντικείμενο μια καρέκλα, η σκηνοθέτις/περφόρμερ και μουσικός, Violet Louise (Λουίζα Κωστούλα) έστησε ένα σκηνικό πολυμέσων με ήχους, βιντεοπροβολές και μουσική. Εκεί διαδραματίστηκαν οι «Παράξενες Ιστορίες» που έδωσαν «σάρκα κι οστά» στην ποίηση του Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Οι θεατές της παράστασης είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τον λόγο στα ελληνικά ερμηνευμένο από την Αγλαΐα Παππά, αλλά και στο πρωτότυπο (αγγλικά) από την Violet Louise.

Άλλοτε ως ήρωας του Πόε κι άλλοτε ως ο ίδιος ο ποιητής,  με «όπλα» τις εκκωφαντικές της σιωπές, τη γεμάτη ένταση και πάθος υποκριτική της, αλλά και τα ίδια τα κείμενα, η Α. Παππά «καθηλωμένη» σε μια καρέκλα που θύμιζε αναπηρική, κατάφερε να ζωντανέψει στα μάτια μας την ποίηση του συγγραφέα.

Τα οπτικά πολυμέσα που χειρίστηκε η σκηνοθέτιδα κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εξπρεσιονιστική ατμόσφαιρα ισχυροποιώντας την ήδη στιβαρή ερμηνεία της Α. Παππά, αλλά και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά πλαισιώνοντας τη σκηνή. Κάποιες φορές επίσης, όπως στην αρχή και το τέλος με τα μάτια από το κοράκι, απέδωσαν με νατουραλιστικό τρόπο τη ζωώδη φύση του ανθρώπου.

Η μουσική λειτούργησε, επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση με τις βιντεο-προβολές, προσδίδοντας μια απόκοσμη αίσθηση στην ποίηση του Πόε. Διαφωνώ, ωστόσο, με το ότι η ποίηση στο πρωτότυπο ακούστηκε αποκλειστικά και μόνον τραγουδιστικά από την Violet Louise.

Στο σύνολό της η σκηνοθέτιδα έστησε μια παράσταση στην οποία ακούστηκε σχεδόν το μεγαλύτερο κομμάτι από την ποίηση του Έ.Α. Πόε. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα εικαστικό περιβάλλον (με προβολές και μουσική) που απέδωσε με ενδιαφέροντα τρόπο το «έργο» του Αμερικανού ποιητή. Ήταν ευτυχής η επιλογή της Α. Παππά, η οποία απέδειξε ότι τα πολυμέσα είναι αδύναμα να στηρίξουν μια παράσταση, όταν υπάρχουν δυνατό κείμενο και ηθοποιός.

Γιατί να το δω

-Για την μοναδική ερμηνεία της Αγλαΐας Παππά
-Για να γνωρίσω την ποίηση του Έ. Α. Πόε

Γιατί να μην το δω
- Για την άσκοπη, κάποιες φορές, χρήση των πολυμέσων που έθετε εκτός ρυθμού την παράσταση σε κάποια σημεία

Τόνια Τσαμούρη

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_ilektra_orestis_ivo_van_hove2_jan_versweyveld Είδα: την παράσταση «Ηλέκτρα/Ορέστης» σε σκηνοθεσία Ίβο Βαν Χόβε Ωμός, άκρατα ρεαλιστικός, ευριπίδειος λόγος σε μία παράσταση που μας έκοψε την ανάσα. Main_unnamed Είδα: την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού Μια παράσταση που ο λόγος της ακούγεται στο ακέραιο, ενώ πετυχαίνει παράλληλα να επικοινωνήσει πλήρη τα νοήματα του Ευριπίδειου κειμένου. Main_dikomascinema9_7182 Είδα: το «Δικό μας Σινεμά» σε σκηνοθεσία Θ. Παπαθανασίου - Μ. Ρέππα - Φ. Ευαγγελινού Μία χορταστική αναδρομή στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο ή αλλιώς στο «Δικό μας Σινεμά». Main_2.dominique-sebastien.credit.michelelaurent Είδα: το «Kanata» σε σκηνοθεσία του Ρομπέρ Λεπάζ Η παράσταση του Robert Lepage αποτελεί ιδιαίτερη εμπειρία για τον θεατή της φωτίζοντας τον εικαστικό και σημειολογικό κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου μέσα από τη ζοφερή ανθρώπινη πραγματικότητα. Main_press_photo_mpost_small_18437_ Είδα: τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» την εποχή των social media Η παράσταση αυτή όμως, με τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία, με έκανε να αναρωτηθώ για ποιο λόγο δεν επιλέγονται πλέον οι επιθεωρήσεις. Ίσως ήρθε η ώρα το τόσο δύσκολο και απαιτητικό αυτό θεατρικό είδος να κάνει και πάλι την εμφάνισή του. Main_original_703_(4) Είδα: τις «Αυτόχειρες Παρθένους» σε σκηνοθεσία Susanne Kennedy Αν κάποιος δε γνώριζε ήδη την ιστορία, θα πρέπει να δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να καταλάβει τι συνέβαινε επί σκηνής. Αλλά η σκηνοθεσία δε λειτούργησε ούτε σε επίπεδο σκηνικής performance, καθώς απομονώθηκε στα σκηνικά δρώμενα και στην, ομολογουμένως θεαματική, χρήση της multimedia τεχνολογίας.
#load_content_with_ajax