Θέατρο | Είδα...

Είδα: την «Τζασμίν» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή 21 Νοεμβρίου 2018

Καλοστημένη θεατροποίηση της οσκαρικής ταινίας που “χάνει” από την προσέγγιση του κεντρικού χαρακτήρα.

Το θεατρικό ανέβασμα μιας ταινίας του Γούντι Αλεν βάζει ψηλά τον πήχη σε οποιαδήποτε προσπάθεια. Οι χαρακτήρες, οι νευρώσεις και τα ψυχοδράματα τους μπαίνουν αυτόματα σε πρώτο πλάνο – χωρίς βεβαίως να υποτιμάται το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται. Πόσο μάλλον, στην «Blue Jasmine», όπου ο Αλεν κατασκευάζει την στιβαρή και ολοκληρωμένη ηρωίδα της ώριμης περιόδου της καριέρας του και την τοποθετεί σε μια κοινωνία με ‘κανονικούς’ ανθρώπους. Με αυτά ως δεδομένα, η απόφαση της Ελένης Ράντου να μετασκευάσει ένα σενάριο σε θεατρικό έργο και να το ανεβάσει ήθελε τόλμη, κόπο και παραγωγή αυξημένων απαιτήσεων και κόστους.

Τίποτα δεν μοιάζει να φόβισε την πρωταγωνίστρια και θιασάρχη, αφού παρουσιάζει – σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή – την πιο καλή (ως σύνολο) παράσταση του θεάτρου της μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Κατάδικου μου».

Ξεκινώντας από τη διασκευή του σεναρίου (και σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Χατζηνικολάου) παρέδωσε ένα κείμενο που εστιάζει με επιμέλεια στα πρόσωπα και, μ’ έναν τρόπο, τα ‘γειώνει’ στη σκηνή∙ τους δίνει, δηλαδή, θεατρική βαρύτητα. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως η «Blue Jasmine» είναι εμπνευσμένη από το εμβληματικό έργο του Τένεσι Γουίλιαμς «Λεωφορείο, ο πόθος». Η συμπλεγματική και συναισθηματικά τραυματισμένη Μπλανς Ντυμπουά με ψευδαισθήσεις μεγαλείου που καταφεύγει στον αμερικανικό Νότο για να βρει καταφύγιο στο σπίτι της αδελφής της, εδώ «αντικαθίσταται» από τη Τζάσμιν, μια αστή της Νέας Υόρκης, παντρεμένη μ’ έναν γοητευτικό μεγαλοεπενδυτή. Εν μια νυκτί, η Τζάσμιν τα χάνει όλα όταν ο άνδρας της συλλαμβάνεται για απάτες και αυτοκτονεί μόλις οδηγείται στη φυλακή. Έτσι, αναγκάζεται να πάρει το δρόμο του Σαν Φρανσίσκο αναζητώντας τη μικροαστή αδελφή της και ένα καταφύγιο καθώς όλα γύρω της έχουν καταρρεύσει.

Η «Blue Jasmine» ήταν μια από τις λίγες φορές όπου ο Γούντι Αλεν εξέθεσε μαζί με τους ήρωες του μια κοινωνική συνθήκη – κι εδώ δεν είναι άλλη από το καπιταλιστικό σύστημα, τον εθισμό στο χρήμα και στο φαίνεσθαι και την αλλοτρίωση της ηθικής – κάτι που η Ράντου όχι μόνο εκμεταλλεύτηκε, αλλά ανέδειξε στη διασκευή της.

Με βάση αυτό το υλικό, ο Σταμάτης Φασουλής οργάνωσε μια κομψή, ευρηματική και εύρυθμη παράσταση, παρά την υπολογίσιμη διάρκεια της. Το κυκλικό σκηνικό του εξασφάλισε τη διαρκή εναλλαγή σκηνών σε κινηματογραφικό ρυθμό – κάνοντας αναφορά και στο παρελθόν του έργου. Η εναλλαγή τόσο στον τόπο όσο στον αφηγηματικό χρόνο μπορεί στο σινεμά να λογίζεται ως flash back, στο θέατρο όμως ωθεί τους πρωταγωνιστές της παράστασης να περνούν κάθε φορά σε μια άλλη ερμηνευτική διάθεση από αυτή που βρίσκονταν μερικά δευτερόλεπτα πριν.

Στη διανομή συναντάμε διακεκριμένους ηθοποιούς που δεν εμφανίζονται συχνά σε κεντρικά θέατρα (κι αυτή είναι μια ακόμα επιτυχία της Ράντου) να ανταποκρίνονται καλά στους ρόλους τους. Της διανομής ξεχωρίζει η Γαλήνη Χατζηπασχάλη που ερμηνεύει το ρόλο της αδελφής της Τζασμίν, Τζίντζερ λες και κουβαλούσε από πάντα το νευρωτικό κενό στο οποίο πέφτουν οι ήρωες του Γούντι Αλεν· εκεί όπου δεν είναι διακριτό αν η κωμικότητα προκύπτει ως πρωταρχική αντίδραση ή ως προϊόν απελπισίας. Ο Μάξιμος Μουμούρης στο ρόλο του αυτόχειρα συζύγου της Τζασμίν νικάει την αποσπασματικότητα του ρόλου του (αφού πρόκειται για έναν ήρωα που προκύπτει μόνο ως ανάμνηση) και αποδίδει το πορτρέτο ενός γνήσιου φορέα του καπιταλιστικού συστήματος. Ο Παντελής Δεντάκης ενδύεται με περισσή φυσικότητα το ρόλο του μπρουτάλ και άξεστου συντρόφου της Τζίνζτερ, Τσίλυ, προσεγγίζοντας τον με μεγαλύτερη ελαφρότητα από την πρωτότυπη εκδοχή του. Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος φέρει την αναγκαία ιλουστρασιόν στιβαρότητα του νέου συντρόφου της Τζασμίν που ονειρεύεται να της δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην πολυτελή ζωή (που ζούσε μέχρι τότε). Ο Κώστας Κορωναίος κρατάει με φαρσική διαύγεια δύο ρόλους ενώ σε συντομότερες εμφανίσεις αλλά με επάρκεια εμφανίζονται και οι Ορέστης Καρύδας και Δημήτρης Καπετανάκος.

Παρότι, η ομάδα γύρω της δημιουργεί ένα στέρεο περιβάλλον, η ερμηνεία της ίδιας της Ελένης Ράντου στον ομώνυμο ρόλο είναι ελλιπής. Η ανάγνωση της αναλώνεται σε μια προφανή εξωστρέφεια, στερώντας από την ηρωίδα την αναγκαία εσωτερικότητα. Αν εξαιρέσουμε την τελευταία σκηνή της παράστασης όπου εκεί μοιάζει να φωτίζει πιο λεπτές αποχρώσεις περιοχές, η Ράντου προσεγγίζει αρκετά επιφανειακά τις αντιθέσεις του χαρακτήρα της και την ψυχολογική της ακροβασία. Η βαθύτητα και η ευθραυστότητα της ερμηνείας της Κέιτ Μπλάνσετ – αυτή εξάλλου μας σύστησε την Τζασμίν - φαίνεται πως δεν ενέπνευσε την Ελληνίδα συνάδελφο της.

Αναμφίβολα, αυτή η επιλογή πλήττει την παράσταση που, στην τελική αποτίμηση της είναι μια τίμια, καλοστημένη και καλοπαιγμένη προσπάθεια.

 Γιατί να το δω:
- Για το σύνολο των καλών ερμηνειών
- Για το ρίσκο της θεατροποίησης σεναρίου του Γούντι Αλεν
- Για την εύρυθμη σκηνοθεσία.

Γιατί να μη το δω:
- Για την ελλιπή ερμηνεία της Ελένης Ράντου.

 

Στέλλα Χαραμή

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_0v6a4921-1_ Είδα: την «Εντα Γκάμπλερ» σε σκηνοθεσία Ζωής Χατζηαντωνίου Μια παράσταση που συνοδεύεται από πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες. Main_slider Είδα: «Το Τέλος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα «Τα δάκρυα των ανθρώπων είναι περιορισμένα. Για καθέναν που αρχίζει να κλαίει, κάπου αλλού κάποιος άλλος σταματά.»* Main_elena_karakouli_himmelweg-_site_10_photo_elina_giounanli Είδα: το "Himmelweg" σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη Το «Himmelweg» είναι ένα θεατρικό αριστούργημα, ένα μάθημα ζωής, μια παράσταση από την οποία φεύγεις ταυτόχρονα συγκλονισμένος και βαθιά προβληματισμένος! Main_%ce%a4%ce%bf_%ce%be%cf%85%cc%81%cf%80%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1_%cf%84%ce%b7%cf%82_%ce%91%cc%81%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%be%ce%b7%cf%822%c2%a9domnikimitropoulou Είδα: το «Ξύπνημα της Άνοιξης» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά Μία παράσταση με άποψη και αισθητική που «πνίγηκε» μέσα στις ορμές της. Main_e582c863-b6e1-443b-9ec6-ef1d0d465eb1 Είδα: τη «Φαλακρή τραγουδίστρια» σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη Καλοφτιαγμένη, από κάθε άποψη, μεταμοντερνική κωμωδία. Main_%ce%95%ce%b9%ce%ba.1-1024x876 Είδα: τον «Μικρό Πρίγκηπα και το Ρόδο του» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Τσαπακίδη Μια παράσταση-ύμνος στην αγάπη και τον έρωτα.
#load_content_with_ajax