Θέατρο | Είδα...

Ένα «Φτερωτό Άλογο» στο Μέγαρο Μουσικής 05 Μαρτίου 2019

Η παράσταση προσφέρεται για μικρούς και μεγάλους...

Τον Νίκο Καζαντζάκη τον γνώρισα, παιδάκι ακόμα του Δημοτικού, όταν διάβασα τον «Καπετάν Μιχάλη». Είναι αυτό βιβλίο για παιδιά, θα ρωτήσει κάποιος. Φαντάζομαι πως όχι, αλλά με γοήτευσε αρχικά η μορφή αυτού του παράξενου ήρωα και μετά πια ήταν αργά… Ακολούθως, πήρα στα χέρια μου τον «Φτωχούλη του Θεού» και ο Καζαντζάκης μπήκε πλέον στη, λογοτεχνική, μου ζωή για τα καλά.
Μεγάλη πια, και σχετικά πρόσφατα μάλιστα, ανακάλυψα ότι ο Νίκος Καζαντζάκης είχε γράψει και παιδικά μυθιστορήματα*. Πρόκειται για τον «Μέγα Αλέξανδρο» και το «Στα παλάτια της Κνωσσού». Στο πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, ασχολήθηκε με τη ζωή του Μέγα Αλέξανδρου, από τότε που δάμασε το αγαπημένο του άλογο, τον Βουκεφάλα, μέχρι το θάνατό του, ενώ στο δεύτερο, ασχολήθηκε επίσης με την ελληνική αρχαιότητα και επικεντρώθηκε στη μυθολογική πάλη του Θησέα με το Μινώταυρο.
Αγνοούσα πλήρως ωστόσο, μέχρι προ ημερών, το «Φτερωτό Άλογο» του Νίκου Καζαντζάκη, το τρίτο παιδικό του μυθιστόρημα. Σε αντίθεση με τα άλλα δύο, αυτό αφορά στην ιστορία ενός μαγικού αλόγου, ενώ εκτυλίσσεται στη μαγευτική Περσία και την παραμυθένια Βεγγάλη. Βασισμένος στον μύθο από τις Χίλιες και μια νύχτες, ο Καζαντζάκης έπλασε ένα παραμύθι, που ταξιδεύει τον αναγνώστη του, έστω και νοερά, στην Ανατολή του παρελθόντος, όπου όλα ήταν παραμυθένια και μαγικά, μακριά από τη σημερινή καταστροφή και δυστυχία που έχει απλώσει το βαρύ της πέπλο σε όλα αυτά τα μέρη….

Το ανέκδοτο αυτό παιδικό διήγημα διάλεξε για να παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, αναβιώνοντας το ένδοξο παρελθόν μιας περιοχής ολοκληρωτικά παρηκμασμένης πλέον. Εξαιρετική επιλογή σε ένα πραγματικά μαγευτικό ανέβασμα που «μυρίζει» ανατολή. Τα σκηνικά (Θάλεια Μέλισσα), τα κοστούμια (Ιφιγένεια Νταουντάκη), οι φωτισμοί (Στέλλα Κάλτσου), αλλά και η ζωντανή, επί σκηνής, μουσική (του Νίκου Κυπουργού) αποτελούν τα βασικά συστατικά που πλαισιώνουν μιαν ευφάνταστη, ζωντανή, συχνά διαδραστική σκηνοθεσία, γεμάτη χιούμορ και μαγεία. Ο Β. Μαυρογεωργίου έστησε ένα υπέροχο παραμύθι μετατρέποντας με τέτοιο τρόπο το χώρο τόσο της σκηνής, όσο και των θεατών, ώστε να θυμίζει καραβάνι της Ανατολής. Άξιοι συνοδοιπόροι του σε αυτό το ταξίδι οι: Ειρήνη Κωσταντίνου, Μιχάλης Βρεττός, Θανάσης Δόβρης, Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Μιχάλης Κοιλάκος, Σωτήρης Μεντζέλος, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Γιώργος Τσούρμας, Γιώργος Φουντούκος, Θανάσης Χαλκιάς, Στέλιος Χατζηγεωργίου. Οι 12 ηθοποιοί παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν, ενώ παράλληλα διατηρούν ζωντανή την επαφή με τους μικρούς θεατές, αλλά και με τους μεγάλους. Η παράσταση αυτή προσφέρεται για μικρούς και για μεγάλους, μεταφέροντάς σας σε μια εποχή και σε μέρη, που ανήκουν οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν….


«Το Φτερωτό Άλογο» του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (έως και τις 21 Απριλίου 2019)


*Ο Καζαντζάκης μετέφρασε επίσης πολλά ξένα παιδικά μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων του Ιούλιου Βερν και του Τσαρλς Ντίκενς, αλλά και το «Το καλύβι του Μπαρμπά Θωμά», τη «Μάγια τη Μέλισσα», αλλά και «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ»

Τόνια Τσαμούρη

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_dikomascinema9_7182 Είδα: το «Δικό μας Σινεμά» σε σκηνοθεσία Θ. Παπαθανασίου - Μ. Ρέππα - Φ. Ευαγγελινού Μία χορταστική αναδρομή στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο ή αλλιώς στο «Δικό μας Σινεμά». Main_2.dominique-sebastien.credit.michelelaurent Είδα: το «Kanata» σε σκηνοθεσία του Ρομπέρ Λεπάζ Η παράσταση του Robert Lepage αποτελεί ιδιαίτερη εμπειρία για τον θεατή της φωτίζοντας τον εικαστικό και σημειολογικό κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου μέσα από τη ζοφερή ανθρώπινη πραγματικότητα. Main_press_photo_mpost_small_18437_ Είδα: τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» την εποχή των social media Η παράσταση αυτή όμως, με τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία, με έκανε να αναρωτηθώ για ποιο λόγο δεν επιλέγονται πλέον οι επιθεωρήσεις. Ίσως ήρθε η ώρα το τόσο δύσκολο και απαιτητικό αυτό θεατρικό είδος να κάνει και πάλι την εμφάνισή του. Main_original_703_(4) Είδα: τις «Αυτόχειρες Παρθένους» σε σκηνοθεσία Susanne Kennedy Αν κάποιος δε γνώριζε ήδη την ιστορία, θα πρέπει να δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να καταλάβει τι συνέβαινε επί σκηνής. Αλλά η σκηνοθεσία δε λειτούργησε ούτε σε επίπεδο σκηνικής performance, καθώς απομονώθηκε στα σκηνικά δρώμενα και στην, ομολογουμένως θεαματική, χρήση της multimedia τεχνολογίας. Main_vasilis_mavrogeorgiou_kontra_stin_eleftheria_site_07_photo_patroklos_skafidas Είδα: το «Κόντρα στην ελευθερία» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου Μια εξαιρετική παράσταση, συλλήβδην, με μοναδική παραφωνία την at your face αφήγηση στο μονόπρακτο με θέμα την παιδοφιλία. Main_original_slider Παντελής Φλατσούσης: Το kid της σκηνοθεσίας Tο εγχείρημα του σκηνοθέτη να συνδέσει το πρώην ιστορικό 60ο Λύκειο Κυψέλης με τον οικιστικό χάρτη της Κυψέλης ήταν αληθινά ευφυές και απέδωσε.
#load_content_with_ajax