Θέατρο | Είδα...

Είδα: το «Ύψωμα 731» σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη 15 Μαρτίου 2019

Το κείμενο έχει τη ροή και τη δύναμη ενός ολοκληρωμένου έργου.

«Έτσι τους βρήκανε στο ύψωμα οι Ιταλοί. 731 μέτρα πάνω απ την γη. 731 μέτρα πάνω από τον Άδη. Τα γόνατα έξω. Τα παπούτσια σκισμένα στα ποδάρια. Ρακένδυτοι. Στα πρόσωπα τα κόκαλα, μόνο τα κόκαλα είχαν μείνει».

Πώς περιγράφει κανείς την κόλαση μιας μάχης; Τη χειροπιαστή φρίκη του θανάτου; Την αγωνία της τελευταίας στιγμής; Τις ψείρες, την πείνα, το κρύο, τον πόνο, την καταστροφή...

Μετά από εκείνη τη σημαδιακή παράσταση του 2011, όπου ο πολύ νεαρός τότε Αρης Μπινιάρης έδωσε πνοή στον ριζοσπαστικό λόγο του Σκαρίμπα («Το Θείο Τραγί») μέσα από μια performance όπου ο ηλεκτρισμός της μουσικής γινόταν κομμάτι της παράφορης απαγγελίας του, σήμερα επιστρέφει και πάλι στη… βάση του, με ένα δικής του γραφής έργο (το «Ύψωμα 731») εμπνευσμένο από την ηρωική, αλλά πολύ αιματηρή μάχη που έδωσε ο ελληνικός στρατός εναντίον των Ιταλών την άνοιξη του 1941 στα σύνορα Αλβανίας/ Ελλάδας.

 Όπως και στο «Θείο Τραγί», έτσι και τώρα παρακολουθούμε την εμπύρετη «σωματική» ερμηνεία ενός κειμένου που αυτή τη φορά μοιράζονται δύο, ο Άρης Μπινιάρης και ο Κωνσταντίνος Σεβδαλής. Το κοινό σημείο με το «τραγί» είναι ότι και τότε και τώρα ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι η γλώσσα. Και ο ρυθμός της. Η γλώσσα και το... σφυροκόπημά της. Η γλώσσα και το θρίλερ που σε βάζει να ζήσεις μαζί του (εντείνοντας τις εντυπώσεις), η παραφορά και ο ηλεκτρισμός μιας ροκ μπάντας που παίζει ζωντανά (σύνθεση και εκτέλεση μουσικής: Βίκτωρας Κουλουμπής μπάσο, Πάνος Σαρδέλης τύμπανα, Χρήστος Γεωργόπουλος κιθάρα).

Με έναν ηλεκτρονικό ήχο «χαλί» στο ξεκίνημα, που λες και προμηνύει την καταστροφή σε εισάγει στο …θρίλερ, η παλλόμενη φωνή του Κ. Σεβδαλή, ενώ δίπλα του ο Α. Μπινιάρης απλώς κρατάει το μικρόφωνο και κοιτάζει με ένταση την πλατεία. Το βλέμμα του λες και «κοιτάζει» τη φρίκη. Συμμετέχει κοιτάζοντας και κρατώντας το μικρόφωνο. Όταν μπει και ο ίδιος στο παιχνίδι «αίμα στον αέρα, αίμα στον αέρα, αίμα στον αέρα, αίμα στον αέρα... Καταιγισμός πυρός, εδάφους αέρος. Άφαντος ο Μιχάλης, άφαντος. Ολοσχερώς. Ορυμαγδός. Φωτιά…».

Οι λέξεις σε σφυροκοπούν, οι ήχοι σε σφυροκοπούν, οι «αστραπές σκίζουν τη θολούρα». Κάποια στιγμή τα φώτα της σκηνής χαμηλώνουν, η αίθουσα βυθίζεται στο σκοτάδι και μπροστά στα μάτια σου είναι δυο σκελετοί που απαγγέλλουν- μέρος και αυτό μιας σκηνοθεσίας που ενώ χρησιμοποιεί το εφέ του μακιγιάζ, το κάνει τόσο όσο. Μέτρο και σ’ αυτό. Όλα στην υπηρεσία του κειμένου και των δύο ηθοποιών που λες και άνοιξαν τα έγκατα της γης και ήρθαν να μας πουν την ιστορία σαν αυτόπτες μάρτυρες. 1243 οι απώλειες, 4016 οι τραυματίες, 42 αγνοούμενοι στο Υψωμα 731.

 Το κείμενο έχει τη ροή και τη δύναμη ενός ολοκληρωμένου έργου και η παράσταση που διαρκεί λιγότερο από μια ώρα, υπογραμμίζει και πάλι κάτι που ο Μπινιάρης είχε προσπαθήσει (επιτυχώς) απ’ το 2011: Εν αρχή ην η γλώσσα - όλα μέσα απ’ αυτήν...

Χάρη Ποντίδα

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_slider Είδα: τη «Μελάχρα» σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου Μια φλύαρη παράσταση χωρίς έμπνευση, αλλά και χωρίς αληθινό λόγο ύπαρξης. Main_slider Λουόμενες που «εγκλωβίζονται» σε καθαρτήρια... παγίδα Τι συμβαίνει όταν μια καλοστημένη παράσταση «πατά» πάνω σ΄ένα ασταθές δραματουργικό πεδίο. Main_%ce%a6%ce%b9%ce%bb%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82_pr_photo_by_%c2%a9_karol_jarek_(1)_ Είδα: τον «Φιλοκτήτη» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου Κλειστού τύπου προσέγγιση της σοφόκλειας τραγωδίας που αναβαθμίζεται σημαντικά από τις ερμηνείες. Main_1x4a9808 Είδα: τα «Μελίσσια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη Μια παράσταση που «διάβασε» πιστά το κείμενο, παραβλέποντας τα μαγικά κλειδιά που κρατάει κάθε σκηνοθέτης στα χέρια του. Main_slider Είδα: τον «Κύκλο του έρωτα» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου Έξυπνη, ευφρόσυνη και καλοπαιγμένη αναθεώρηση του έργου του Σνίτσλερ. Main_%ce%93%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%cf%8c_%ce%a3%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bf_%ce%9c%ce%b7%ce%b4%ce%ad%ce%bd_2 Είδα: την «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου Ο Σάββας Στρούμπος δείχνει ότι διαθέτει ερεθίσματα και ιδέες σχετικά με το αρχαίο δράμα. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει κατασταλάξει σχετικά με τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει.
#load_content_with_ajax