Θέατρο | Νέα

Κονσταντίν Στανισλάφσκι: 156 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Ρώσου σκηνοθέτη 17 Ιανουαρίου 2019

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο σ΄αυτόν.

Αφιερωμένο στον Κονσταντίν Σεργκέγεβιτς Στανισλάφσκι είναι το σημερινό doodle της Google καθώς συμπληρώνονται 156 χρόνια από τη γέννησή του.
O Στανισλάφσκι ήταν σκηνοθέτης και πρωτοπόρος της υποκριτικής του ρωσικού θεάτρου, υπεύθυνος μιας μεγάλης καινοτομίας στην υποκριτική που χρησιμοποιείται από τον 20ό αιώνα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Γεννημένος στη Μόσχα στις 17 Ιανουαρίου του 1863 ο Κονσταντίν Σεργκέγεβιτς Στανισλάφσκι μεγάλωσε σε εξέχουσα ρωσική οικογένεια που υποστήριζε το ενδιαφέρον του για το θέατρο καθώς από ένα απλό χόμπι μετατράπηκε στο πάθος του. Αρχικά επικεντρώθηκε στην ενεργητικότητά του, εξευγενίζοντας την τέχνη του σε μία προσπάθεια να φέρει τη συναισθηματική αλήθεια στη σκηνή.


Αργότερα άρχισε να ενδιαφέρεται για τη σκηνοθεσία και την παραγωγή, ιδρύοντας το περίφημο θέατρο της Μόσχας το 1898. Η πρεμιέρα του 1904 του «Βυσσινόκηπου» του Τσέχοφ θεωρείται ευρέως αριστούργημα του σύγχρονου θεάτρου.
Μεταξύ των συνεισφορών του στον κόσμο του θεάτρου, ο Στανισλάφσκι ανέπτυξε ένα ισχυρό σύστημα για την κατάρτιση των ηθοποιών και οι ιδέες του ήταν βαθιά σημαντικές για την ανάπτυξη αυτού που τώρα είναι γνωστό ως μέθοδος δράσης. Το σύστημα Στανισλάφσκι εστίαζε στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής αλήθειας πάνω στη σκηνή διδάσκοντας στους ηθοποιούς να "ζουν το ρόλο" κατά τη διάρκεια της παράστασης. Παρότι αρχικά έγινε γνωστός στις ΗΠΑ για το ρεαλισμό του, ο Στανισλάφσκι ανέπτυξε το σύστημα για να εφαρμόζεται σε όλες τις μορφές θεάτρου, σκηνοθετώντας μελόδραμα, βαριετέ, όπερα κλπ. Προκειμένου να δημιουργήσει μια ομάδα ηθοποιών που να δουλεύουν σαν καλλιτεχνικό σύνολο, άρχισε να οργανώνει μια σειρά εργαστηρίων, στα οποία οι νεαροί ηθοποιοί εκπαιδεύονταν στο σύστημά του. Στο πρώτο εργαστήριο του ΘΤΜ, οι ηθοποιοί διδάσκονταν να χρησιμοποιούν τις μνήμες τους για να εκφράζουν φυσικά τα συναισθήματα. Ο Στανισλάφσκι σύντομα παρατήρησε ότι μερικοί από τους ηθοποιούς που χρησιμοποιούσαν ή έκαναν κατάχρηση της συναισθηματικής μνήμης κατέληγαν σε υστερία. Αν και ποτέ δεν αποκήρυξε τη συναισθηματική μνήμη σαν απαραίτητο εργαλείο του ηθοποιού, άρχισε να αναζητά για λιγότερο επώδυνους τρόπους πρόσβασης στο συναίσθημα, δίνοντας τελικά έμφαση στη χρήση από τον ηθοποιό της φαντασίας και της πίστης στις δεδομένες συνθήκες του σεναρίου παρά των δικών του και συχνά οδυνηρών μνημών. Aργότερα δούλεψε πάνω στη μέθοδο των σωματικών δράσεων. Αυτό αναπτύχθηκε στις αρχές του '30 και λειτουργούσε αντίστροφα απ' τη συναισθηματική μνήμη. Εστίαζε στις σωματικές δράσεις που ενέπνεαν αληθοφανή συναισθήματα και περιλάμβανε αυτοσχεδιασμό και συζήτηση. Χαρακτηριστική είναι για τον ηθοποιό η καλλιέργεια της συγκινησιακής μνήμης. Συνέχιζε να επιδιώκει να φτάσει στο υποσυνείδητο μέσω του συνειδητού.
«Δεν υπάρχουν μικρά κομμάτια», παρατηρεί ο Στανισλάφσκι. «Μόνο μικροί ηθοποιοί».

Με την επινόηση μιας σειράς επτά ερωτήσεων, βοήθησε τους επίδοξους ηθοποιούς να κατανοήσουν καλύτερα τους χαρακτήρες και τα κίνητρά τους.
Οι ερωτήσεις που παρουσιάζονται στο animation του σημερινού (17/1) Doodle περιλαμβάνουν:
Ποιος είμαι;
Πού είμαι;
Τι ώρα είναι;
Τι θέλω
Γιατί το θέλω;
Πώς θα πάρω αυτό που θέλω;

Τι πρέπει να ξεπεράσω για να πάρω αυτό που θέλω;
Όσο απλά και αν φαίνονται τα ερωτήματα, η απάντηση σε αυτά απαιτεί εκτεταμένη έρευνα και προβληματισμό. Κατά τη διάρκεια της πρόβας, ο Στανισλάφσκι σχολίαζε συχνά «δεν σας πιστεύω», πιέζοντας τους ηθοποιούς για να φέρουν τις παραστάσεις τους στη ζωή τους, σκάβοντας στις ψυχές τους.

Σε αναγνώριση των συνεισφορών του στο ρωσικό θέατρο, του απονεμήθηκε το κόκκινο πανό της εργασίας, το Τάγμα του Λένιν και ο τίτλος «Καλλιτέχνης του λαού της Σ.Σ.Σ.Α.»

Tospirto team

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_antinoos_almpanhs_2 Ο Αντίνοος Αλμπάνης κραυγάζει για...βοήθεια στο «Φινιστρίνι» Σκηνοθετεί ο Πέτρος Φιλιππίδης. Main_slider Η Γυναίκα του Καίσαρα και το... θέατρο! Φωτοτυπημένα πρόχειρα προγράμματα παραστάσεων, ακατάλληλα καθίσματα, απαράδεκτες τουαλέτες και πολλά άλλα κακώς κείμενα. Main_sefer-1068x601 Και ο Σεφερλής σε μιούζικαλ; Οι ηθοποιοί που ασχολούνται με το μιούζικαλ έχουν φάει τη ζωή τους στις σχολές χορού και τραγουδιού. Main_tzortzis_708 «Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Τζώρτζης Σε ηλικία 81 ετών. Main_rejection_photo2a Oι Dirty Granny Tales επιστρέφουν με το Rejection vol.2 Στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για 4 μοναδικές εμφανίσεις.
#load_content_with_ajax