ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Θέατρο | Νέα

«Θάλαμος αρ.6» από την Γιολάντα Μαρκοπούλου στο Οδού Κεφαλληνίας 20 Απριλίου 2015

Η αριστουργηματική νουβέλα του Τσέχωφ θα παρουσιαστεί, σε πανελλήνια πρώτη, από την ομάδα του Συνεργείου.

Σχεδόν ενάμιση μήνα προτού κατηφορίσει στο Κτίριο Ε της Πειραιώς 260 για να παρουσιάσει 3 και 4 Ιουνίου την παράσταση «Είμαστε οι Πέρσες!» με την ομάδα Station Athens, η Γιολάντα Μαρκοπούλου βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμάσεις για ένα τολμηρό, θεατρικό εγχείρημα. Μαζί με την ομάδα του Συνεργείου θα ανεβάσουν για πρώτη φορά στη χώρα μας την αριστουργηματική νουβέλα του Άντον Τσέχωφ, «Θάλαμος αρ.6» (1892), από 6 Μαΐου στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλλήνιας. Πρόκειται για ένα από τα πιο σκληρά και σκοτεινά κείμενα του Ρώσου συγγραφέα, που θίγει μια θεματολογία πολύ ασυνήθιστη για τα δεδομένα του 19ου αιώνα, κι όχι μόνο. Με αφετηρία τα προσωπικά βιώματα του «γιατρού» Τσέχωφ και εργαλείο την πάντα διεισδυτική ματιά του, ανατέμνει μια πραγματικότητα ζοφερή, που λίγο απέχει από αυτήν των ψυχιατρείων του 20ού αιώνα. «Κύριο θέμα του είναι ο εγκλεισμός και η λεπτή γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στον ασθενή και στον υγιή άνθρωπο, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει», σημειώνει η σκηνοθέτις, η οποία για τη δημιουργία της παράστασης πραγματοποίησε έρευνα πάνω στο ψυχιατρείο της Λέρου. Σχετικά με την υπόθεσή της, αναφέρει: «Διαδραματίζεται σε μια ψυχιατρική πτέρυγα ενός νοσοκομείου επαρχιακής πόλης και παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την πορεία της ζωής του γιατρού Ράγκιν από τη γεμάτη προσδοκίες και όνειρα ιατρική του αποστολή, έως την ηθική και τελικά φυσική του εξόντωση, που περνά μέσα από την προσωπική παραίτηση. Με καταλύτη τη συνάντησή του με έναν έγκλειστο ψυχιατρικό ασθενή και την πυροδότηση της ξεχασμένης ανάγκης για ανθρώπινη επικοινωνία έξω από κοινωνικές συμβάσεις, ο Ράγκιν καθίσταται θύμα της πανίσχυρης κοινωνικής δομής που δεν συγχωρεί τη διαφορετικότητα και καταλήγει ο ίδιος έγκλειστος στον Θάλαμο αρ. 6». Ο παραλληλισμός της θεματικής του έργου με το σήμερα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Όπως η ίδια τονίζει, «σήμερα βιώνουμε ένα αντίστοιχο αδιέξοδο, το οποίο μας οδηγεί ορισμένες φορές στην απραξία. Αν και θέλουμε να αλλάξουμε και να κάνουμε κάτι για αυτό, υπάρχει ένα σύστημα που δεν μας αφήνει να δράσουμε και να υλοποιήσουμε την επιθυμία μας για αλλαγή. Ένα σύστημα από το οποίο τίποτα και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει… Αυτό συμβαίνει και με τον Ράγκιν. Είναι ένας άνθρωπος με πολιτική θέση, μιας και είναι διευθυντής ενός δημόσιου οργανισμού, που θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση, αλλά δυστυχώς δεν το πράττει και το σύστημα τον “καταπίνει”. Το παρακάτω απόσπασμα από το έργο είναι άλλωστε ενδεικτικό: "Όταν σας πουν πως είναι χαλασμένα τα νεφρά σας ή έχει πάθει διόγκωση η καρδιά σας κι αρχίσετε να κάνετε θεραπεία, ή αν σας πουν πως είστε τρελός ή εγκληματίας, δηλαδή, με δυο λόγια, όταν οι άνθρωποι στρέψουν ξάφνου την προσοχή τους στο άτομό σας, να ξέρετε πως έχετε εμπλακεί σ’ έναν φαύλο κύκλο απ’ τον οποίο δεν πρόκειται να βγείτε ποτέ σας. Θα προσπαθείτε να βγείτε και θα χάσετε χειρότερα το δρόμο σας. Παραδοθείτε τότε, γιατί καμία ανθρώπινη δύναμη δεν πρόκειται πια να σας σώσει. Έτσι νομίζω…"».
Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Νίκος Κυριακίδης, Μιχάλης Μουλακάκης, Παναγιώτης Παναγόπουλος. Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου. Διασκευή - δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού. Σκηνικά – κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου - Αριστοτέλης Καρανάνος. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης. Κίνηση: Pauline Huguet. Βοηθοί παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου, Γιούλη Βαρδιάμπαση. Οργάνωση παραγωγής: Ελίνα Φέσσα. Παραγωγή: Polyplanity Productions.
Info: από 6 Μαΐου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Κάθε Τετάρτη έως Κυριακή στις 21.00. Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας – Β’ Σκηνή: Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, 210- 8838727. Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ φοιτητικό / μειωμένο. Προπώληση: www.viva.gr, 11876 και στα BP, EKO, PUBLIC, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, Seven Spots, ΙΑΝΟΣ, Reload, Media Markt και στα εκδοτήρια του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας. Πληροφορίες: www.polyplanity.com, www.synergyo.gr, mail@polyplanity.com, τηλ. 210 3632764, 6981 802544

Χριστίνα Φαραζή

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_fpg_7886_hr_name Η Βίκυ Αδάμου, ο Χρήστος Καπενής και η «Λήθη» του Δημητριάδη Στην Αγγλικανική Εκκλησία “Άγιος Παύλος”. Main_%ce%a4%ce%9f_%ce%98%ce%91%ce%a5%ce%9c%ce%91_%ce%a4%ce%97%ce%a3_%ce%91%ce%9d%ce%9d%ce%a5_%ce%a3%ce%91%ce%9b%ce%99%ce%92%ce%91%ce%9d_2 «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» στο Μεταξουργείο Σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη. Main_talkingheads_4__tasosvrettos «Talking Heads» από τον Βαγγέλη Παπαδάκη με την Πηνελόπη Σταυροπούλου Στο Θέατρο 104 από τις 25 Οκτωβρίου 2019. Main_photo_cowboy_%ce%93%ce%99%ce%91_%ce%94.%ce%a4. Ο Γιάννης Φέρτης είναι ένας αληθινός... κάουμπόι Σκηνοθετεί η Ελένη Γκασούκα. Main__gou3673_(4) «Το Τελευταίο Όνειρο της 'Εμιλυ Ντίκινσον» στο 104 Σκηνοθετεί ο Δημοσθένης Φίλιππας. Main_the_children_%ce%97%ce%98%ce%9f%ce%a0%ce%9f%ce%99%ce%9f%ce%99_1 Λουιζίδου, Σκιαδαρέσης, Σταθακοπούλου είναι τα «Παιδιά« Σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης.
#load_content_with_ajax