ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Θέατρο | Νέα

«Είμαστε οι Πέρσες!» από τη Γιολάντα Μαρκοπούλου – Φωτογραφίες από πρόβες 29 Μαΐου 2015

Έξι μετανάστες πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση-ντοκουμέντο, εμπνευσμένη από τους «Πέρσες» του Αισχύλου.

Για την παρθενική τους εμφάνιση στο Φεστιβάλ Αθηνών ετοιμάζονται πυρετωδώς η Γιολάντα Μαρκοπούλου και το καλλιτεχνικό εργαστήρι Station Athens για νέους μετανάστες και πρόσφυγες, που λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια με πρωτοβουλία της ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ και του Συνεργείου. Μαζί θα παρουσιάσουν 3 και 4 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 την παράσταση – ντοκουμέντο «Είμαστε οι Πέρσες!», εμπνευσμένη από την αισχύλεια τραγωδία «Πέρσες» και τις προσωπικές μαρτυρίες των έξι μεταναστών-πρωταγωνιστών της. Ο Ρεζά, ο Χασάν, ο Χαλίλ, ο Ρεζά και ο Αϊντίμ, προερχόμενοι από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, θα εξιστορήσουν επί σκηνής το ταξίδι του πρόσφυγα: το πώς εκείνος αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του, τα δεινά που περνάει και τις προσπάθειές του για να επιβιώσει κι αν τελικά σταθεί τυχερός και ζήσει, πώς είναι άραγε η ζωή του σήμερα; «Πρόκειται για μια παράσταση, το τελικό κείμενο της οποίας διαμορφώθηκε όλους αυτούς τους μήνες κατά τη διάρκεια των προβών. Εμπεριέχει αποσπάσματα των “Περσών” του Αισχύλου και προσωπικό υλικό των έξι ηθοποιών μας, τα οποία μπλέκονται μεταξύ τους. Στο έργο ο πόλεμος που χάθηκε για τους Πέρσες, είναι οι μικρές, καθημερινές μάχες που δίνουν οι άνθρωποι αυτοί -κάποιοι είναι θύματα πολέμου- για να επιβιώσουν σε ένα ξένο τόπο», εξηγεί η σκηνοθέτις και τονίζει ότι: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η προσπάθεια των έξι αυτών παιδιών αναγνωρίζεται και καταφέρνει μάλιστα να φτάσει στη σκηνή του μεγαλύτερου φεστιβάλ της χώρας μας».
Παράλληλα με την παράσταση, στο χώρο του Κτιρίου Ε της Πειραιώς 260 θα διοργανωθεί μία μικρή φωτογραφική έκθεση με λήψεις που τράβηξαν συνεργάτες του Station Athens στη Μυτιλήνη και στη Χίο, και στις οποίες απαθανατίζονται πρόσφυγες κατά την άφιξή τους στη χώρα μας.
Παίζουν: Chaljl Ali Zada, Ramzan Mohammad, Hossain Amiri, Aidim Joyimal, Reza Mohammadi, Reza Muosevi. Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου. Δραματουργία: Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, Γιολάντα Μαρκοπούλου. Kίνηση: Pauline Huguet. Σκηνογραφία: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος. Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης. Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου. Βίντεο: Ελίνα Φέσσα, Δάφνη Καλαφάτη. Βοηθός σκηνοθέτη: Βανίνα Καρβούνη.

Info: 3-4 Ιουνίου στις 21.00. Πειραιώς 260 - Κτίριο Ε. Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο), 5€ (φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ). Προπώληση: http://tickets.greekfestival.gr/theatre/greekfestival/eimaste-oi-perses/. Η παράσταση είναι διαθέσιμη για αγορά στα πακέτα εκπτώσεων: http://tickets.greekfestival.gr/ef-offers/ .

Χριστίνα Φαραζή

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_fpg_7886_hr_name Η Βίκυ Αδάμου, ο Χρήστος Καπενής και η «Λήθη» του Δημητριάδη Στην Αγγλικανική Εκκλησία “Άγιος Παύλος”. Main_%ce%a4%ce%9f_%ce%98%ce%91%ce%a5%ce%9c%ce%91_%ce%a4%ce%97%ce%a3_%ce%91%ce%9d%ce%9d%ce%a5_%ce%a3%ce%91%ce%9b%ce%99%ce%92%ce%91%ce%9d_2 «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» στο Μεταξουργείο Σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη. Main_talkingheads_4__tasosvrettos «Talking Heads» από τον Βαγγέλη Παπαδάκη με την Πηνελόπη Σταυροπούλου Στο Θέατρο 104 από τις 25 Οκτωβρίου 2019. Main_photo_cowboy_%ce%93%ce%99%ce%91_%ce%94.%ce%a4. Ο Γιάννης Φέρτης είναι ένας αληθινός... κάουμπόι Σκηνοθετεί η Ελένη Γκασούκα. Main__gou3673_(4) «Το Τελευταίο Όνειρο της 'Εμιλυ Ντίκινσον» στο 104 Σκηνοθετεί ο Δημοσθένης Φίλιππας. Main_the_children_%ce%97%ce%98%ce%9f%ce%a0%ce%9f%ce%99%ce%9f%ce%99_1 Λουιζίδου, Σκιαδαρέσης, Σταθακοπούλου είναι τα «Παιδιά« Σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης.
#load_content_with_ajax