ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Θέατρο | Νέα

Σέρτζι Μπελμπέλ: «Η πραγματικότητα ξεπερνάει την τέχνη» 09 Φεβρουαρίου 2016

Ο σούπερ σταρ του καταλανικού θεάτρου παρακολούθησε το «Οφσάιντ» και μίλησε για όλα.

Σε κάθε του πρόταση «χωνεύει» - ηθελημένα ή και όχι - μια λέξη με ελληνική ρίζα ώστε να σε υποψιάζει για τη μετάφραση που ακολουθεί από τα ισπανικά. Ο Σέρτζι Μπελμπέλ με γνώση αρχαίων ελληνικών – όπως φροντίζει να τονίσει στις σύντομες συστάσεις που κάνει για τον εαυτό του – δεν χρειάζεται πολλά info για να κερδίσει το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του. Εξάλλου, είναι ένας σούπερ σταρ του καταλανικού θεάτρου: Μέχρι στιγμής, έχει υπογράψει τριάντα έργα, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες παγκοσμίως, έχει θητεύσει επί έξι χρόνια στο Εθνικό θέατρο της Καταλονίας κι έχει άφθονες σκηνοθεσίες στο ενεργητικό του εντός κι εκτός κρατικών σκηνών.  
Προσκεκλημένος της δημιουργικής ομάδας του «Οφσάιντ», του έργου του που ανεβαίνει στο «Από μηχανής» θέατρο σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου, βρίσκεται από την Κυριακή στην Αθήνα ανακαλύπτοντας, για μια ακόμα φορά, πως το θέατρο διευρύνει το οπτικό του πεδίο• πως τον αποσπά από τον μικρόκοσμο ενός κειμένου, αφού αυτομάτως μεγαλώνει ο κύκλος των ανθρώπων που περιστρέφονται γύρω του και με τους οποίους διαπιστώνει πως «έχω πολλά κοινά, σε πολλά επίπεδα».
Πράγματι. Ο Μπελμπέλ, στα 52 του χρόνια, είναι ένας δημιουργός που έχει τις αντένες του σε πλήρη λειτουργία για να αντιλαμβάνεται την εποχή του και να την αναπαράγει μέσα από μια ποιητική φόρμα. «Είναι πάγια η θέση μου πως οι δημιουργοί δεν πρέπει να βρίσκονται στο περιθώριο όσων συμβαίνουν στην κοινωνία - αν και πολλές φορές η πραγματικότητα ξεπερνάει την τέχνη» σημειώνει. Τα έργα του πήραν σαφή πολιτικό προσανατολισμό την τελευταία 15ετία, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους. Ο ίδιος δε, διακρίνει την εργογραφία του σε δύο περιόδους, στα κείμενα που είχε γράψει πριν και μετά την επίθεση. «Από εκείνη τη στιγμή, είδαμε όλοι ξεκάθαρα αυτό που συμβαίνει στον κόσμο. Και προσωπικά, τότε συνειδητοποίησα ότι τα κείμενα μου οφείλουν να είναι πολιτικά. Πέρασα τρία χρόνια συγγραφικής απραξίας και στη συνέχεια έγραψα τους “Ξένους”». Αυτό θα είναι το δεύτερο θεατρικό που, μετά το «Οφσάιντ», θα ανέβει σε αθηναϊκή σκηνή και μάλιστα σε αυτήν του Εθνικού θεάτρου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νίκου Μαστοράκη. Ένα έργο για τη διαφορετικότητα και τη βαθύτερη ανάγκη των ανθρώπων να συνυπάρξουν και να  κατανοήσουν ο ένας τον άλλο. 
Παιδί μεταναστών και ο ίδιος – οι γονείς του γεννήθηκαν στην Ανδαλουσία και εξαναγκάστηκαν με τα γεγονότα του Ισπανικού Εμφυλίου σε συνθήκες εσωτερικής μετανάστευσης – μεγάλωσε με το νωπό βίωμα του ξεριζωμού. «Φέρω πάντα ένα μικρό τραύμα παρότι εγώ έζησα μια ήρεμη και ειρηνική ενηλικίωση. Όμως μπροστά στο φαινόμενο της προσφυγικής κρίσης νιώθω θυμό και ντροπή για τον βαθύ αποπροσανατολισμό της Ευρώπης στην αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας. Είναι μια καταστροφή».
Το πρόσωπο της σύγχρονης Ευρώπης απωθεί φανερά τον Σέρτζι Μπελμπέλ τόσο που ανενδοίαστα συνηγορεί στην πρόταση για έναν συνασπισμό μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου έναντι του αυταρχικού Βορρά. «Οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο έχουν τόσους φανερούς αλλά και υπόγειους δεσμούς να τους ενώνουν ώστε μπορούν να δημιουργήσουν ένα αντίβαρο απέναντι στην τρομακτική ηγεμονία που θέλουν να τους επιβάλλουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά».
Για τον Σέρτζι Μπελμπέλ η απόσχιση είναι η ιδανική λύση και αναφορικά με την Καταλονία. Περιγράφοντας την Ισπανία υπό κρίση, το δράμα των εξώσεων, το κύμα των αυτοκτονιών και της διαρκούς φτωχοποίησης των κατώτερων τάξεων της κοινωνίας, ο Καταλανός συγγραφέας χαρακτηρίζει τους Ισπανούς πολιτικούς «πιο ανώριμους κι από παιδιά», εγκλωβισμένους σε ένα φαύλο κύκλο δικομματισμού, θιασώτες μιας επίμονης άρνησης για πανεθνική συνεργασία. Ο ίδιος βίωσε τον παραλογισμό της οικονομικής κρίσης, όντας επικεφαλής του Εθνικού θεάτρου της Καταλονίας από το 2006 έως το 2013. Με την κρατική επιχορήγηση να περιορίζεται σε αυτό το διάστημα κατά 40%, η θεατρική κοινότητα της Ισπανίας ήρθε αντιμέτωπη και με ένα ακόμα αδιανόητο μέτρο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Ο ΦΠΑ των εισιτηρίων αυξήθηκε από το 7% στο 21% εν μια νυκτί. «Ήταν ένα μέτρο χωρίς κανένα νόημα αφού το θέατρο έγινε για τους περισσότερους Ισπανούς απαγορευτικό την ώρα που η ραγδαία μείωση της προσέλευσης θεατών δεν απέφερε ούτε τα έσοδα στα οποία ευελπιστούσε το κράτος.  Γινόταν δηλαδή, προφανές ότι ο μοναδικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής ήταν να πλήξουν το θέατρο και να απαξιώσουν την τέχνη. Προσπάθησαν να επιταχύνουν το θάνατο μας αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφεραν. Μπορεί να δουλεύουμε υπό χειρότερες συνθήκες αλλά είμαστε πιο ελεύθεροι από ποτέ» τονίζει.
Το «Οφσάιντ» είναι από τα τελευταίας εσοδείας κείμενα του, γραμμένο επίσης στις παρυφές της οικονομικής κρίσης, το 2009. «Είναι ένα έργο με αφορμή την κρίση, χωρίς να μιλάει άμεσα γι' αυτήν αλλά κυρίως για το πως οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να πιαστούν από οποιαδήποτε ψευδαίσθηση. Και το ποδόσφαιρο είναι μια βαλβίδα αποσυμπίεσης από την πραγματικότητα». Στο ελληνικό ανέβασμα του - το οποίο ο Μπελμπέλ παρακολούθησε χθες το βράδυ ενώ μετά την αποψινή παράσταση θα συμμετέχει σε συζήτηση με το κοινό – παίζουν οι Φαίδων Καστρής, Κώστας Ανταλόπουλος, Άννα Κουτσαφτίκη, Γιάννης Καπελέρης και Ελένη Στεργίου.

Στέλλα Χαραμή

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_fpg_7886_hr_name Η Βίκυ Αδάμου, ο Χρήστος Καπενής και η «Λήθη» του Δημητριάδη Στην Αγγλικανική Εκκλησία “Άγιος Παύλος”. Main_%ce%a4%ce%9f_%ce%98%ce%91%ce%a5%ce%9c%ce%91_%ce%a4%ce%97%ce%a3_%ce%91%ce%9d%ce%9d%ce%a5_%ce%a3%ce%91%ce%9b%ce%99%ce%92%ce%91%ce%9d_2 «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» στο Μεταξουργείο Σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη. Main_talkingheads_4__tasosvrettos «Talking Heads» από τον Βαγγέλη Παπαδάκη με την Πηνελόπη Σταυροπούλου Στο Θέατρο 104 από τις 25 Οκτωβρίου 2019. Main_photo_cowboy_%ce%93%ce%99%ce%91_%ce%94.%ce%a4. Ο Γιάννης Φέρτης είναι ένας αληθινός... κάουμπόι Σκηνοθετεί η Ελένη Γκασούκα. Main__gou3673_(4) «Το Τελευταίο Όνειρο της 'Εμιλυ Ντίκινσον» στο 104 Σκηνοθετεί ο Δημοσθένης Φίλιππας. Main_the_children_%ce%97%ce%98%ce%9f%ce%a0%ce%9f%ce%99%ce%9f%ce%99_1 Λουιζίδου, Σκιαδαρέσης, Σταθακοπούλου είναι τα «Παιδιά« Σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης.
#load_content_with_ajax