Θέατρο | Νέα

Στις πρόβες του «Young Lear» με την Ιόλη Ανδρεάδη – Φωτογραφίες και βίντεο 21 Ιουνίου 2016

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της νεαρής δημιουργού στο Φεστιβάλ Αθηνών θα παρουσιαστεί 17 και 18 Ιουλίου στην Πειραιώς 260.

Σε ένα νοσοκομείο το 2016. Πέντε αδέρφια βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, καθώς ο πατέρας τους υποβάλλεται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη επέμβαση. Τα λεπτά περνούν. Ύστερα από πολλές στιγμές αμηχανίας, φόβου και σιωπηρής αγωνίας, ο πρώτος γιος παίρνει το λόγο και αναλαμβάνει το ρόλο του πατέρα. Τα λόγια του, είναι τα λόγια του Βασιλιά Ληρ και ξεχειλίζουν αβίαστα από το στόμα του. Οι συνομιλητές του τον υποδέχονται διστακτικά. Γιατί κάποιος να θέλει το ρόλο του πατέρα; Σταδιακά υποκύπτουν στο παιχνίδι του και τον ακολουθούν. Τον υπονομεύουν. Τον προκαλούν…
Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της στο Φεστιβάλ Αθηνών, η Ιόλη Ανδρεάδη καταπιάνεται με τον «Βασιλιά Ληρ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ για να μας παρουσιάσει το «Young Lear». Μία παράσταση, στην οποία η τραγική ιστορία του άρχοντα της Βρετάνης που ξεγελάστηκε και εκδιώχτηκε από τις ίδιες του τις κόρες, αντιμετωπίζεται με σύγχρονη ματιά με τη δράση να τοποθετείται στο σήμερα στον προθάλαμο αίθουσας χειρουργικών επεμβάσεων ενός νοσοκομείου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα της παράστασης: «Είναι οι ήρωες του Βασιλιά Ληρ θεματοφύλακες των οικογενειακών δομών και συγκρούσεων; Εκπρόσωποι του καλού και του κακού; Αρχέτυπα των χαρακτήρων που επινοούμε για τους προγόνους μας και που η εκπλήρωσή τους μάς βαραίνει μια ζωή; Κι αυτοί οι φόβοι που μοιάζουν δικοί μας κι όμως δεν είναι; Μπορεί, άραγε, η γλώσσα του Σαίξπηρ να υποκαταστήσει όσα δεν λέγονται στο οικογενειακό τραπέζι; Η ποίηση να επιστρέψει όσα δεν εκπληρώθηκαν ποτέ;».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νεαρή δημιουργός ανέβασε για πρώτη φορά το «Young Lear» σε συνεργασία με την αμερικανή σκηνοθέτη Annie Levy, τον Οκτώβριο του 2014 στο «Teatro Due» της Ρώμης, στο πλαίσιο της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών «World Wide Lab». Επρόκειτο για ένα πρώτο σχεδίασμα πάνω στην ελεύθερη διασκευή της σαιξπηρικής τραγωδίας, που έγραψε μαζί με τον Άρη Ασπρούλη. Ένα έργο για την εξουσία, την αγάπη και την ενοχή που κάθε γενιά μεταγγίζει στην επόμενη.
Παίζουν: Ελεάνα Καυκαλά, Μαρία Προϊστάκη, Μιλτιάδης Φιορέντζης (με τους οποίους ανέβασε το χειμώνα την «Οικογένεια Τσέντσι» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), Χρηστίνα Γαρμπή, Θύμιος Κούκιος και Νεκτάριος Σμυρνάκης. Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Μετάφραση - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη. Ελεύθερη Διασκευή: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης. Σκηνογραφία - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα. Ηχοτοπίο: Γιάννης Χριστοφίδης. Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα. Βοηθός Φωτισμών: Μαριάντζελα Σεφεριάν. Κατασκευές: Περικλής Πραβήτας & Βικτώρια Νταρίλα. Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ. Οργάνωση Παραγωγής: Art Minds. Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Info: 17 & 18 Ιουλίου στις 21:00. Πειραιώς 260, Κτίριο Ε. Τιμές εισιτηρίων: 15€ , 5€ (Φοιτητικό-Άνεργοι-A.μεΑ.). Προπώληση: http://tickets.greekfestival.gr/theater/greekfestival/young-lear/. Προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήριά σας γιατί η παράσταση είναι λίγο πριν το sold out.

Χριστίνα Φαραζή

Φωτογραφίες

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_personas_2_(c)_n.markou Personas: Προσωπογραφίες σε κυρτό κάτοπτρο από την ομάδα Πλεύσις Η παράσταση αναζητά συγγένειες και παραλληλίες με το έργο του ποιητή John Ashbery, τα γλυπτά του Juan Muñoz και τα πορτραίτα του Γιώργου Ρόρρη. Main_h_kyanh Η ομάδα Νοσταλγία εμπνέεται από την Μαίρη Σέλλεϋ Η Κυανή είναι μια συγκινητική ιστορία αγάπης που παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για τον «ρομαντικό έρωτα». Main_slider Οι «Όρνιθες» στις καλύτερες παραστάσεις του 2018 στην Αμερική Το Vulture συμπεριέλαβε την παράσταση στη 10άδα των καλύτερων παραγωγών που παίχτηκαν στην Αμερική το 2018. Main_slider Τα βίντεο του Φεστιβάλ Αθηνών για τις παραστάσεις στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2019 Η FedHATTA έχει ήδη αναρτήσει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2019 στην ιστοσελίδα της. Main_frosyni_1bs_new_orizontia Δίνοντας σάρκα κι οστά στην Κυρά «Φροσύνη» Τη σκηνοθεσία του μονολόγου συνυπογράφουν ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο συγγραφέας του έργου. Main_a_number_photo_by_%c2%a9_karol_jarek_(4) «Ένας Αριθμός» για τον Λ. Κακούρη και τον Ε. Λιάτσο Στο Bios από τις 21 Ιανουαρίου.
#load_content_with_ajax