Θέατρο | Νέα

Η Κόλαση είναι οι άλλοι! 10 Ιανουαρίου 2017

Το συγκλονιστικό έργο του Σαρτρ «Κεκλεισμένων των Θυρών» θα παρουσιαστεί στο θέατρο ΠΚ σκηνοθετημένο από την Μαργαρίτα Αμαραντίδη.

Η ιλαρή τραγωδία «Κεκλεισμένων των Θυρών» (Huis Clos) του Ζαν Πωλ Σαρτρ, σταθμός του υπαρξιστικού θεάτρου, θα παρουσιαστεί στο θέατρο ΠΚ από τις 18 Φεβρουαρίου 2017 σε σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Αμαραντίδη. Πρόκειται για μια σύγχρονη προσέγγιση του έργου, που όμως διατηρεί τη διαχρονικότητα της φιλοσοφίας του Σαρτρ αναδεικνύοντας τα νοήματα του κειμένου και τους υπαινιγμούς του συγγραφέα.
Οι τρεις βασικοί χαρακτήρες του έργου (Γκαρσέν, Ινές, Εστέλ) συναντιούνται μετά θάνατον, άγνωστοι μεταξύ τους, εγκλωβισμένοι σ’ έναν χώρο απροσδιόριστο, κατά τ’ άλλα οικείο, για να αναμετρηθούν με το παρελθόν τους, να ομολογήσουν πως έχουν υπάρξει θύτες και θύματα την ίδια στιγμή, και τελικά να διαπιστώσουν πως θα είναι έρμαια της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης εις το διηνεκές.
Με αυτόν το τρόπο ο Σαρτρ επιθυμεί να φέρει στο φως το θέμα των προσωπικών επιλογών και τη χάραξη μιας ηθικής που συμφωνεί με αυτές, όσο ο άνθρωπος ζει και έχει τη δυνατότητα να πλάθει την πραγματικότητά του. Θίγει το θέμα του “καθωσπρεπισμού” και της υποκρισίας, αλλά συγχρόνως και τις επιπτώσεις που προκαλεί η αλήθεια. Ανοίγει επί σκηνής έναν διάλογο αντικρουόμενων θέσεων που οδηγεί τους χαρακτήρες του έργου σε “αδιέξοδο”, προσκαλώντας έτσι τους θεατές να πάρουν θέση σε σχέση με τα “αδιέξοδα” της δικής τους ζωής κάνοντας τις επιλογές τους πράξη στο παρόν.

Να σημειωθεί πως το «Κεκλεισμένων των Θυρών”» (Huis Clos), είναι το πιο πολυπαιγμένο θεατρικό έργο του Ζαν Πωλ Σαρτρ. Γράφτηκε και πρωτοπαίχτηκε το 1944 και παραμένει χαρακτηριστικά επίκαιρο λόγω του θεματικού του άξονα σχετικά με τη γνώση του εαυτού μέσω του άλλου. Είναι το έργο από το οποίο προέκυψε η περίφημη ρήση «η κόλαση είναι οι άλλοι», καθώς οι ήρωες του περνούν από το ασυνείδητο στο συνειδητό.

Συντελεστές: Μετάφραση: Αλέξανδρος Βαμβούκος. Σκηνοθεσία, Σκηνικά, Κοστούμια: Μαργαρίτα Αμαραντίδη. Πρωτότυπη Μουσική: Gautier .
Δραματουργική Επιμέλεια, Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Ζωγραφάκης.
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας. Φωτογραφίες - Βίντεο: Παναγιώτης Σιμόπουλος. Γραφιστικός Σχεδιασμός: Κάτια Δέδε. ΠΑΙΖΟΥΝ
Γκαρσέν: Απόστολος Χατζής. Ινές: Βαλίσια Βύζα. Εστέλ: Έλενα Θωμοπούλου. Νεαρός (φωνή off): Gautier Βελισσάρης

Ιnfo: Θέατρο ΠΚ. Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος, Τηλ.: 210 9011677. Hμέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 21:30, Κυριακή 18:30. Διάρκεια: 90 λεπτά.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_unnamed_(24) Ένα bootcamp για τον έρωτα στο Πεδίον του Αρεως Πώς οι γυναίκες βιώνουν τον κύκλο του έρωτα και πώς επι-βιώνουν απ’ αυτόν; Main_slider Μια ποιητική μυθιστορία για την απαγωγή της Τασούλας- Πρώτες φωτογραφίες Μια σύγχρονη, έμμετρη μυθιστορία για την εξιδανίκευση του Έρωτα. Main_vrikolakes_(103) Τελευταίες παραστάσεις για τους «Βρικόλακες» του Καραντζά Στο Θέατρο Τέχνης. Main_%ce%94%ce%9f%ce%9d_%ce%96%ce%9f%ce%a5%ce%91%ce%9d Μακρυπούλια- Κουρής- Παπαδημητρίου ταξιδεύουν με τον «Δον Ζουάν» Σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης. Main_logo_offoff_2019 Τι θα δούμε στο φετινό Off-Off Athens 10 χρόνια, 281 ομάδες, 1.958 καλλιτέχνες και παραπάνω από 30.000 θεατές. Main_slider C. for Circus: Στην πραγματική ζωή, εν απουσία ποίησης, συντελούνται μεταμορφώσεις; Από 30 Μαίου εως 2 Ιουνίου.
#load_content_with_ajax