ΠΕΜΠΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Θέατρο | Νέα

Χωράνε δύο ρόλοι κάτω από την ίδια… μασχάλη; 09 Μαρτίου 2018

Λίγοι είναι οι «τυχεροί» που βγαίνουν αλώβητοι από αυτό το μοίρασμα ρόλων.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έχει πλήξει το χώρο του θεάτρου. Αυτό αποτελεί γεγονός. Οι ηθοποιοί από την πλευρά τους είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά - όπως άλλωστε συνέβη και στην πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών-  και προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν έγιναν εργασιομανείς. Δυστυχώς, ωστόσο, για το θεατρόφιλο κοινό, η εργασιομανία αυτή δε μεταφράζεται σε ψυχή τε και σώματι αφοσίωση σ' έναν και μόνο ρόλο τη σεζόν, όπως γινόταν παλαιότερα. Μεταφράζεται σ΄ ένα ατελεύτητο μοίρασμα ανάμεσα σε δύο, τρεις, τέσσερις, μπορεί και πέντε ρόλους την ίδια σεζόν, ακόμη και την ίδια περίοδο. Δεν είναι λίγοι οι ηθοποιοί που σε άλλη παράσταση πρωταγωνιστούν τα δευτερότριτα, άλλη τις υπόλοιπες ημέρες, αλλά και τα πρωινά σε κάποια παιδική.

Λίγοι είναι οι «τυχεροί» που βγαίνουν αλώβητοι από αυτό το μοίρασμα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της «Γυναίκας με τα Μαύρα» που αυτήν την περίοδο παρουσιάζεται στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη με τους Νίκο Κουρή και Κωνσταντίνο Ασπιώτη. Ο πρώτος, έμπειρος ηθοποιός, έχει αποδείξει πως μπορεί να τα βγάζει πέρα ακόμη και στις πιο δύσκολες αποστολές. Πέρσι έπαιζε τα πρωινά και τα Σαββατοκύριακα τον «Ηρακλή» στο θέατρο Πάνθεον και τα βράδια το δύσκολο ρόλο του Ο'Μπράιεν στο «1984» της Κατερίνας Ευαγγελάτου χωρίς να κάνει καμία απολύτως ερμηνευτική έκπτωση και φέτος πρωταγωνιστεί στον «Γλάρο» του Χουβαρδά ως Τρέπλιεφ και στη «Γυναίκα με τα Μαύρα» καταφέροντας και πάλι να ανταποκριθεί με το παραπάνω στις υποκριτικές απαιτήσεις των δύο δύσκολων αυτών ρόλων του.

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, ωστόσο, ατύχησε. Στα «7 χρόνια» που πρωταγωνιστεί στο θέατρο Αποθήκη σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου εντυπωσιάζει με την ερμηνευτική δυναμική που αποδίδει τον ενοχλητικό κυνισμό του διευθυντή της εταιρίας, Μαρσέλ. Στη «Γυναίκα με τα Μαύρα» ωστόσο, δίνει την αίσθηση πως επαφίεται σε μια μανιέρα εκφραστικής ευκολίας γεγονός που δεν του επέτρεψε να διεισδύσει στο 100/100 του ψυχισμού του ήρωά του.

Το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Ασπιώτη δεν είναι το μοναδικό, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε δεκάδες άλλα. Είναι ωστόσο απόλυτα χαρακτηριστικό του πώς ένας ταλαντούχος ηθοποιός δεν μπορεί να διαχειριστεί ισορροπημένα αυτόν τον -ψυχολογικό- κατά κύριο λόγο φόρτο που του προκαλούν περισσότεροι του ενός ρόλοι. Και αυτό αν μη τι άλλο είναι ανθρώπινο.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Οι «Όρνιθες» στις καλύτερες παραστάσεις του 2018 στην Αμερική Το Vulture συμπεριέλαβε την παράσταση στη 10άδα των καλύτερων παραγωγών που παίχτηκαν στην Αμερική το 2018. Main_slider Τα βίντεο του Φεστιβάλ Αθηνών για τις παραστάσεις στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2019 Η FedHATTA έχει ήδη αναρτήσει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2019 στην ιστοσελίδα της. Main_frosyni_1bs_new_orizontia Δίνοντας σάρκα κι οστά στην Κυρά «Φροσύνη» Τη σκηνοθεσία του μονολόγου συνυπογράφουν ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο συγγραφέας του έργου. Main_a_number_photo_by_%c2%a9_karol_jarek_(4) «Ένας Αριθμός» για τον Λ. Κακούρη και τον Ε. Λιάτσο Στο Bios από τις 21 Ιανουαρίου. Main_gia_5417 Τα «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» στο σανίδι Ο Γιάννης Βούρος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "Dream Story". Main_image1 Ο Γρηγόρης Χατζάκης και οι «Δανειστές» Το έργο τοποθετείται στο αφιλόξενο περιβάλλον της ιστορίας των Σουηδών εξερευνητών.
#load_content_with_ajax