ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Θέατρο | Νέα

Η Κατερίνα Διδασκάλου κι ο πολύτιμος λίθος της Γκέμμας 24 Απριλίου 2018

Σε σκηνοθεσία- διασκευή του Πάνου Αγγελόπουλου.

Μ’ ένα νέο σπουδαίο και πολυσυζητημένο φιλοσοφικό κείμενο την «Γκέμμα του Λιαντίνη» καταπιάνεται ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος. Μια παράσταση υπαρξιακού προσδιορισμού του ανθρώπου στη σύνολη ρότα της αρχής και του τέλους του. Ένα σύγχρονο έργο  σε θεατρική μορφή που βασίζεται σ΄ένα σπάνιου φιλοσοφικού προβληματισμού και υψηλής γλωσσικής εκφραστικής διεκδίκησης

«Η ονομασία Γκέμμα προέρχεται από το gem που σημαίνει πολύτιμος λίθος. Δηλώνει κάτι που έχει αξία», αναφέρει η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου που στην παράσταση ερμηνεύει τα κύρια αποσπάσματα για τον έρωτα και οδηγεί στην τελική «έξοδο».

Το σπουδαίο έργο του σύγχρονου ποιητή φιλόσοφου Λιαντίνη συμπυκνώνει φιλοσοφία και ποίηση σε μορφή πρόζα. Έργο καθαρής φιλοσοφικής σκέψης σε ελεύθερο ρυθμό βιώματος και φαντασίας με χαρακτηριστικό την αναγνωρίσιμη καλλιτεχνική γραφή έκφρασης. Το περιεχόμενο του βιβλίου προσδιορίζεται με την επισήμανση του τρόπου «πως γίνεσαι άνθρωπος».

«Με γοητεύει η ομορφιά της γλώσσας και του συγγραφικού ύφους του Λιαντίνη από τη μια και από την άλλη ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη το πώς πλησιάζει και διαπραγματεύεται τις δύο μεγάλες δυνάμεις που διέπουν τη ζωή μας. Τον έρωτα και τον Θάνατο» αναφέρει η Κατερίνα Διδασκάλου και συνεχίζει για τη σύνδεση του έργου με το σήμερα «η αγωνία να παραμείνουμε άνθρωποι, η εξέλιξή μας μέσα στον χρόνο, η πίστη στον Θεό, είναι ερωτήματα που απασχολούν και αφορούν το ΤΩΡΑ και όλους μας. Η επικοινωνία με το κοινό έχει να κάνει με το χαρισματικό λόγο του Λιαντίνη που χειρίζεται άνετα και περνάει από την αρχαΐζουσα στη γλώσσα του ρεμπέτικου».

Μπορούμε να μυηθούμε ποτέ στην αλήθεια άραγε; «Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω με τα λόγια του Κρίσνα Μούρτι που με αντιπροσωπεύουν απόλυτα. "TRUTH IS A PATHLESS LAND”, αναφέρει η ηθοποιός και συνεχίζει μιλώντας για τη δική της σχέση με τη φιλοσοφία: «νομίζω όλη μου τη ζωή προσπαθώ να κάνω αυτό που ορίζει ο Λιαντίνης ως φιλοσοφία: "φιλοσοφία σημαίνει ό,τι προβληματιζόμαστε έχουμε μπροστά μας και βλέπουμε τη ζωή μας μέσα από το καλειδοσκόπιο του θανάτου για να την κάνουμε όσο γίνεται πιο σωστή"».


Ποιος ήταν ο Δημήτρης Λιαντίνης
Ο συγγραφέας, παιδαγωγός, φιλόσοφος, ποιητής, βαθύς μελετητής του ελληνικού κλασσικού πνεύματος, της παγκόσμιας ιστορίας της φιλοσοφίας, της σύγχρονης νεοελληνικής πολιτιστικής και πολιτικής πραγματικότητας, Δημήτρης Λιαντίνης, δίδαξε ως Καθηγητής Φιλοσοφία της αγωγής, Παιδαγωγική και Διδακτική των ελληνικών μαθημάτων στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έγραψε βιβλία φιλοσοφικού συλλογισμού με ιδιαίτερη προσωπική χαρακτηριστική  ποιητική γραφή, αλλά ακριβολόγο πνεύμα.

Ηθοποιοί: Νίκος Καλογερόπουλος, Κατερίνα Διδασκάλου, Βασίλης Παλαιολόγος, Βίκυ Μαραγκάκη, Κρυσταλλία Κεφαλούδη, Δανάη Λουκάκη και ο Μιχαήλ Γιαννικάκης. Συγγραφέας:  Δημήτρης Λιαντίνης. Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος  Αγγελόπουλος. Δραματολόγος : Mαρία Μπινίκου. Μουσική: Έρρικα Σωτηρόπουλου. Σκηνικά: Γιαννης Ζημιανίτης. Κοστούμια: Λευκή Δεριζιώτη. Σύμβουλος  κίνησης:  Έρση   Πήττα. Παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός. Sound&Picture theatre production

Info: Πρεμιέρα  20  Απριλίου  2018  -Θέατρο Βρετάνια, Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 7, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 3221579. Διάρκεια παράστασης : 1 ώρα και 45 λεπτά. Πέμπτη  - Παρασκευή  -   Σάββατο :   9:00 μ.μ. & Κυριακή :   8:00 μ.μ. Γενική είσοδος : 15 ευρώ. Ειδικές ομάδες  : 12  ευρώ. Προπώληση: Στο ταμείο του θεάτρου  τηλ.2103221579. Ημέρες και ώρες ταμείου: Πέμπτη έως Κυριακή 10:30-1:30 &5:30-9:30 και Viva:www.vivapayments.com/el-gr/network

Tospirto team

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_fpg_7886_hr_name Η Βίκυ Αδάμου, ο Χρήστος Καπενής και η «Λήθη» του Δημητριάδη Στην Αγγλικανική Εκκλησία “Άγιος Παύλος”. Main_%ce%a4%ce%9f_%ce%98%ce%91%ce%a5%ce%9c%ce%91_%ce%a4%ce%97%ce%a3_%ce%91%ce%9d%ce%9d%ce%a5_%ce%a3%ce%91%ce%9b%ce%99%ce%92%ce%91%ce%9d_2 «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» στο Μεταξουργείο Σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη. Main_talkingheads_4__tasosvrettos «Talking Heads» από τον Βαγγέλη Παπαδάκη με την Πηνελόπη Σταυροπούλου Στο Θέατρο 104 από τις 25 Οκτωβρίου 2019. Main_photo_cowboy_%ce%93%ce%99%ce%91_%ce%94.%ce%a4. Ο Γιάννης Φέρτης είναι ένας αληθινός... κάουμπόι Σκηνοθετεί η Ελένη Γκασούκα. Main__gou3673_(4) «Το Τελευταίο Όνειρο της 'Εμιλυ Ντίκινσον» στο 104 Σκηνοθετεί ο Δημοσθένης Φίλιππας. Main_the_children_%ce%97%ce%98%ce%9f%ce%a0%ce%9f%ce%99%ce%9f%ce%99_1 Λουιζίδου, Σκιαδαρέσης, Σταθακοπούλου είναι τα «Παιδιά« Σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης.
#load_content_with_ajax